Sport in Kiseleff, de la intentie la realitate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca nu-i vara, sa mai fie in fiecare weekend Via Sport pe Kiseleff, locuitorii din cartierele adiacente parcului Kiseleff se descurca cum pot la capitolul miscare in aer liber. Cei mai multi fac jogging in jurul parcului, pe trotuarele bulevardului Aviatorilor sau soselei Kiseleff, traseu care ajunge la aproape 2 km. Iar daca faci si slalom pe alei, scoti 3 km destul de usor.

Nu toti insa vor sa alerge, si pentru ei s-au facut doua zone de fitness, in coltul dinspre Statuia Aviatorilor. O initiativa civilizata, care insa a ramas la stadiul "le-am pus in parc, doar nu vreti sa ne mai si ingrijim de ele?".

Despre primul colt de fitness v-am povestit chiar cand a aparut, acum trei ani. De atunci parcurile capitalei s-au umplut de asemenea zone de sport in aer liber, care mai de care mai bine dotate. Cel din Kiseleff nu numai ca a ramas la fel, dar aparatele s-au depreciat destul de mult, lipsesc bucati din ele, scartaie sau nu mai merg deloc.

Kiseleff, zona de sport Kiseleff, zona de sport

Cam tot atunci a aparut si traseul Florentina, care este numit dupa Florentina Opris, presedintele Asociatiei Pentru O Viata Sanatoasa si initiatoarea acestui proiect. Gasim pe site-ul Alege sa fii sanatos chiar si imagini de la inaugurarea traseului, cand era curat si frumos si avea... iarba?! in jur. Sa comparam atunci cu acum:

traseu florentina
Kiseleff, zona de sport Kiseleff, zona de sport

Desi in zona aparatelor de fitness metalice vedem frecvent utilizatori (desi, din pacate, si copii adusi de bunici sa se joace acolo), la traseul Florentina se opresc de obicei doar elevii de la liceul din apropiere. Nu sa faca sport, ci sa stea pe banci, sa pape pizza si eventual sa mai strecoare cate o bere. Ale caror ambalaje, fara exceptie, le lasa acolo, pe jos, desi cosul de gunoi e la 5 metri distanta.

Desi parcul Kiseleff e bine ingrijit si treierat de echipe masive de lucratori la ADP, care se ocupa de iarba, frunze si flori, cele doua zone mai sus-mentionate parca sunt ocolite intentionat.

Desi parcul Kiseleff este sub atenta observatie a echipelor de paza BGS, care sunt mereu vigilente sa nu... (hm, oare la ce sunt vigilente?), traseul Florentina arata ca lovit de vandali, iar bancile si casutele de lemn de langa foisor sunt mazgalite cu vopsea (m-am distrat o data vazand cum doua liceene zambesc angelic unui baiat in albastru de la BGS, pentru ca, dupa ce acesta a dat coltul aleii, sa scoata spray-urile si sa deseneze zambiloi pe casutele de lemn).

In Kiseleff nu prea sunt caini vagabonzi. Apar cand e vreuna dintre catele in calduri, si atunci sunt, intr-adevar, vreo 10. In mod obisnuit sunt doar vreo 3-4. Din pacate cel mai nervos dintre ei locuieste chiar in zona de fitness si are o problema cu oamenii care alearga. Motiv pentru care metropotamul s-a simtit obligat de vreun an sa evite zona aparatelor de fitness si sa o prefere pe cea a traseului Florentina... care insa arata din ce in ce mai rau, de la o luna la alta.

Kiseleff, zona de sport Kiseleff, zona de sport
Kiseleff, zona de sport Kiseleff, zona de sport
Rugamintea "va rugam nu calcati iarba" se refera, desigur, la stadiul initial al zonei de sport, asa cum se poate vedea in prima imagine, mai sus.


Asa ca asta e o jalba in protap pe care o dam la Florentina.ro, ca probabil nu stie ce s-a ales de traseul omonim din Kiseleff, la primarul sectorului 1, Andrei Chiliman (care ar putea investi niste fonduri si in zone de sport decente, nu doar in terenurile de joaca pentru copii) si nu in ultimul rand la BGS, ca nu e suficient sa patrulezi blindat pe alei ca sa te numesti firma de "paza si protectie".

Nu am vrea sa terminam fara sa mentionam si Politia Locala a sectorului 1, mai precis serviciul politia animalelor, care a fost foarte expeditiv cand ne-am plans de numarul cainilor vagabonzi din parc, a venit si a rezolvat o mare parte din problema, precizand insa "cainii cu un comportament neagresiv pot fi reintorsi in zona din care au fost capturati, la cererea colectivitatii sau grupuluí local ori a unor fundatii de protectie a animalelor."

Pe toti acestia ii rugam sa dea o raita prin coltul cel mai nordic al parcului Kiseleff, fara salam in buzunar, alergand, seara, sau cu un caine, proprietate personala, in lesa. Si apoi sa mai discutam despre "cainii cu comportament neagresiv".

Kiseleff, zona de sport Kiseleff, zona de sport

Cine mai are probleme similare cu parcurile din Bucuresti? Sau suntem singurii pe care ii deranjeaza gunoiul si daramaturile, nesimtirea si indolenta?
1 comentariu

Sport in Kiseleff, de la intentie la realitate
george
#1 -

Comentariu nou

noroc ca este un an electoral, poate asa se mai customizeaza parcurile

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera