Shanghai vazut de la jumatate de kilometru deasupra pamantului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cea mai grozava seara petrecuta in Shanghai a fost vizita in World Financial Center, cea mai inalta cladire din China. Desi este doar a patra cladire ca inaltime din lume - 492 de metri, se mandreste totusi cu cel mai inalt punct de observatie, plasat la etajul 100 si la inaltimea ametitoare de 474 de metri - aproape o jumatate de kilometru deasupra pamantului.

Shanghai Shanghai

Dupa un drum ultra-rapid cu liftul (36 km/h), in care nu-ti poti lua ochii de la afisajul electronic pe care vezi la ce inaltime te afli in fiecare fractiune de secunda, ca si cum ai fi intr-o racheta care urca in spatiu, ajungi la etajul 100 si ai la picioare toata panorama Shanghai-ului.

Nu chiar toata, de fapt, pentru ca stratul de smog e gros in China, iar in Shanghai poluarea e cumplita - anul acesta a ajuns la un extrem de periculos nivel de 500 (in indexul de calitate a aerului AQI, al carui maximum este chiar de 500).

Shanghai Shanghai

Cu toata poluarea care iti reduce considerabil vizibilitatea, panorama e grozava, inaltimea e ametitoare si nu toata lumea o suporta, multi ferindu-se sa se apropie prea mult de peretii de sticla. In podeaua observatorului se afla pe alocuri cate o dala transparenta care te lasa sa te uiti direct sub picioarele tale - lucru permis de forma decupata a turnului WFC, care i-a adus porecla de Bottle Opener, deschizatorul de sticle.

Shanghai Shanghai
Shanghai Shanghai
stanga - Bottle Opener / WFC si turnul Jin Mao; observatorul e la etajul de desupra deschizaturii
dreapta - antena Jin Mao si, in departare, turnul de televiziune Oriental Pearl


Shanghai Shanghai
stanga - padurea de zgarie nori vazuta de jos
dreapta - macheta orizontului in Shanghai, pe care se vede pozitionarea cladirilor emblematice ale orasului, World Financial Center, Jin Mao si Oriental Pearl


Shanghai

Zgarie norii la care te uitai mai devreme cu capul dat pe ceafa sunt acum niste cladiri mititele, undeva jos. Antena turnului Jin Mao, care sta alaturi de Bottle Opener la o biata inaltime de 421m, pare ca iti ajunge la genunchi. Turnul de televiziune, Oriental Pearl, ajungand si el la 468 de metri, pare o jucarie colorata de copii. Si nu te poti retine sa nu zambesti de sus catre turistii pe care ii ghicesti in restaurantul sau rotativ - ei sunt la doar 267 metri inaltime. Tu esti, daca ai uitat cumva, la 474m.

Undeva jos se lucreaza la ceea ce va fi in 2014 Shanghai Tower, un alt super zgarie-nori care, cu cei 632 de metri inaltime, va fi depasit in top doar de turnul Burj Khalifa din Dubai, 828m.

Shanghai Shanghai

Ora ideala de urcat in turn este la sfarsitul dupa-amiezii, cat sa mai prinzi niste gene de lumina peste oras si raul Huangpu de la apusul indepartat si afumat si sa vezi cum se aprinde orasul.

Pretul unui bilet pentru ultimul etaj este de 150 yuan = 17 eur, iar privelistea de acolo merita fiecare cent. Daca vrei sa faci poze, ia-ti un trepied si o haina neagra, reflexiile gemurilor or sa iti strice placerea fotografiatului.

Mai multe imagini cu Shanghai-ul vazut de sus in slideshow-ul urmator:

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera