"Sa n-am bani de paine si nu cant la nunta!" - Maria Tanase

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

De unde sa incep si unde sa sfarsesc gandindu-ma la amintirea Mariei, ofteaza Gaby Michailescu, indoit mai mult sub greutatea gandurilor  decat a celor 97 de  ani.

Gaby

Impresarul Mariei Tanase traieste intr-o casuta modesta, pe strada Ing Cristescu, in vecinatatea Pietii Muncii. "Frate cu ea de vis, i-am stat in umbra cat a colindat toate provinciile romanesti, in cele 42 de turnee pe care le-am facut impreuna. A suierat vantul, s-a copt graul in caldul painii si s-a dus pe firul anotimpurilor, frunza verde romanesca atat cat amintirea ei sa dainuiasca in veci", isi aminteste in cartea sa "Maria cea fara de moarte".

Cea care a dat  folclorului romanesc un certificat de noblete a fost, inexplicabil, uitata de condeiele culturale autohtone. Numele ei mai e pastrat de o tablita ruginita, pe o strada periferica, situata dincolo de marginea Bucurestiului.    

[download mp3 - Trenule, masina mica]

Maria Tanase,  fata gradinarului oltean Mos Tanase, venit la Bucuresti sa faca avere din vanzarea de flori, a crescut in Mahalaua Caramidarilor printre flori si cantece. Nu si-a cules cantecele din Arhiva de Folclor ci de la cantaretii anonimi: de la sezatorile taranilor si lautari batrani de cartier.

Pe timpul verii mergea in locul de bastina matern sa creasca impreuna cu cantecele sale. Mama sa era fagarasanca, de sub munte, de la Carta. De aceea, istoria vietii ei nu o vom gasi in carti ci in bocetul si cantecul popular. 

maria tanase

Vocea ei, fara portativ si fara bemol la cheie, e invelita de o inteligenta innascuta. O inteligenta, spune Geo Bogza, "ca a unui spargator de nuci, care a spart coaja lucrurilor pentru a ajunge la miezul pur al cantecului".

Fara profesor si fara conservator a cantat ca o femeie de la tara in al carei stih traieste satul romanesc. De aceea, cantecele populare sunt cantate de atatia altii si doar de ea: "Nu e pe placul Conservatorului, nu are scoala. Cu atat mai bine. Nici sa nu aiba; isi ingaduie sa ne farmece fara sa stie cum", nota un cronicar in ziarul Timpul.

Pastrand autenticitatea versului si a melodiei, pasarea maiastra, cum o numea Iorga, a imperecheat in cantecul ei franturi de viata, trairile de zi cu zi a oamenilor desavarsiti prin simplitate. Probabil ca la acest lucru se referea Arghezi in notele sale: "Ea stie sa calce cuvantul si silaba si sa dea, fara gres, ghirlanda in relief a unui suflet de opinca".

Reda cantecul popular fara inflorituri care stalcesc sentimentul: "Fiecare frantura are ritm, desen si culoare melodica proprie" spunea Maria. Solista muta folclorul "pe terenuri necunoscute, neintelese sau degradate de obisnuitii nostri diseuri". (revista Radio)

Maria 3

A fost invitata in orasul lui Johann Strauss de catre casa de discuri londoneza "Columbia", in studioul careia inregistreaza melodia "Nunta tiganeasca", epuizata in numai cateva saptamani si reeditata in tiraj impresionant.

Il ia pe celebrul acordeonist Faramita Lambru, acompaniatorul ei. Incepe pentru instrumentist cea mai valoroasa perioada din cariera lui.

"El era numai al ei. Nu si-a mai luat privirile de la ea, umbra credincioasa a trait numai in respiratia ei" isi aminteste Gaby Michailescu.

Fata in fata cu presedintele Americii

Poposeste pe scena Teatrului Alhambra, pasind cu dreptul alaturi de carabus-ul lui Constantin Tanase. Prin glasul ei, treceau pe rand, veselia, batjocura, durerea, voluptatea intr-un  program ce cuprindea cantece din repertoriul francez, spaniol, negro spirituals si melodii populare, cu taraf taranesc alaturi.

De aceea, vocea  neprelucrata a artistei ramane un viu document despre o "geografie muzicala" a Romaniei.

Data de 28 septembrie 1938 marcheaza debutul Mariei Tanase in arta cupletului  dar si lansarea cantecelor romanesti care poarta publicul in universul ei de dor si nebunie: "Mi-am pus busuioc in par" si "Habar n-ai tu".

Maria 4

George Enescu spunea "Nu stiu de unde vine fata asta, va rog s-o lasati in pace, daca a rasarit din vreo ghinda sanatoasa, samanta va incolti si va creste. Stejarul va umbri curand toate buruienile".

Avea dreptate marele muzician pentru ca "Edith Piaf a noastra" a reusit sa ridice folclorul la rang de arta culta, spunea Valentin Lipatti, fratele celebrului muzician Dinu Lipatti.

Artista pune pe struna povestea locuitorilor vechilor mahalale care faceau hora in jurul Bucurestilor de altadata. Sufletul muzical al mahalalei, un filon pretios, a fost ignorat de folcloristii romani pana atunci. Acele locuri de unde striga jalea si noroiul au disparut dar cantecul lor a ramas.

"Versul mahalalelor ingemaneaza surprinzator elementul citadin cu cel rural rezultand un efect de neasteptata forta ironico-satirica", explica creatoarea.

[download mp3 - Jandarmul] (sursa Harmony Ridge Music)

Maria Tanase a fost aleasa sa reprezinte cantecul popular romanesc pe continentul american, in cadrul Expozitiei Internationale de la New York (1939). Acompaniata de formatia instrumentala condusa de Fanica Luca si de orchestra dirijata de Grigoras Dinicu, a cantat in fata fostului presedinte american Hoover, a lui André Gide, Yehudi Menuhin, Jascha Heifetz, Constantin Brancusi.

Intalnirea cu genialul sculptor a impresionat-o: "Zi-mi Marie, cantecele noastre numai pentru mine. Se intoarce cu fata la perete, sa nu-l vad si plange. Cand te aud as fi in stare sa daltuiesc pentru fiecare cantec de-al nostru o "Pasare Maiastra", amintesc memoriile Mariei Tanase.

Aristide Buhoiu ne spune ca ar fi putut deveni o mare artista celebra in toata lumea dar... "a fost singurul mare artist care nu ar fi putut ramane peste granite. Mereu asculta "chemarea" pamantului. Dupa trei, patru spectacole in strainatate se intorcea in Livada cu Duzi, la mama sa".

Regimul legionar i-a distrus placile

Dupa 1940 regimul legionar i-a interzis orice activitate artistica. A fost decretat Doliu National, de catre Miscarea Legionara "Regimul Pompelor Funebre" iar muzica populara si de petrecere a fost pusa la index. Motivul real a fost acela ca in cercul de prieteni ai Mariei Tanase se gaseau o serie de intelectuali evrei, precum etnologul Harry Brauner. Legionarii au distrus cu toporul placile de gramofon ale Mariei Tanase si matritele de la casele de discuri.

Dupa cateva luni de "absenta artistica" vocea ei e auzita din nou la posturile de radio. Si nu numai. A urmat turneul din Istanbul, pe scena Teatrului Taxam si recitaluri la Radiodifuziunea din Ankara. Presedintele Turciei i-a oferit un post de cercetatoare la Institutul Etnografic din Istanbul si chiar cetatenia de onoare a Turciei. A refuzat.

Maria Tanase, care a purtat "frunza verde" in lume, spunea cu modestie ca "ar fi cel mai trist lucru pentru un artist sa-si tina minte succesele. Ar insemna ca le-a avut foarte rar". Cea care a creat folclorul din nou, cum spunea slefuitorul "Cuvintelor potrivite", a fost invitata, in decembrie 1943, sa participe la serbarea Pomului de Craciun de la Regimentul de Garda Calare. A cantat piese folclorice si colinde la care au fost prezenti Regele Mihai I si Regina Mama Elena si maresalul Ion Antonescu.

"Ioana d-Arc a Romaniei"

Alaturi de George Enescu, George Vraca si Constantin Tanase colinda spitalele pline de victimele razboiului. Ca o "Ioana d-Arc a Romaniei" cum o numeste Gaby Michailescu, rosteste cuplete la capul feciorilor de tarani cu moartea in suflet, facandu-i sa uite bubuitul tunetelor si zborul srapnelelor.

Drumul actoricesc se asterne sub pasii sai, in anul 1945, cand e aleasa in rolul eroinei "Masa" din drama tolstoiana "Cadavrul viu", avand ca partener pe maestrul Ion Manolescu, a carui discipola era la Conservatorul Regal de Muzica si Arta Dramatica. Aduce in premiera fiorul ei teluric in rolul principal feminin in reprezentatia "Sfinxul din Hollywood" de Nicolae Kiritescu.

Decupam cateva ecouri din croniciile vremii: "In teatrul nostru de dive cu atitudini, intonatii si gesturi confectionate, arta spontana a Mariei este un indreptar. Cand intrupeaza personaje din repertoriul clasic, actorii casca ochii mari si exclama: "Ce-i asta, Ce-nsemneaza, Cum se poate?".

Concomitent, este distribuita in "Opera de trei parale" a lui Brecht, in rolul Jenny Spelunca. La miez de secol o regasim brat la brat cu cantecul popular, la orchestra "Taraful Gorjului" din Tg. Jiu, unde prezinta spectacole apartinand filonului folcloric oltenesc. In aceasta perioada, boala incepe sa se manifeste. Stia ca are cancer la plamani dar nu a spus nimanui. "Isi administra seara de seara, in cabina, injectii anesteziante ca sa poata rezista durerilor ce-i imobilizau gatul' (lucrarea Maria Tanase, autor Maria Rosca).

Maria canta chiar si atunci cand plangea

Nascuta pentru cantecul popular dar nu si pentru un mariaj fericit, Maria n-a avut noroc in dragoste. Casatorita in anii ‘50 cu juristul Clery Sachelarie, nu a fost sustinuta de sotul ei. Gaby Michailescu: "El n-a toata muncit toata viata. Maria il scuza, spunea ca ii e inger pazitor, ca o adora. I-am propus sa-l iau cu mine in turneu, sa ma ajute la realizarea afiselor. A refuzat. Nu fac eu d-astea, a spus dansul".

[download mp3 - Am iubit si-am sa iubesc]

Multi "binevoitori' povesteste impresarul, au acuzat-o cand si-a luat birjar: "Face pe originala, pe nebuna, si-a luat faeton la scara. Iubiti clevetitori, Maria a suferit de picioare toata viata, avea platfus. Nici Mia Braia, nici Ioana Radu n-au iubit-o pentru ca i-au simtit superioritatea", spune cu tristete Gaby Michailescu.

"Multi barbati si-au frant inima umbland dupa ea", povesteste Gaby Michailescu. Erau simpli clienti ai restaurantelor prin care canta, diplomati coborati in strada numai pentru a o auzi, oameni de afaceri dispusi s-o cumpere cu tot cu strada pe care locuia. “Despre nenumaratii admiratori pe care-i avea si care, in fiecare seara, ii ingropau cabina in flori, nu spunea decat "sunt umbrele mele, nu ma incurca. Umbrele raman umbre!".

Maria 5

A refuzat sa cante la nunti, chiar daca i se oferise o suma foarte mare pentru a interpreta doua cantece: "A fost invitata de onoare, nu lautareasa. Mi-a aruncat banii, desi era plina de datorii... Nesocotitule, cum de ai luat banii omului! Sa n-am de paine si nu cant la nunta", istoriseste Gaby Michailescu.

Maria era generoasa si imprevizibila. La concertele sale le dadea studentilor bilete de favoare pe care le scria pe loc, in cabina, cu rujul.

Colectiona vase de ceramica din toate regiunile tarii. Cei ce au iubit-o au incercat sa pastreze cuibul copilariei ei ca un muzeu de arta populara taraneasca. Comunistii au sters insa amintirea Mariei cu buldozarul, gelosi pe faima universala a celei ce fost premiata postmortem de catre Academia Franceza "Charles Cros" din Paris.

Alaturi de cantecele sale, s-a leganat pe o scurta trecere prin viata, sfarsita la nici 50 de ani. Testamentul ei este impresionant: "Pe un drum secetos, sa se scobeasca o fantana pentru drumetii insetosati. As vrea ca mama sa nu afle de moartea mea, sa i se spuna ca sunt plecata undeva, pentru tratament si din cand in cind sa i se citeasca o carte postala de la mine".

Sotului sau ii spune linistita: "Plec inainte ca sa-ti incalzesc pamantul. Culege-mi visurile pe care le-am avut langa tine si imparte-le oamenilor. Iar voua, cele 49 de frunze verzi din primavara si galbene in  toamna pe care mi-am plimbat anii va las cate o lacrima de emotie: Adio, frunza verde, frunza galbena, tu ma salta, tu ma leagana…"

Material realizat cu sprijinul doamnei Adriana Trandafir, actrita de teatru si film, director al Fundatiei Maria Tanase.
"Maria cea fara de moarte" a aparut la editura Eikon. Multumiri editurii clujene si domnului Valentin Ajder.

Alte surse:

Maria Tanase si cantecul romanesc - Petre Ghiata
Maria Tanase - Maria Rosca
11 comentarii

"Sa n-am bani de paine si nu cant la nunta!" - Maria Tanase
Maria D.
#1 -

Comentariu nou

Doamna/domnisoara Craciun ne-a amintit ce insemana valoarea si ce repede ne confundam cu mara de kitch din zilele noastre. O scriitura comprehensiva despre personalitatea Mariei Tanase.

"Sa n-am bani de paine si nu cant la nunta!" - Maria Tanase
cami
#2 -

Comentariu nou

e scris cu dragoste si nostalgie

"Sa n-am bani de paine si nu cant la nunta!" - Maria Tanase
eugen
#3 -

maria

mare lucru ca cineva ne mai aduce aminte de valorile autentice din ciclul "mari romani" - apropos, oare Nadia, a facut mai mult pentru tara asta decat Maria Tanase - si aici nu e vorba doar de imaginea Romaniei in lume, de care se face atata caz (nimic mai fals de altfel), ci de ce a facut ea pt sufletele milioanelor care i-au ascultat cantul, in viata si mai ales dincolo de ea
iertati-ma daca ma pierd in amanunte, dar pur si simplu am fost emotionat de articol chiar daca nu sunt vreun impatimit de muzica populara
dincolo de evenimentele zilnice care ne asalteaza in ritm de kalasnikov e poate nimerit sa meditam cateva clipe la valorile fundamentale ale spiritului, sub orice forma s-ar manifesta, e o chestiune de igiena sufleteasca

"Sa n-am bani de paine si nu cant la nunta!" - Maria Tanase
alina laura
#4 -

poezie


draga laetitia iti multumim pentru aceasta poveste de viata, scrisa curat, destinul mariei asa cum si l-a stiu ea face, tesut in cantec cu pasiune si credinta, dar si asa cum i-a fost dat sa-l urmeze, cu vise si deznadejdi, impliniri si deziluzii. maria - o poezie sculptata in vesnicie.

"Sa n-am bani de paine si nu cant la nunta!" - Maria Tanase
mircea mirceascu
#5 -

maria tanase

am sentimentul ca se evita mereu cand este vorba despre marea artista maria tanase sa se aminteasca si faptul ca era tiganca mentionarea acestui fapt ar putea ajuta publicul sa inteleaga mai bine fenomenul maria tanase legionarii i-au distrus discurile si arhiva nu pentru ca in cercul ei se invarteau evrei (este penibila
explicatia) legionarii au trecut-o pe lista neagra pentru ca era tiganca miscarea legionara nu erau numai impotriva evreilor ci si impotriva tiganilor faptul ca maria tanase a vandut si flori cand era mica era asadar florareasa in bucuresti nu-i umbreste cu nimic personalitatea extraordinara talentul coplesitor
maria tanase este in intregime tiganca si este in intregime romanca maria tanase nu este nici una nici alta ea este universala si nemuritoare
va multumesc pentru acceptarea comentariului meu
mircea mircescu

"Sa n-am bani de paine si nu cant la nunta!" - Maria Tanase
Letitia
#6 -

cu placere

Dl. M, sa nu ne grabim ca fata mare la maritis sa facem ping pong cu judecati “de-a gata”. Printre amicii Mariei Tanase se numarau multi intelectuali evrei, care se aflau pe lista neagra a "gardistilor": etnologul Harry Brauner (fratele pictorului Victor Brauner),poetul modernist si jurnalistul Stefan Roll, Sandu Eliad, (regizor la Teatrul Evreiesc). Suntem in anii ‘40 cand Garda de Fier a ajuns la putere (septembrie 1940 – decembrie 1941) perioada in care stapanea domeniile civile de la invatamant si interne la media. Legionarii detineau presa, radioul, era perioada cand organizau mari manifestatii de deshumare a legionarilor ucisi in timpul lui Carol al II-lea. Sa nu uitam ca miscarea antisemita era in floare, alimentata si de lozinca imprumutata de la bolsevici ( "cine nu –i cu noi, e impotriva noastra") o sa intelegeti, dl. MM, ca explicatia are o baza solida si nu sufera de inconsistenta. Faptul ca o personalitate care a plimbat Romania pe toate granitele lumii, avea prieteni evrei e un motiv sufient de coerent pentru a fi persecutata de gardistii (cu distrugerea discurilor) care vedeau in orice refren un complot iudeomasonic. Gasesc mai curand penibila ideea ca o intelegem pe Maria Tanase din perspectiva originii rrome de care amintiti. NU se stie cu certitudine daca Maria Tanase a fost sau nu tiganca si nici nu e relevant ( planeaza suficiente incertitudini asupra acestui fapt) . A fost romanca si atat.

"Sa n-am bani de paine si nu cant la nunta!" - Maria Tanase
mircea mirceascu
#7 -

iubita letitia

era previzibi acest comentariu al tau pentru ca asa se face de fiecare data cand un tigan e bun si face onoarea romaniei este automat roman si mai rau la nivel mondial (charlie chaplin) daca este genial trebuie musai ca e evreu asadar tiganii nu pot fi buni ei sunt scosi in fata numai cand fac rele cand fura (de foame)cand injura cand se bat cand sunt nespalati
sergiu celibidache este grec gheorghe zamfir e oltean
as putea sa dau o gramada de nume insa ma opresc aici ca sa nu va atac foarte tare sentimentul "patriotic"
ceea ce este ridicol este faptul ca "nu putem sti" daca un om aproape contemporan cu noi a fost sau n-a fost tigan ca si cum evidentzele nu sunt suficient de clare
eu cred ca a recunoaste originea jitana a unor romani de geniu tine de o anumita echitate si asadar de o dreptate care trebuie facuta acestui popor trist si enigmatic

"Sa n-am bani de paine si nu cant la nunta!" - Maria Tanase
rascu adrian
#8 -

raspuns

Buna ziua,

Am vrut sa ii raspund domnului Mircescu.
Sunteti in eroare!
Imi pare rau ca trebuie sa va dezamagesc , dar Maria nu a fost in niciun caz tiganca ( nu ca as avea ceva cu tiganii!).
Primiti aceasta remarca de la unul dintre nepotii ei , iar daca doriti sa aflati mai multe va stau la dispozitie!

"Sa n-am bani de paine si nu cant la nunta!" - Maria Tanase
mirceascu
#9 -

maria tanase evident

pe nepotul mariei tanase il cheama rascu
ia spu ne noua domnule rascu ce stii desprea marea artista
sa ne lamurasti si pe noi
mircescu

"Sa n-am bani de paine si nu cant la nunta!" - Maria Tanase
Miruna
#10 -

Letitia

Buna Letitia, stiu ca aceasta intrebare vine la 2 ani dupa comment-ul tau dar cine stie. M-ar interesa sa vorbesc un pic cu tine (si cu toti cei interesati de acest subiect). Ma ocup de documentarea pentru o carte despre Maria Tanase si as avea nevoie de documentaristi/oameni informati. Astept un mail la miruna.vasilescu@gmail.com si vorbim acolo mai multe detalii.

multumesc.

"Sa n-am bani de paine si nu cant la nunta!" - Maria Tanase
Constantin
#11 -

Maria Tanase

Maria Tanase nu a fost tiganca. Asta e o mare prostie.
Sunt cunoscuti parintii ei, familia ei. Nici n-are rost sa discutam asemenea aiureli.
Daca ar fi fost tiganca , nu ar fi fost nicio problema, dar problema e ca nu a fost.
Exista arhive si nu trebuie sa ascultam tot felul de aberatii lansate de tot felul de nauci.
E amuzant, oricum, ca aceasta aiureala nu se bazeaza nici macar pe aparente: M. Tanase nu arata ca o tiganca, nu canta ca o tiganca, era o persoana educata din copilarie samd ( cica era o tigancusa care vindea flori si canta pe drum , haha!, sa fim seriosi cand facem comparatii intre gutza si o persoana ca Maria Tanase).
S-a prostit lumea rau de tot.
Am impresia ca prostia asta a fost lansata si de J. Raducanu, cum ca ea era tiganca.
Tiganii, ii stiti voi...ei se lauda cu orice, cu Einstein, cu Ronald Reagan si cu toti pe care ei ii plac.
Am vazut un interviu cu in ”rege” al tiganilor in care respectivul aristocrat afirma ca jumatate din Romania e formata din tigani. Mai avea sa-i puna la socotela pe Eugen Ionescu si Mircea Eliade, dar nu auzise de ei! :))
Ei sunt simpatici in felul lor, acesti tigani :).

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera