Romulus, Remus si Lupoaica: statuia calatoare s-a mutat din nou

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cea mai plimbareata statuie din Bucuresti, Lupa Capitolina, si-a schimbat iar resedinta si a ajuns din Piata Romana in Piata.... Roma (sau Romei). Daca nu stiti unde e aceasta din urma, cautati-o pe harta Bucurestiului vechi: acesta era numele purtat odinioara de semicercul de la capatul strazii Lipscani (din fata a ceea ce este azi fostul magazin Bucuresti, care s-a intors anul acesta la mostenitorii lui Bucur Bunescu, fostul sau proprietar).

Cu toate ca de obicei acest loc este asimilat Pietei Sf. Gheorghe (care isi lua numele de la biserica si de la vechiul han care s-a aflat acolo), dupa mutarea statuii acolo in 1908, piateta a luat numele de origine al Lupoaicei si s-a numit cateva zeci de ani Piata Romei. Azi Lupoaica a revenit pe Lipscani, aducand dupa ea si numele pietei.
 

Scurt istoric al simbolului roman al lupoaicei


Gemenii Romulus si Remus erau descendenti ai lui Enea, fii ai vestalei Rhea Silvia si ai zeului Marte. Unchiul Silviei, Amulius, regele din Alba Longa, temandu-se ca cei doi bastarzi cu sange olimpian sa nu il detroneze cand se vor face mari, ii arunca in raul Tibru. Cei doi copii plutesc insa pana la mal, unde sunt gasiti de o lupoaica si o ciocanitoare (animale sacre ale zeului razboiului) sub un maslin. Lupoaica are grija de ei si ii alapteaza pe gemeni pana cand ii gaseste si adopta un pastor pe nume Faustulus. Ani mai tarziu cei doi frati hotarasc sa fondeze un oras chiar pe locul unde ii gasise pastorul.

Ne-reusind sa se hotarasca pe care din cele doua dealuri (Palatin sau Aventin) sa construiasca noua cetate, lasa alegerea pe seama augurilor. Alegerea lui Romulus primeste mai multe preziceri favorabile, intre cei doi frati se isca un conflict, iar dupa unele surse Romulus il ucide pe fratele sau si ramane astfel singur fondator al orasului numit dupa sine, Roma.

Initial atribuita unui sculptor necunoscut etrusc de prin secolul 5 inainte de Christos, lupoaica a primit "puii" abia in secolul al 15-lea, cand cei doi gemeni au fost realizati (se pare) de sculptorul renascentist Antonio Pollaiuolo. In ultimii ani insa, un istoric si un etruscolog italieni au studiat iarasi statuia originala a lupoaicei si, cu ajutorul datarii cu carbon, au aratat ca statuia apartine de fapt epocii carolingiene (sec. 7 dupa Christos).

Statuia (despre care nu se stie exact cand a fost expusa initial si unde) a stat mult timp in fata resedintei papale, Palazzo Laterano, iar din 1471 Lupoaica locuieste in Palazzo dei Conservatori de pe Capitoliu (alt deal al Romei), dupa care si-a luat si numele de Lupa Capitolina.
 

Lupoaica in lume


Replici ale statuii se gasesc in foarte multe tari ale lumii, inclusiv in orase din Japonia, Brazilia si Tadjikistan, dar cele mai multe (vreo 20) se gasesc, se pare, in Romania. Si in SUA au ajuns in anii '30 cateva copii, trimise de Mussolini pentru a netezi relatiile cu americanii.

Romania a primit de la statul italian 4 replici ale Lupoaicei, pentru a omagia originea latina a poporului nostru: prima a venit cea din Bucuresti, in 1906, urmata de cea de la Cluj in 1921 (citeste si despre traseul acesteia), Targu Mures in '24 si Timisoara in '26. In acest ultim an si Chisinaul a primit Lupoaica lui, care a avut insa o soarta nefericita, fiind topita de rusi in timpul celui de-al doilea razboi mondial si ulterior refacuta. Dupa aceste statui s-au facut multe replici, care se gasesc in multe orase ale tarii.

 Cluj Statui frumoase
Lupoaica din Cluj (stanga) si cea din Bucuresti, pe vremea cand era in Piata Romana (dreapta)
 

Traseul statuii Lupoaicei in Bucuresti


Statuia din Bucuresti a fost facuta cadou statului roman de municipalitatea Romei in 1906, la aniversarea a 25 de ani de la incoronarea lui Carol I si cu ocazia ceva mai simbolica a aniversarii a 1800 de ani de la cucerirea Daciei de catre romani, evenimente celebrate de altfel prin organizarea Expozitiei Nationale Romane in Parcul Carol.

Primul popas a fost astfel pentru scurt timp la Arenele Romane, mutata apoi in 1908 in Piata Romei, vizavi de Piata Sf. Gheorghe (sau poate chiar parte din aceasta piata, redenumita cu acea ocazie). In 1931 Lupoaica, manata de simtaminte religioase, a plecat pe Dealul Mitropoliei, unde a ramas pana in 1965, cand comunistii s-au gandit ca e putin cam evidenta si au plantat-o printre copacii din micul rond al Pietei Dorobanti.

lupa lupa
Lupa la Mitropolie si in Piata Romei

A stat acolo cateva decenii, acomodandu-se bine locului si bucurandu-se de liniste si lipsa atentiei publice. In 1997 insa, cu ocazia vizitei la Bucuresti a prim ministrului italian Romano Prodi, a fost mutata demonstrativ in Piata Romana (care isi luase numele de la strada Romana, azi strada Mihai Eminescu). De evidenta ce era aici, ori trebuia sa traversezi pana la mijlocul bulevardului ca sa o vezi, ori se propteau in ea soferii grabiti.

13 ani mai tarziu, in 2010, in urma unor discutii intre primarul Oprescu si ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito, Lupoaica ratacitoare s-a intors in "Piata Romei", unde a mai locuit si acum 100 de ani, iar la ceremonia de inaugurare a participat si primarul Romei, Giovanni Alemanno.

Lupoaica in Piata Romei Lupoaica in Piata Romei

Voi ce parere aveti despre mutarea statuii lupoaicei? Credeti ca sta mai bine aici, in "Piata Romei"?

UPDATE: de partea cealalta a Centrului vechi, in fata Muzeului de Istorie, a mai aparut o Lupoaica, in bratele lui Traian. Citeste:
Statuia "Traian si Lupoaica" pe treptele Muzeului National de Istorie
4 comentarii

Romulus, Remus si Lupoaica: statuia calatoare s-a mutat din nou
tudor
#1 -

motivul transhumantei la romani

intr'un oras asa sarac in monumente cum e Bucurestiul plimbatul statuilor este o solutie pentru infrumusetarea diverselor zone ale orasului pentru o anumita perioada de timp. Din pacate procesul a fost aplicat pana acum cam anapoda, dar sper ca de acum sa fie treaba facuta ca lumea: sa se aplice pentru toate stauile si sa fie mutate (pe principiul statuii intinerante) cel putin o data la 3 luni (eventual sezonier). Sper ca urmatoarea etapa (in care sunt plimbate cladirile vechi gen ateneu, palatul regal) sa inceapa cat de curand.

Romulus, Remus si Lupoaica: statuia calatoare s-a mutat din nou
MrsGod
#2 -

Comentariu nou

E una din putinele miscari inspirate de care a avut parte Bucurestiul in ultima vreme. In Piata Romana parca nu-si avea rostul statuia aceasta, nu era un spatiu care sa o puna in evidenta la adevarata valoare. Pe de alta parte,e pacat ca nu exista pe ea nicio placuta pe care sa fie scrisa pe scurt istoria sa, sau macar de catre cine a fost donata si cu ce ocazie. Asa ar capata un sens pentru oricine trece pe acolo, nu doar pentru cunoscatori.

Romulus, Remus si Lupoaica: statuia calatoare s-a mutat din nou
icee
#3 -

Comentariu nou

eu zic ca sta bine si placut acolo. mai bine decat in celelalte locuri in care a fost proptita.

Romulus, Remus si Lupoaica: statuia calatoare s-a mutat din nou
smokerz
#4 -

E mai mult decat nasol...

Vad pareri cum ca ar sta mai bine acolo...ati vazut unde e pusa si cum arata?
Nu are nici o treaba acolo...intr-un scuar de "3m patrati"...e total anapoda si nici macar scuar nu se poate numi...e practic in mijlocul drumului...daca baietii care au fost cu ideea ajung cumva arhitecti sau peisagisti god help us all...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera