"Toate-s vechi si noua-s toate"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu sunt multe locurile de unde mai poti afla cate un amanunt, oricat de mic, legat de modul de viata al bucurestenilor de acum cateva secole. Iar atunci cand le afli, te surprinde faptul ca de-a lungul timpului nu se schimba prea multe sub soare: oamenii raman aceiasi in cele mai multe cazuri, doar mijloacele se schimba.

In "Bucurestii Mahalelor" a lui Adrian Majuru citim: "Cum traia bucuresteanul bogat acum 250 de ani? Foarte asemanator cu cel de astazi. In timp ce scarba deplina de miscare prindea radacini, lumea bogata nu-si da osteneala nici chiar sa iasa pe picioare la plimbare, cand iesea de obicei in trasura. In oras domnea un lux oriental lipsit de gust. Un curios amestec de costume si obiceiuri orientale si europene, care la fiecare pas atrag atentia calatorului, face din Bucuresti un oras foarte interesant pentru un calator cu imaginatie."

Despre paradoxurile, contrastele si asocierile surprinzatoare din urbe am mai vorbit. Si nimeni nu poate contrazice faptul ca dubiosul melanj orientalo-european este nepieritor.

Bucuresteanul bogat si needucat de azi nu mai iese cu trasura, ci cu un Mertan. Nu in virtutea mobilitatii ci a epatarii; iar cei mai dispusi sa ofere zilnic crampeie din viata lor luxoasa sunt cei tineri. Nestiutori dar fermecatori in nestiinta lor, lenesi, simplisti, fitosi si in multe cazuri agramati.

"La 150 de ani distanta, mai evidenta si mai socanta e noua forma de trandavie a copiilor de bani gata: mitocanii mostenitori ai hotilor de categorie supergrea sunt niste jalnice rebuturi. Ii cunosti imediat Au mutre dezgustatoare de molii tafnoase. Peste ochii cu luciri de mamifer redus mintal isi trasnesc niste ochelari de soare negri, cu care intra seara-n discoteca si dau cu capul in primul parapet."

Cea mai seducatoare forma de desertaciune se pare ca era si pe vremea aceea dulceaga stare letargica feminina. Azi ia forma tinerelor bogate, superbe preocupate de look dar si de cariera, de ce nu, pe care le intalnesti uneori in mall sau in Bamboo.

"La 1850, femeile traiesc in cea mai mare lenevire, pe jumatate culcate pe divan toata ziua, inconjurate de femeile din convoiul lor si absorbite in contemplarea propriilor lor farmece. Ele nu ies decat pentru ca sa le admire lumea trasurile... pentru ele viata este placere si lenevie - universul un buduar, patria un divan; fac si primesc vizite, si in aceste intalniri, micile istorii din oras si micile scandaluri sunt obiectul oricarei convorbiri."

Nota: ce este scris cu italic, in interiorul textului lui Adrian Majuru, sunt citate pe care autorul le noteaza la randul sau, din articole de presa sau texte literare.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera