Sectorul 1: Blocuri vechi renovate pe gratis. Blocul tau cum arata?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ne-am resemnat ca traim intr-un oras de blocuri comuniste si ca ideea de Mic Paris a expirat de multisor. Lucrul cu care insa nu putem sa ne impacam este halul in care arata bietele blocuri, coscovite, mucegaite, patate de ploi si de praf, ciobite pe la colturi de balcoane, cu semne "atentie, cade tencuiala".

Ce putem face? In mod normal asociatia de locatari ar trebui sa se mobilizeze, sa puna manuta de la manuta si sa se scobeasca in buzunare, apoi, cu ajutor de la primaria locala si de la bugetul statului sa stranga fonduri de renovare. Nu se intampla, pentru ca suntem zgarciti, n-avem bani si, in fond, ne doare in cot daca balconul arata pe afara ca lovit de ciuma, cata vreme inauntru stam in casuta renovata si curata.

Ei bine, astea fiind spuse, nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut in cartierul meu multe blocuri acoperite de schele, cu zidari la lucru si chiar cateva blocuri frumos cosmetizate.

Explicatia a venit mai intai sub forma de placuta intr-o gradinita de bloc, apoi, cautand pe net, chiar pe site-ul primariei sectorului 1.

E vorba de un proiect de reabilitare termica a blocurilor din sectorul 1, care presupune mai multe lucruri (bune):
- se izoleaza peretii exteriori
- se inlocuiesc toate ferestrele si usile exterioare
- se termoizoleaza si acoperisul sau terasa de la ultimul nivel
- dupa asta, teoretic, intretinerea s-ar putea reduce cu 30%
- se renoveaza blocul, dupa bunul plac al locatarilor, care au de ales intre doua variante:

renovari

Tot pe site-ul primariei aflam ca desi cheltuiala asta ar trebui in principiu impartita in trei, asa cum am spus mai sus, o treime revenind locatarilor (intre 1000 si 3000 eur/apartament), primarul de sector 1, Andrei Chiliman, a facut in asa fel incat cheltuielile sa fie suportate jumatate de primarie, jumatate de bugetul central, deci costuri 0 pentru locatari.

Pana acum 85 de blocuri au intrat in program si mai exista inca 450 de cereri. Asa ca daca stai intr-un bloc in care iti vajaie vantul si prin balcon, si prin buzunare iarna dupa ce ai platit factura la intretinere, ia pune-ti adminul de bloc sa faca un drum pe la Biroul Reabilitare Termica si Energii Alternative:
Sos Bucuresti - Ploiesti nr. 9 - 13
021/ 319.10.13 int. 290
021/ 314.20.92
021/ 314.20.98
021/ 314.20.91
Program cu publicul:
• miercuri 8:00 - 10:00
• vineri 9:00 - 11:00Reversul medaliei

Sa nu scoatem totusi din ecuatie faptul ca unele blocuri sunt cam subrede si ca ar avea nevoie de mai multe lucrari decat un simplu "lifting". Pe site-ul primariei nu se spune nimic despre alte lucrari de reparatie, dar speram ca nu se da doar o spoiala rapida peste probleme mult mai grave... asa cum de fapt se semnaleaza chiar pe blogul domnului primar, unde locatarii sustin ca lucrarile sunt facute de mantuiala si fara alte reparatii de fond.

renovari renovari

Detalii suplimentare: site-ul primariei sectorului 1, proiectul reabilitare termica.

Te-ar mai putea interesa si 2012sector1.ro, programul de regenerare urbana, care va cuprinde zonele Chitila, Pajura, Damaroaia, Bucurestii Noi si Aviatiei. In aceste zone primaria intentioneaza sa restructureze spatiul public, adica ansamblul pentru pietoni, ciclisti si masini, impreuna cu spatiile verzi (decorative sau pentru sport) si alte servicii publice.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera