Sa ne cunoastem vecinii - Grecia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Greece - chosen by the gods
este sloganul folosit de guvernul grec pentru a ne convinge sa-i vizitam plaiurile. De parca am avea nevoie de convingere. Este locul pe care visam toti sa-l vizitam, daca nu am facut-o deja.

Multi dintre cei care calatoresc in Grecia se intorc cu amintiri placute despre peisaje frumoase, oameni de treaba si monumente impresionante. Romanii sunt cu atat mai norocosi, avand in vedere ca Grecia se afla la o saritura peste Bulgaria.

Grecia reprezinta spiritul mediteranean. In nord se gasesc orasele Thessaloniki si Kavala, si putin mai jos, muntele Olimp, caminul zeilor. In partea centrala a peninsulei, Thesalia, se afla orasele Volos, Larissa si Ioannina. Grecia Continentala are un relief predominant muntos. Singurele zone viabile pentru agricultura sunt campiile din Macedonia Centrala.

Urmeaza Grecia insulara care cuprinde aproape 2000 de insule, printre care Creta, Lesbos, Chios, grupul Cycladic din Marea Egee si insulele din Marea Ionica. Atena, capitala tarii si orasul cel mai mare cu 3 841 000 de locuitori se afla in regiunea numita Attica. Al doilea cel mai mare oras este Thessaloniki, cu aproape doua milioane de locuitori.

Daca muntii ar putea sa vorbeasca, ce povesti ar spune... Dupa ridicarea si prabusirea civilizatiilor minoice si myceene, in Grecia au existat Atena si Sparta. Dupa razboaiele peleponeziene, triburile grecesti au fos tunite de Alexandru cel Mare.

A urmat era conducerii romane, care a inceput in 146 i.Hr. . Dupa caderea Imperiului Roman, i-a luat locul Imperiul Bizantin, un stat grec in esenta. Acesta s-a prabusit la randul sau in 1453, cand Bizant-ul a fost atacat de otomani. Intre 1453 si pana in 1821, Grecia s-a aflat sub controlul Imperiului Otoman.

Dupa revolutia din 1821, Grecia si-a castigat independenta. In 1896 au fost reluate Jocurile Olimpice. In Primul razboi Mondial, principalul adversar al Greciei a fost Turcia. Granitele dinter cele doua state au fost fixate permanent prin Tratatul de la Lausanne.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial Grecia a fost ocupata de armata nazista, in anul 1941. Ocupatia a durat pana in octombrie 1944, cand aramta germana s-a retras cand aliatii au aterizat in Atena. In timpul anilor '60 - '70, Grecia a fost condusa de un grup militar (Regimul Coloneilor).

Grupul a fost recunoscut de comunitatea internationala si a condus Grecia pana in anul 1977. De atunci, Grecia este un stat democratic. Este al zecelea stat membru al Uniunii Europene, in care a intrat in anul 1981. In 2004 Grecia a adoptat si moneda euro.
 
De la Dyonisios incoace, grecii sunt cunoscuti pentru doua lucruri. Cultura si petreceri. Pe 8 ianuarie in fiecare an are loc un festival numit Gynaikokratia (nici noi nu putem pronunta). Acesta implica o inversare de roluri. Femeile merg in cafenele si taverne sa discute, iar barbatii stau acasa la cratita si la curatenie.

Pastele pilejuieste cel mai mare festival al anului, completat cu marsuri nocturne si focuri de artificii. In timpul verii, intre lunile iunie si septembrie, are loc Festivalului Elen, in care se pune accent pe concerte de muzica si pe piese de teatru.

Industria turistica este una dintre cele mai banoase pentru economia Greciei. Tara aceasta cu numai 10 milioane de locuitori dar atata istorie, apare in majoritatea topurilor cu cele mai bune destinatii de vacanta. Ceea ce stim noi sau auzim despre Grecia nu va fi vreodata de ajuns ca sa o cunoastem cu adevarat. Este unul dintre cei mai fascinanti vecini ai nostri, si este normal sa fim invidiosi.

Surse: wikipedia, lonely planet, saloniki.org3 comentarii

Sa ne cunoastem vecinii - Grecia
Aleka
#1 -

indeed

e probabil cel mai frumos loc pe care l'am vizitat pana acum :D merita sa stai macar o saptamana p acolo ...e superb !

Sa ne cunoastem vecinii - Grecia
Faust
#2 -

Comentariu nou

si apare si in james bond: for your eyes only

Sa ne cunoastem vecinii - Grecia
omul+pulii
#3 -

pula mea

ai ce misto e acolo!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera