Statuia Hidra din fata Casei Presei Libere

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Daca ati trecut de curand prin Piata Presei Libere, probabil ca ati observat statuia ciudata din fata Casei Presei Libere. Este vorba despre statuia Hidra, care a aparut aici in urma cu doua saptamani, pe 2 iulie, ridicata pe soclul unde inainte de Revolutie trona statuia lui Lenin. Aceasta este creatia artistului Costin Ionita si vernisajul face parte din cadrul Proiect 1990.

Avand in vedere situatia politica din tara, manifestul din spatele sculpturii Hidra este aproape profetic.

"Sculptorul Costin Ionita si-a propus sa ilustreze totala lipsa de verticalitate si umanitate a clasei politice romanesti, printr-o uriasa Hidra. Desprinsa din fostul regim comunist, Hidra pare de neoprit si de neinvins. Ea, sub orice culoare politica ni se arata, ramane caracterizata, in primul rand, de lipsa interesului fata de cei pe care ii conduce si a constiintei."

Hidra din Piata Presei Libere, de Costin Ionita Hidra din Piata Presei Libere, de Costin Ionita

Cele sapte capete de trandafir ale Hideri infloresc din ceea ce pare o copie a corpului statuii lui Lenin, care inainte de '89 se afla in fata Casei Scanteii. Modul in care a fost plasata statuia este (ni se pare noua) simbolic: cu spatele la trecutul comunist (Casa Scanteii) si privind spre viitorul capitalist (cele doua cladiri de birouri din fata de la Romexpo). Indiferent de regimul politic in care se afla, acest animal cu sapte capete si doua picioare infloreste.

Hidra din Piata Presei Libere, de Costin Ionita Hidra din Piata Presei Libere, de Costin Ionita

Ionita si-a concentrat, in ultimii ani, cariera artistica in zona publicitatii si a cinematografiei, dar cu toate acestea a participat la numeroase expozitii de sculptura si a luat Premiul Patronatelor pentru tineret (2007), Bursa UAPR (2003), Bursa Nemtoi (2003), Premiul International pentru Sculptura Societa Club UNESCO (2001).

"Proiect 1990" marcheaza o serie de evenimente, care au ca scop amplasarea unor lucrari de arta contemporana temporare pe soclul din Piata Presei, ramas liber inca din 1990. Initiatorul  "Proiect 1990" este Ioana Ciocan, asist. dr. in cadrul Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti, iar sculptura lui Costin Ionita este cea de-a doisprezecea lucrare expusa in cadrul "Proiect 1990" de la demararea acestuia din ianuarie 2010. (via)

Hidra din Piata Presei Libere, de Costin Ionita Hidra din Piata Presei Libere, de Costin Ionita Hidra din Piata Presei Libere, de Costin Ionita Hidra din Piata Presei Libere, de Costin Ionita

Tot aici se doreste construirea celui mai inalt monument din Bucuresti - Aripi, Monumentul luptei anticomuniste, un monument care arata oribil. Noi am prefera ca aici sa ramana Hidra lui Costin Ionita, care sa aduca aminte oricui trece prin fata ei despre cum este cu adevarat clasa politica romaneasca, indiferent de partid.

Vezi mai multe poze cu Hidra din fata Casei Presei Libere
1 comentariu

Statuia Hidra din fata Casei Presei Libere
Iorga Oana
#1 -

Comentariu nou

Unde e statuia asta acum? Ca au fost expuse o gramada de porcarii de la aia mai departe in piata presei.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera