Sa ne cunoastem vecinii - Franta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ah, la France! Garçon, baston, frizer, moncher, croissant, Eiffel, Paris, Champs Elysees, l'amour, fromage, Asterix, frere Jacques, Obelix, la Marseillaise, liberte, egalite, fraternite, guillotine, Bastille, Napoleon, de Gaulle, silvuple, mersi, orvoar. Ta-dam! La France, mesdames at messieurs.

Franta ne e mai prietena si vecina decat multe tari cu care avem (sau am avut) granita, si asta rezulta din faptul ca - urmand modelul sarutului frantuzesc - ne-am luat unii altora limba, mai mult noi decat ei. Ne referim la faptul ca frantuzismele din romana sunt in procent de 20-30%, lucru pe care l-am pretuit cu sfintenie, pana cand am inceput toti sa vorbim engleza, pe care francezii au exilat-o prin legea Toubon.

franta
declaratia drepturilor omului si ale cetateanului, 1789

Romania iubeste Franta. A iubit-o ca model cultural, a iubit-o in razboi, prin transee, a iubit-o si dupa, ajungand la un asemenea grad de iubire simbiotica, incat Titulescu spunea:
[...] am ajuns la acel stadiu de prietenie unde nu mai este nevoie sa vorbesti spre a te întelege si nici sa te sfatuiesti pentru o actiune în comun.

Un periplu prin istoria, cultura si civilizatia franceza ar fi lung, plictisitor si v-ar spune lucruri pe care le stiti deja, si nu vrem sa ne transformam in enciclopedie, nici pe voi in soareci de biblioteca.

Ca si in cazul Marii Britanii, la care am intampinat aceeasi problema, vom incerca sa va spunem cateva lucruri mai neobisnuite, pe care nu le stiti si care v-ar putea amuza (poate nu atat de tare ca pe francezi, o natie destul de putin glumeata, insa o tinta buna pentru "mistouri" internationale)

Spre exemplu:
- De ce au ridicat francezii turnul Eiffel? Ca sa aiba un loc inalt de unde sa fluture steagul alb in caz de razboi.
- De ce sunt copaci inalti si stufosi pe ambele parti ale Sampselizeului? Pentru ca trupele germane sa poata marsalui pe la umbra.
- Atunci de ce au inceput sa taie acum copacii? Arabilor le place sa mearga prin soare.
- Presedintele Chirac: In ceea ce ma priveste, razboiul inseamna in orice situatie pierderi si esec.
Rush Limbaugh: in ceea ce priveste Franta, aveti dreptate
- Hannibal Lecter: I just love the French. They taste like chicken!

franta
La Defense, noul cartier business din Paris

In ciuda bancurilor, Franta este cea mai cea:

- cea mai vizitata tara din lume (peste 75 milioane turisti /an)
- cea mai independenta tara europeana in ceea ce priveste producerea de energie, si cea cu cel mai mic aport de CO2 din tarile industrializate
- cel mai mare exportator de vinuri, parfumuri si branza (nu neaparat in aceasta ordine)
- este cel mai mare consumator de branza
- are cel mai rapid tren (pe sine) - 320 km/h, TGV
- are cel mai rapid avion - Mach 2 (~2100 km/h, de doua ori viteza sunetului), Concorde
- unul din cele mai vechi state europene si cea mai mare tara a UE
- francezii sunt oameni strangatori si prevazatori ca niste veverite si au reusit sa aiba un stoc de 350 de focoase nucleare, asta ducandu-i pe locul 3 in lume, mult in urma SUA si Rusiei.

franta
riviera franceza (Nisa)

In ceea ce priveste locurile turistice, sunt si ele imposibil de acoperit cu doar cateva sugestii. Oriunde v-ati hotari sa mergeti, fie intr-un clasic sejur romantic in Paris, fie o excursie cu bicicleta prin Provence, tineti minte cand planificati bugetul ca Franta este pe locul 4 in topul celor mai scumpe tari din lume, Parisul pe locul 1 in topul oraselor, dar si ca Franta are cel mai inalt grad de calitate a vietii.

alte surse info: wikipedia, utm.eduNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera