Tara: San Marino

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Tara mica, dar inimoasa, si cu o multime de particularitati interesanta: iata ce putem spune, pe scurt, despre San Marino, micul statulet izolat inima Italiei, inghesuit intre provinciile Emilia Romagna si Marche. Sau, mai bine zis, Serenissima Republica San Marino, scuzati, pardon, bonsoar!

Printre altele, San Marino este si cea mai veche republica din lume - a fost intemeiata, spune legenda, in anul 301 de un oarecare Marinus din Rab, pietrar de meserie, care, fugind de furia anticrestina a autoritatilor romane, s-a refugiat pe Monte Titano, unde a construit o biserica crestina. De aici, numele statului si amplasarea sa montana.

3

Comunitatea formata in varf de munte a trecut in mare parte neobservata de catre istorie, fiind, datorita izolarii si saraciei, o prada prea mica pentru puternicii acestei lumi. Asa se face ca San Marino si-a pastrat independenta si forma de guvernamant republicana, bazata indeaproape pe modelul republicii romane, pana in zilele noastre, si mai mult decat atat, se poate mandri cu cea mai veche constitutie inca in functiune, datand de la 1600. Nu-i rau pentru un stat cat Sinaia, nu-i asa?

Sanmarinezii au un adevarat cult pentru Garibaldi, deci nu va mirati daca intalniti busturile unificatorului Italiei la fiecare pas: batranul Giuseppe le-a permis sanmarinezilor independenta chiar si dupa unificare, drept recunostinta pentru azilul si ajutorul pe care l-au acordat revolutionarilor italieni in ceasul lor de nevoie.

4

Ca orice stat mic, San Marino traieste in principal din turism, insa serviciile financiare si lucruri bune si scumpe de felul vinului si branzei isi aduc si ele contributia la bugetul local. Ca tot veni vorba de turism - se ajunge acolo cu masina, pe autostrada, sau cu autobuzul de la aeroportul din Rimini, iar moneda din partea locului e euro.

In materie de obiective turistice, republica din Apenini e celebra pentru cele trei turnuri aflate in capitala San Marino, amplasate pe trei varfuri ale lui Monte Titano (cel mai vechi e din secolul XI, si apar pe stema tarii) si pentru Grand Prix-ul statului San Marino, pe care il patroneaza (dar care, ce-i drept, se desfasoara in Italia, la Imola). Destule lucruri interesante de vazut si auzit, si inca n-am pomenit de garzile in uniforme medievale, de telefericele spectaculoase sau de mancarea excelenta. Prin urmare, daca treceti prin zona, nu ratati!

2
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera