Soseaua Kiseleff

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Perioada de ocupatie ruseasca a Principatelor Romane Moldova si Tara Romaneasca, 1828-1834, este strans legata de numele unui general rus "singurul cadou frumos pe care bucurestenii il datoreaza Rusiei" (Paul Morand, Bucuresti) contele Pavel D. Kiseleff.

pavel kiseleff

Insarcinat cu reorganizarea administrativa a Principatelor, Kiseleff - "un foarte mare administrator, un spirit liberal si un mare caracter" -  a introdus Regulamentul Organic, un fel de Constitutie care a contribuit la toate schimbarile majore in structurile sociale, economice, administrative si politice.

"Intreaga parte rodnica a acestui Regulament i se datoreaza generalului Kiseleff. El a salvat poporul pe rand, de ciuma, de holera, de foame si mai ales de excesele boierilor, aceasta oligarhie lacoma si trubata, spunea el, acesti moldoveni barbosi care sunt neindoielnic cei mai neastamparati dintre toti barbosii care-au trecut pe sub bolta cerului.

Regulamentul organic al lui Kiseleff prevedea totul, fixa totul, de la justitie pna la canale si caldaram. Rusii sunt buni urbanisti, iubitori de bulevarde largi, de prespective nobile." Asadar Soseaua care azi poarta numele admirabilului comandant rus este rezultatul unei asemenea prespective.

Insemnarile vremii relateaza despre o imagine idilica a Soselei si a imprejurimilor. "...Restautantele in aer liber, laptariile (in care esti servit cu lapte proaspat muls, cald inca, groasele felii de paine neagra, gustoasa, untul galben curat), chioscurile cu muzica, casele boieresti in nenumarate stiluri (...) bete de spatiu si de libertate."

Vara "restaurantele se impodobesc cu pergole de trandafiri" ce dau o racoare magnifica, iar in timpul iernii Soseaua se transforma in statiune pentru sporturile de iarna. Din toate partile bucurestiului oamenii vin la Sosea "sa se fotografieze in costum de schi" iar saniile conduse de vizitii in pufoaice umflate conduc grupuri de tineri care "se bulgaresc cand se intersecteaza" in timp ce copiii isi leaga saniile de port-bagajul automobilelor.

Astazi, incontinuare una din soselele mandre ale capitalei, Kiseleff nu mai este patinoar sau derdelus, poate doar pista de mare viteza ce leaga Arcul de triumf de Piata Victoriei. De-a lungul ei se inalta cateva dintre obiective turistice importante ale Bucurestiului: Muzeul Taranului Roman, Muzeul Antipa, Muzeul de Geologie si Institutul de Geologie, Muzeul Satului, sau cladirea Ministerului Culturii si Cultelor.

La fel ca si odinioara plimbarea "la sosea" reprezinta un prim semn de emancipare si bun-gust. Iar azi acest lucru este mai cu seama posibil pentru ca sistematizarile lui Ceausescu nu au afectat aceasta zona, vilele clasice, parcurile si muzeele ramanand neschimbate.

soseaua

Surse: Paul Morand, Bucuresti, Editura Echinox, 2000, Cluj-Napoca
Istoria RomanilorNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera