Stonehenge

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Planetele nu erau deloc bine aliniate cand am fost la Stonehenge. Tocmai ma intorsesem din Asia, inainte de deloc asteptatul zbor spre Romania, inca sub influenta incredibila a minunilor asiatice, inca gandindu-ma cat de mari sunt diferentele spirituale, culturale si sociale intre cele doua lumi. Mai ales sub influenta Angkor Wat-ului, care m-a impresionat mai mult ca orice altceva in vreo calatorie.

Stonehenge Stonehenge

Totusi, cand prietenii nostri din Londra ne-au propus "hai la Stonehenge" am zis, bineinteles, da. Doar scrie in toate manualele de engleza de el, doar e inconjurat de atatea povesti si doar fotografiile de acolo au, asa, o aura de mister.

Stonehenge Stonehenge

Dupa vreo doua ore de condus prin ploioasa Anglie, dupa ce ne-am obisnuit si cu ideea ca nu mergem pe contrasens, vedem Stonehenge-ul de jos, de la baza dealului. Aaaa, zicem noi. Stati calmi, zic prietenii nostri, doar de aici se vede asa, de sus nu e deloc impresionant. Chiar n-a fost, scuzati-ne ignoranta. Intrarea e 6 lire si de asta primesti si un audioguide care-ti povesteste despre monument si-ti mai demonteaza cu vesnicul umor englezesc niste mituri prea mistice.

Stonehenge Stonehenge

In schimb, nu t epoti plimba printre pietre, ci le poti admira doar de la distanta. Reactia a fost "asta-i tot?". Asta e marele Stonehenge, atat de celebrul si mult discutatul monument? Pai in cazul asta felicitari englezilor pentru marketing, serios. Ce alt monument din Europa cel putin este atat de celebru si atat de prezent in mintea oamenilor? Nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca ar fi fost la ei Angkor Wat-ul sau alte temple sau monumente asiatice. Sau grecesti. Sau romane. Sau romanesti. :)

Stonehenge Stonehenge

Poate eram intr-un moment prost ales, cum am spus, dar nu ne-a impresionat cu nimic. Da, stim istoria si teoriile despre el, ba ca are scop funerar, ba ca e calendar, ba ca e legat de muncile agricole, stim si legendele cu cavalerii Mesei Rotunde si stim ca poate Merlin a fost acolo, dar ca experienta Stonhenge nu ne-a spus mare lucru, ba chiar ne-a dezamagit pentru ca aveam asteptari mai mari dupa tot marketingul.

Stonehenge Stonehenge

Cum ajungi:

Din Londra, cu masina - pe M3 si A303 catre Amesbury
Cu trenul, din Londra - pana in Andover sau Salisbury, apoi cu autobuzulNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera