Taj Mahal - Mare minune, mica mirare

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Jana nu e moarta, Jana se transforma

Mare Minunea

Luati una bucata padisah iubaret, una bucata tanara domnita in varsta de 14 ani, o iubire mare, mare, ca-n filmele documentare despre pinguini, si apoi, 14 prunci mai tarziu, minunea vine de la sine.

De la sinele padisahului, mai precis, care, devastat de pierderea tinerei sale sotii, s-a hotarat sa-i faca un mausoleu uimitor! Vedeti, Padisahul Jahan nu e ca toti ceilalti barbati si nici macar ca ceilalti padisahi. Poate unii barbati le cumpara iubitelor mixere electronice, toastere sau margele. Dar sahul Jahan, ca sa arate lumii cat a iubit-o pe sotia lui, i-a facut minune.

taj mahal taj mahal

Pe scurt, asta e povestea constructiei din Agra, India, cunoscuta de toata lumea sub numele de Taj Mahal care, in traducere aproape libera, inseamna Palatul Coroanei dar ar putea la fel de bine sa vina de la numele prea-nascatoarei sale sotii, Mumtaz Mahal.

Constructia a durat aproximativ 20 de ani dar Jahan a stiut ce face. Astazi, dupa sute de ani, este locul in care indieni romantici isi cer iubitele promise in casatorie, iar guvernul indian profita de turistii de pretutindeni care mor de nerabdare sa vada minunea si sa-si faca poze de profil ciupind varful domului. 

taj mahal taj mahal

Desigur ca oricine a planificat o calatorie spre India a pus Agra pe lista, cu asteptarile cele mai mari. Din lume. Sau macar una din cele sapte cele mai mari asteptari din lume. Nu stiu ce se va intampla cu asteptarile, dar am sa va rog sa va pregatiti sa platiti taxa de intrare la Taj de aproape 40 de ori mai mult decat oamenii locului (adica vreo 50 de lei) si sa nu va enervati prea tare. Nu va faceti griji, veti vedea ca se face dreptate cand veti merg la toaleta - acolo ei platesc doua rupii (!!) iar noi intram gratis.

taj mahal taj mahal

Mica Mirarea

Dupa 7 ore intr-un autobuz care fusese dezasamblat apoi lipit in graba si parea ca vrea sa se deschioleze din nou si dupa multi ani in care am suspinat sincer peste poze cu minunea, Taj Mahal-ul m-a facut sa cred ca nu am sentimente.

Mi-a parut ca, dincolo de minunea cu cei 14 copii si o trista si tarzie declaratie exacerbata de dragoste, nu este decat un mormant mare, ascuns pe strazile Agrai, cu marmura frumos colorata, deosebita arhitectura mogula, un rau noroios in spate si norocul de a da bine in poze.

taj mahal taj mahal

si ca sa stiti mai mult, cel mai grozav loc din Agra a fost un restaurant pe acoperis de unde am putut admira, satui si de la distanta, gloriosul monument.

taj mahal taj mahal

si daca inca sunteti inversunati sa vedeti minunea dar lipsa fondurilor va impiedica sa vizitati India, faceti ca locuitorii Bangladeshului: ei sunt atat de saraci incat, pentru ca nu puteau ajunge sa vada cladirea din Agra, si-au construit propriul lor Taj Mahal, o replica de aceleasi dimensiuni situata la 30 km de Dhaka.

Grabiti-va, insa, daca vreti un loc pe podiumul Taj-urilor, se pare ca vecinii lor chinezi pregatesc ceva.

Mai multe fotografii
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera