Trasee imaginare III - Despre patriotism si neatarnare

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
V-am promis o incursiune in lumea temerarilor si cutezatorilor aparatori ai patriei si ai cultului natiunii… Mandrele realizari si izbande ale tarii au fost mereu izvor nesecat de inspiratie pentru botezarea strazilor sau statiilor ratb/metrou.

Nu as vrea sa fie perceputa drept ignoranta sau lipsa de reverenta fata de eroi si zestrea vitejeasca a Romaniei, insa as saluta cu mare entuziasm schimbarea titulaturilor Armata Poporului sau Aparatorii Patriei. Desi poate multi dintre noi nu le mai percep esenta si incarcatura profund patetica ci le asociaza doar cu o locatie, o statie de metrou sau o zona de un anumit potential imobiliar.

In afara acestora doua mai exista cateva strazi, alei si ulite botezate la randul lor in spiritul recunostintei fata de tara si de neam. Pe acestea purcedem intr-un al treilea traseu imaginar care ne va reaminti temporar de scoala generala: serbari de sfarsit de an cand presaram pe-a lor morminte sau iti doream eu tie, dulce Romanie; primele comentarii la limba romana pe "La Vulturi" si "Dan, capitan de plai" si contributia la imbogatirea vocabularului tematic cu vorbe alese de tipul "nazuinta" "neatarnare" "stindard" "abnegatie."

De cealalta parte a baricadei se afla inamicul tip "loaza" profan si lipsit de sentiment patriotic, cel care isi inchipuia ca tara venereaza doi eroi ai razboiului de independenta: Pene si Curcanul sau ca Mos Miron avea o tava pe care le servea fan cailor din cavaleria romana.

curcan
Foto de aici

In cinstea acestor amintiri savuroase culese de prin teze, ne-am plimbat pe strazile Evocarii Cultului Patriei, a Abnegatiei si a Nazuintei din Cartierul Neatarnarii. Arterei principale i se spune "a Neamului" - fosta Strabuna - si are intr-un capat Piata Flamurei iar in celalalt Piata Biruintei. La intrarea pe bulevard, dinspre piata Flamurei se afla aleea Facliei, asfaltata fara cusur si luminata electric necontenit…

La Piata Biruintei drumul se bifurca in doua strazi superbe, zone rezidentiale si resedinte ale celor mai alese figure ale neamului (la propriu): Propasirii si Prosperitatii, construite inca din timpuri stravechi si care au rezistat curios de bine in ciuda tuturor vicisitudinilor si intemperiilor. Sunt pavate cu piatra cubica pentru a pastra atmosfera retro si presarate cu cele mai frumoase si impunatoare cladiri din oras, multe dintre ele restaurate la inceputul anilor 90. :)

Strada Occidentului
inchisa circulatiei pentru o perioda foarte indelungata de timp a intrat in reparatii capitale acum 16 ani si de curand a fost [re]data in folosinta. Hartoapele nu au fost acoperite in totalitate iar zona este incontinuare bantuita de caini comunitari si miroase intepator a gunoi, cu toate astea redeschiderea arterei care da fix in Marele District Europa reprezinta o uriasa realizare a neamului.

Tot in cartierul Neatarnarii se mai afla si un vast teren viran, cu deosebit potential pentru constructii business si comerciale. Campia Vijeliei, marginita de codrul Viforului - ce in curand va fi defrisat – si traversata de raul Vuietul este locul care l-a inspirat pe Eminescu in celebrele aliteratii si figuri de stil din Scrisoarea III "vajaind ca vijelia si ca plesnetul de ploaie."

Si ca orice cartier care isi respecta nazuintele urbane, Neatarnarii are si o periferie dubioasa si rau-famata pe care toti o stiu drept Mahalaua Turnatorilor. Mare parte din locuitorii cartierului considerati tradatori de neam si tara au fost exilati aici, ba unii chiar in Fundatura Tragaciului.

In cartierul Neatarnarii se traieste in principiu bine si pe langa maidanezii cu traditie mai sunt si o sumedenie de exemplare feline, tot vagaboande si extreme de dragalase, pe care locuitorii neaosi (dar mai ales conducatorii acestora) adora sa le traga de coada. Dar asta este o alta poveste pe care o vom integra traseului dedicat iubitorilor de animale si natura. Va urma.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera