Tara: Gibraltar

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Gibraltarul este o peninsula ce se extinde in sudul Spaniei, insa in ultimii 300 de ani s-a aflat sub suveranitate britanica iar populatia sa e o amestecatura eclectica a mai tuturor popoarelor meditareneene imaginabile. Suna interesant?

Grecii anticii numarau Stanca Gibraltarului printre Coloanele lui Hercule, insa primii care s-au stabilit aici au fost fenicienii, in urma cu vreo trei mii de ani. Romanii au avut si ei o asezare temporara aici, la fel ca vandalii ce i-au urmat, insa prima localitate permanenta apartine maurilor ce dau si numele peninsulei, Gibel Tariq (Stanca lui Tariq), dupa numele generalului care le adusese victoria in cucerirea Spaniei.

3

Dupa ce maurii sunt infranti de catre spanioli in secolul XV, o colonie evreiasca e infiintata pentru scurt timp pe Stanca, fiind apoi completata cu populatie spaniola si catalana. Punctul de cotitura in istoria Gibraltarului vine in 1713, cand este cedat Marii Britanii prin tratatul de la Utrecht, lucru disputat azi de catre guvernul spaniol. Datorita pozitiei strategice deosebite, Gibraltarul a servit de baza militara in toate razboialele prin care a trecut Anglia in ultimele secole, si continua sa o faca pana in ziua de azi, desi prezenta militara a fost mult redusa.

1

Gibraltarul, cu aproape 30 000 de locuitori inghesuiti pe numai 6,8 kilometri patrati, este condus de un Guvernator cu rol mai degraba onorific si de un Parlament cu 17 membri, in care sunt reprezentate, totusi, vreo trei partide politice. Monedele acceptate sunt lira sterlina si lira din Gibraltar, cu valoare egala cu lira sterlina englezeasca, insa unele institutii au inceput sa accepte si euro.

Ca mai toate statele mici, Gibraltarul prospera datorita turismului si serviciilor financiare (multe banci si corporatii isi au sediul in Gibraltar datorita regimului fiscal avantajos), principala atractie turistica fiind, pe langa peisajul spectaculos si plajele insorite, celebrii macaci de Gibraltar, singura populatie de maimute salbatice din Europa. Originea lor e incerta (nu se stie daca au fost adusi de mauri sau sunt o ramasita a unei populatii mai vechi) insa sunt prietenosi si obisnuiti cu oamenii, iar un mit din partea locului spune ca englezii nu vor fi izgoniti din Gibraltar atata vreme cat mai exista maimute pe Stanca.

2

In Gibraltar se vorbeste engleza, ca limba oficiala, si Llanito, o amestecatura bazata pe spaniola si engleza, dar care are influente din partea limbilor tuturor populatiilor ce au locuit sau locuiesc pe Stanca (de la araba si portugheza la germana, ebraica, italiana si malteza). Mancarea e un interesant amestec de bucatarie mediteraneana si englezeasca, iar localnicii sunt prietenosi si dornici sa faca bani de pe urma turistilor. Nu va ramane decat sa mergeti acolo, cu avionul (de la Londra sau Madrid), vaporul sau masina (din Spania), si va asiguram de o vacanta pe cinste.

sursa foto: wiki3 comentarii

Tara: Gibraltar
Alexandru
#1 -

Genial

Gibraltarul este cu adevarat genial, pe departe cel mai interesant loc pe care am avut sansa sa-l vizitez in Europa.

Mai jos poze ;)

http://www.flickr.com/photos/34936401@N07/sets/72157613200777046/

Tara: Gibraltar
dollaru
#2 -

Comentariu nou

este deosebit de frumos Esti pe pamant britanic vb spaniola si te uiti la continentul Africa .Daca te uiti in dreapta vezi atlanticul iar in stanga mediterana Te cam jicmanesc la bani darrrrrr merita

Tara: Gibraltar
daniela badarau
#3 -

va multumesc

va mul;tumesc pentru informatii... Eu cred ca numele insulei provine de la o femeie ce a trait acolo si care s-a numit Gibraltar... din vechi timpuri, primii locuitori...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera