Tara: Tunisia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Asemeni si altor tari nord-africane, Tunisia profita de proximitatea sa fata de Europa si ofera o imbinare de turism modern, cu plajele sale insorite si marea azurie, cu o istorie bogata si indelungata, ce a lasat in urma numeroase relicve interesante. Nu degeaba din ce in ce mai multi romani au ales-o in ultimii ani drept destinatie de vacanta.

Istoria Tunisiei incepe cu fenicienii ce fondeaza (condusi de legendara regina Dido) Cartagina in sec IX ien, orasul stat ce avea sa domine Mediterana de vest pana cand este definitiv infrant de catre romani si transformat in provincie in secolul II ien. Complet latinizata si crestinata, provincia Africa, cum o numeau latinii, se transforma in secolul VII en in Ifriqiya araba, fiind dominata initial de catre Egipt, apoi, dupa o perioada de semi-independenta in care a devenit faimoasa ca refugiu al infamilor pirati berberi, de catre Imperiul Otoman.

3

Sfarsitul secolului XIX face din Tunisia colonie franceza, tara devenind independenta abia in anii '50, dupa un razboi sangeros. In aceasta perioada isi are originea clasa politica a tarii, precum si cultura politica mai degraba autoritara a republicii tunisiene (actualul presedinte este in functie din 1987 si este doar al doilea de la castigarea independentei). Altfel, tara este foarte prietenoasa cu turistii si ospitaliera - aveti grija doar sa evitati discutiile politice.

2

Tunisia e un fel de Romania nord-africana, prin aceea ca in ciuda marimii are, potrivit venerabilului cliseu, toate formele de relief (mare, munte, campii dealuri, desert) - cu accent pe desert, care ocupa 40% din suprafata tarii, si pe lunga linia de coasta ce a facut din tunisieni un popor maritim prin excelenta. Partea din Tunisia care nu e desertica este, insa, foarte fertila, tara fiind renumita pentru productia agricola specifica climei.

Majoritatea (98%) tunisienilor sunt arabi, restul fiind berberi, evrei sau diversi europeni. Pe langa araba in variantele sale standard si tunisiene, mai toate persoanele educate vorbesc excelent franceza (mostenire coloniala), asa ca nu ar trebui sa aveti vreo dificultate in a va intelege cu localnicii atunci cand profitati de plaje si de mare (Sousse, Monastir, Hammmamet, Djerba), vizitati ruinele Cartaginei sau ale asezarilor romane, sau explorati asezari berbere izolate din Muntii Atlas. Vizitare placuta!

4

sursa foto: wikiNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera