Sa ne cunoastem vecinii - Portugalia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
portugalia

Precum Spania, despre care v-am povestit saptamana trecuta, Portugalia a fost binecuvantata cu o pozitie de avanpost spre cucerirea vestului si a oceanelor.

Profitand de faptul ca jumatate din granitele sale dau spre mare, si in ciuda faptului ca e o tarisoara mica (are cam o treime din suprafata Romaniei si cam jumatate din populatia ei), Portugalia si-a extins in Evul Mediu influenta de pe coastele Americii de Sud si Centrale pana in Tara Soarelui Rasare (tineti minte Shogun?). Pe langa o groaza de teritorii de pe coasta Africii, Portugalia s-a intins spre Asia si Oceania, a cucerit partea de sud a Indiei, Burma, Ceylonul si Bahreinul. Cei mai cunoscuti exploratori portughezi au fost Bartolomeo Diaz si Vasco da Gama.

portugalia

Ramasite ale imperiului colonial portughez se vad prin prisma limbii portugheze, denumita "última flor do Lácio, inculta e bela" (ultima floare a Latiumului, salbatica si frumoasa). Este limba cu cei mai multi vorbitori in America de Sud, desi e limba oficiala numai in Brazilia (in ciuda parerii general raspandite, sclava Isaura si don Leoncio nu vorbeau "braziliana"). Portugheza se mai vorbeste in Angola, Guinea Bissau, Mozambic, Macao si a ajutat la imperecherea mai multor limbi din care au rezultat frumoase dialecte pasaresti prin Caraibe, Africa si Asia.

Lisabona este una dintre cele mai calde capitale europene si singura cu plaja la Atlantic. Este plina de vestigii romane si maure, cum este Mosteiro dos Jeronimos din Belem, a carei constructie a durat 70 de ani (in secolul 16), costurile ei ridicandu-se la 70 kg de aur anual.

portugalia
turnul din Belem

Dintre atractiile capitalei fac parte cartierul Barrio Alto, ale carei strazi pitoresti se pot vedea de sus, din telegondola Elevador da Bica, unul din funicularele sau telescaunele care impanzesc cerul Lisabonei.
In capitala Portugaliei s-au pus in 2000 bazele vestitei Agende de la Lisabona, conform careia Uniunea Europeana intentioneaza ca pana in anul 2010 sa devina gruparea economica cea mai competitiva si dinamica a lumii, incercand detronarea SUA. Tot Lisabona este in anii 2006-2009 punctul de plecare al raliului Dakar (initial cunoscut ca raliul Paris-Dakar, pentru ca incepea din capitala Frantei).

portugalia
Turnul Vasco da Gama, 145 m inaltime

portugalia
Podul Vasco da Gama, cel mai lung din Europa, 17,2 km

portugalia
replica portugheza a statuii lui Isus din Rio de Raneiro

Daca va plictisesc orasele mari si pline de istorie, puteti sa va indreptati spre arhipelagurile Azore, unde puteti face yachting, sporturi acvatice sau spre Madeira, cu vinurile ei apreciate si plajele din Porto Santo.

Daca aveti rau de mare, ramaneti pe pamant, dar ceva mai sus - in nord sunt parcurile naturale: Peneda-Gerês cu vestigii romane, piscul Minho, paradis al cataratorilorsi alpinistilor si zona cu ape termale si centrele de thalassoterapie din Algarve, al carei centru paradisiac este valea plina de vegetatie din mijlocul dealurilor Monchique.

Putin mai in nordul Lisabonei se afla zona Sintra, cu plaje superbe cu nisip auriu (
Praia de São Julião, Praia das Maçãs and Praia Grande) si cu spectaculosii munti Sintra, cu vegetatie deosebita si cu cateva specii unice.

portugalia
Palatul din Sintra (sursa foto)

Bucataria portugheza este plina de vestigii ale imperiului colonial, vizibile, de fapt "gustabile" in varietatea de condimente. Cu sofran, martipan, vanilie, coriandru, scortisoara, pana la ucigatorii ardei iuti piri piri, mancarea portugheza are o aroma deosebita, mai ales daca se uda cu apa de foc (aguardente) sau cu vinurile de Madeira, Douro sau Porto.

Un amanunt de retinut este ca Portugalia a dat culturii universale personalitati cum au fost Amalia Rodriguez, regina fado-ului, "filosoful absolut" Benedict Spinoza, scriitorul Jose Saramago, si probabil multi-multi fotbalisti care ajuta la raspandirea renumelui Portugaliei in felul lor.1 comentariu

Sa ne cunoastem vecinii - Portugalia
Irina
#1 -

Comentariu nou

mi'a placut articolul, ai punctat fix ceea ce face din portugalia o tara superba. Can't wait to get there! :0

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera