Traditii marinaresti la altitudine - Old Nick in Sinaia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Nu v-a dat destula bataie de cap migrena orasului? Zgomotul strazii si nevroza reclamelor sunt prea tiranice? Daca va bate gandul sa ascundeti aceste excese contemporane, faceti o vizita de week-end "rudei mai bogate" a turismului neaos, Sinaia. 

sinaia

Daca innoptati aici faceti un popas la pub-ul cu specific marinaresc Old Nick a carui poveste a devenit celebra de-a lungul si de-a latul Vaii Prahova.

pub

Radu Savopol, patron: "Pentru mine aici este a doua casa".

Un hamac, un marinar, o timona. Pe aceste trei lucruri poposesc ochii trecatorilor intamplatori, ridicand curiosi din umeri: "De unde pana unde Old Nick Pub?". Mergand pe firul istoriei am aflat ca intr-un port dunarean - loc de obarsie al familiei Savopol, se afla, la inceput de secol trecut, un pub asemanator cu cel aflat azi in statiune. Un batran marinar isi urma aici ritualul zilnic cu o precizie de ceasornic: comanda doua pahare de whisky si bea cand dintr-unul, cand din celalalt. 

La intrebarea curiosilor el raspundea ca unul dintre pahare il bea pentru cumnatul sau, ramas in Canada. Asa a continuat multa vreme si batranul  a devenit celebru nu numai in bar dar si in oras unde multi i-au urmat exemplul. Dupa cativa ani, intr-o buna zi, batranul a spus trist: "De azi, numai un pahar". Intrebarile nu intarzie: "Cumnatul s-a stins?", au indraznit prietenii. "Nu, e sanatos tun! Dar acum bea numai el. Eu m-am lasat de bautura", a raspuns batranul.

fata de masa

Astfel, Old Nick a devenit patronul spiritual al locului iar pub–ul singurul local din tara care poarta numele unui marinar care nici macar nu mai bea. Hai Noroc!

Povestea e adevarata si personajul nu este nimeni altul decat bunicul patronului, un marinar canadian pe nume Nick, stabilit prin jocul sortii intr-un port romanesc de la Dunare. Istoria a fost prinsa in rame si agatata chiar la intrare pe post de carte de vizita a locului.

Locatia cu traditii marinaresti plasata vis a vis de parcul D. Ghica, a luat nastere acum doi ani, la parterul hotelului Sinaia. Spatiul este proprietatea hotelului Sinaia iar gazdele l-au inchiriat de la proprietari. Patronul pub-ului, Radu Savopol a urmat facultatea de design si s-a ocupat personal de decorarea locatiei. Ucenicia si-a facut-o in familie intrucat provine dintr-o familie de artisti, tatal si unchiul lui fiind pictori. Radu Savopol este un bucurestean impatimit de schi. Dupa ce a vazut cum "cheltuie" mai mult timp pe drumul dintre Capitala si partia de schi, a hotarat ca e mai rentabil sa se stabileasca in Sinaia unde a deschis si pub-ul.

Colectionarul de traditii

Old Nick Pub pastreaza intre peretii sai o colectie impresionanta de tablouri si antichitati care imprima spatiului o nota de décor de acum 100 de ani adunati armonios intr-un cadru aparte. Foarte multe dintre antichitatiile rare provin din colectia particulara a familiei Savopol. Printre acestea se numara un pendul, schite alb-negru datate 1934, samovare, pian, un gramofon care a apartinut Mariei Tanase. Cadrul e intregit de tablouri pictate de artistii familiei.  Deasupra barului se afla o timona pe care patronul a mostenit-o de la bunicul sau, fost comandor in marina regala. Aceasta a fost adusa in anul 1920 din Odessa.

1

Culoriile predominante, rosu si verde smarald, au fost folosite pentru prima oara intr-un bar din Romania. Combinatia socanta la prima vedere a castigat destui adepti.

deco

Un alt element de décor original este tapetarea peretilor cu bancnote ce contin mesaje de la clienti. Lampile sunt creatia artistului Florian Dumitriu, care a conceput lampioanele de la Casa Poporului si de la hotel Palace. La amenajarea spatiului au contribuit si arh. Mihai Marinescu si tatal patronului, Nicolae Savopol.

4

Distractie pe paine

8

Cam 500 de clienti pe seara dintre care 350 gasesc locuri la mese iar restul pe cele doua baruri. Usor de inteles de ce multe mese pastreaza sute de urme de tocuri.

9

Radu Savopol, patron: "Mai devreme sau mai tarziu, toata lumea urca pe mese. Toate mesele si scaunele sunt foarte rezistente, le-am gandit asa ca sa nu fim nevoiti ca dupa fiecare weekend, sa reparam mobilierul".

5

La Old Nick Pub se pun multe cover-uri ale unor piese celebre din anii 70-80. Hans, DJ rezident are 50 de ani si e la pupitru inca din anii ‘80.

6

"Atmosfera de buna dispozitie este un substitut al reclamei" spune Radu Gorgu, manager.

Principalul segment de public sunt tinerii de la 20 de ani in sus care vin din localitatile invecinate: Campina, Ploiesti, Brasov dar si din Bucuresti. "Adesea avem oaspeti din toata tara de aceea trebuie sa asiguram un program muzical variat. Ascultam de toate, mai putin manele si in ceea ce priveste specificul muzical nu am facut nici un compromis", explica Madalina Relevici, director comercial.

10

La Old Nick clientii au imbatranit impreuna cu gazdele. 

Asul din maneca pub-ului sunt petrecerile tematice. In lunile de toamna iarna, acestea au periodicitate saptamanala astfel ca fiecare weekend este un prilej de buna dispozitie asociat cu surprize inedite.

1 mai

Petrecerea de 1 mai a fost promovata printr-un afis pe fondul caruia erau decupate pasaje din ziarul Scanteia care anunta ritos: Festivitatea deschiderii unitatii muncitoresti Old Nick.

new wave

In aceeasi maniera originala se organizeaza Banana Party sau The new wave party care promoveaza in special muzica dansanta a anilor 80-90.

afis

Vinerea e randul concertelor. Au cantat live trupe celebre printre care:  Pro Consul, Vama Veche, Mandiga, Sarmalele Reci.

Arome in culori

Cocktail-urile in top sunt Blue Splash cu gin, curacao, vermouth sec, suc lamaie, sampanie si Mai Tai cu rom, triple sec, suc lamaie, ananas, portocale. Shake-urile intra la randul lor in categoria signature: "Exotic shake" si "O sole mio", shake cu lapte, inghetata, capsuni, frisca. Merita sa incercati si cafeaua orientala cu  scortisoara, cuisoare, enibahar, gheata, frisca sau  cafeaua marocana pe baza de galbenus de ou, zahar, gin, anason. Specialitate casei e Caesar Augustus cu ingredientele: cafea, coniac, inghetata, vanilie, frisca.

Limonada fresh urmeaza o reteta atipica: lamaia e pisata in pahar si se serveste in halba de bere. Bucataria are specific italian si propune peste 20 de sortimente de pizza printre care, Pizza bella Italia (suc de rosii, mozzarella, salam, sunca, ciuperci, gogosari, oregano) Pizza quatro-fromaggi (suc de rosii, patru feluri de branza, oregano) si Pizza pescaro (suc de rosii, mozzarella, ton, sardele, masline, usturoi, ardei, oregano). O buna carte de vizita a fost faptul ca nu au facut rabat de la preparatul original intrucat bucatarii de aici au fost instruiti de un specialist care lucreza in Canada la o pizzerie de profil.




1 comentariu

Traditii marinaresti la altitudine - Old Nick in Sinaia
FLORIN
#1 -

Comentariu nou

ma numesc florin mihai am 15 ani
si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin sarbatorile de iarna craciunu mos-nicolae si revelionu, iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior are 2 tije in picior, si doua operatii la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cum puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de iarna ca orice om.ganditi-va ca suntem 5 frati si nu avem absolut nimic de sarbatori. Am vrea si noi ca orice copil un pom de craciun. dar daca nu avem nu putem face nimic.
Dumnezeu sa va binecuvinteze si multa sanatate celor ce citesc.
va las numarul meu de telefon sa ma sunati daca vreti sa ma ajutati0731806200 va multumesc

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera