Spiritualitate si traditie in Dristor - Biserica Romano-Catolica Cioplea

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Istoria cartierului Dristor este legata de istoria comunitatii de imigranti bulgari care au venit aici in secolul XIX. Asa cum am mai amintit, pana si numele cartierului este o indicatie a acestui fapt. Blocurile nu vorbesc despre acesti oameni. Cartierul pare sa-si fi ingropat istoria sub sute de apartamente. Unul dintre putinele locuri care inca mai poarta in ele istoria de dinainte de comunism a cartierului Dristor, este Biserica Romano-Catolica Sfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, de pe bulevardul Ramnicu Sarat.

1

2

Biserica mai este numita si Cioplea, dupa numele satului care se gasea pe vremuri in aceasta zona, la portile tanarului oras Bucuresti. Bernard Noghiu, preot vicar in cadrul Parohiei Cioplea, a avut bunavointa sa stea de vorba cu noi, pentru a vorbi despre spiritualitatea si istoria cartierului Dristor.  

"Biserica este o comunitate cu caracter aparte, a inceput dansul. In primul rand pentru ca aceasta comunitate este una dintre comunitatile noi venite in tara, si anume la 1813. Este vorba despre putinii catolici bulgari care, din cauza razboaielor ruso-turce si a persecutiilor, au incercat sa vina in Valahia, unde in acea perioada era o viata mai usoara."

"Deci in 1813 - 1815, se stabilesc in aceasta zona, care in acele vremuri se numea Mosia Dudestilor, si astfel se naste satul Cioplea. Alaturi de ei se afla un preot misionar italian, Episcopul Ercolani. Noi ne aflam acum pe spatiul primei bisericute ridicate, o bisericuta din lemn. Cartierul in sine, toata zona aceasta, era practic spatiul satului Cioplea, unde locuiau numai bulgari catolici. Mai la vale, spre Calea Dudesti, era o zona locuita de bulgari ortodocsi"

3

5

Secolul XIX a insemnat in acelasi timp si prosperitate dar si tragedie pentru comunitatea catolica din zona. In 1821 un uragan a provocat daune serioase complexului Parohial si a trebuit recladit. In 1853, biserica a ars intr-un incendiu, iar reconstructiile au tinut din 1854 pana in 1898. Arhitectul Sperl, cel care a coordonat cladirile, a pastrat vechiul plan al cladirii, pe care il putem vedea si astazi.

"Comunitatea a jucat un rol destul de mare, mai ales dupa revolutia pasoptista. Aici a avut la un moment dat sediul Seminarul din Bucuresti, Institutul Teologic pentru Preoti. Avem o banca populara catolica aici. O gradinita... Suntem una dintre cele mai mari parohii din Bucuresti. Avem patru preoti care lucreaza aici. Este adevarat ca lucram si in alte institutii, cum ar fi media sau invatamant."

"Biserica a contribuit la deschiderea gradinitei pentru a veni in autorul acelor parinti care nu-si permit o gradinita particulara. Avem de asemenea program de teatru pentru tineri, si le permitem sa organizeze intalniri, evenimente, petreceri. Este o modalitate de a raspunde nevoilor fiecarei generatii."

4

"Acum vin sarbatorile, si avem multe evenimente speciale planificate. Unul dintre primele este intalnirea unor grupuri de tineri trimise de toate parohiile din partea de est a Romaniei. Acestia vor prezenta cateva piese pentru un concurs care va avea loc anul acesta in aceasta parohie. Cat priveste aspectul local, tinerii si credinciosii din zona pregatesc ca in feicare an coruri, vizite in spitale si la domiciliile bolnavilor care nu pot sa se bucure de Sarbatori ca restul oamenilor. Trebuie sa ne gandim si la ei, nu?"

"Copiii bineinteles, vor sa fac o bucurie parintilor prin mici scenete, piese. Tinerii isi petrec sarbatorile in sanul Parohiei, organizand petreceri specifice varstei."

Domnul Noghiu a adus aminte din nou si din nou de tineri, de lucrul cu tinerii,l activitatile in care sunt implicati, felul in care sunt incurajati. Ne dam seama ca parohia tine la traditie, dar poate tine si mai mult la viitor. In prezent, alaturi de Biserica Romano-Catolica au rasarit si alte bisericute, din lemn, ortodoxe.  Spiritualitatea in Dristor se afla in continua schimbare. Biserica Sfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu a imbratisat acest fapt si continua calatoria inceputa cu 200 de ani in urma.

6

Ce mai puteti citi despre Dristor:

Old vs New in Dristor: Piata Ramnicu Sarat si Bucuresti Mall

Dristor Kebab - cei mai buni dintre cei mai buni    

Unde stau in Dristor?

Dristor - Cum ajungem si ce gasim acolo

Dristor - epopeea unui cartier
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera