Retro: Unde socializau bucurestenii pe vremuri: restaurante, birturi, gradini

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ne laudam mereu ca socializam sa nu, ca o luzarim sau nu, dar de la o vreme eu nu prea mai vad cu ochi buni radacinile anglo-saxone ale acestui cuvant, "to lose", ma atrage din ce in ce mai mult apropierea de loisir-ul frantuzesc. Iar in Bucurestiul vechi oamenii, ca si acum, stiau cum si unde se luzareste (loisireste) cel mai bine, asa cum se vede si din cartea Leliei Zamani, care pleaca de la comercial inspre loisir, vorbind despre locuri care demonstreaza legatura dintre comert si loisir cotidian.

Insa nu despre hanuri si inceputurile comertului la romani vom vorbi acum, ci de vechile restaurante, birturi si gradini in care omul de rand si nu numai iesea la o portie mare si gustoasa de mancare (romaneasca sau straina), un pahar de vorba, o dupa-amiaza in aer liber.

Restaurantele devin populare o data cu schimbarea mentalitatii potrivit careia luatul mesei in oras trebuie musai motivat de un eveniment familial special. Cu timpul, pranzul si cina in oras impreuna cu prietenii sau familia devin ceva firesc, mare trancaneala se muta la terasa, unde noutatile, barfele, ideile circula rapid. Restaurante celebre erau Capsa, Grand Hotel de Boulevard (afiliat hotelului cu acelasi nume).

Vin insa tare din urma restaurantele roamnesti si straine, primele apreciate pentru portiile mari (in stil mioritic convins), celelalte pentru bucataria internationala deosebita. Un restaurant romanesc foarte frecventat in Bucurestii vechi (insa nu atat de romani, cat de straini) a fost Restaurantul Iordache Ionescu (din strada Covaci). Aici, portiile gustoase mergeau pe muzica lautarilor de top ai vremii :)

Doua restaurante in voga cu patron strain au fost Restaurantul Guischard (patronul era francez, iar adresa era str. Stirbei Voda nr. 12) si Gradina Rasca, si gradina, si restaurant deschise de un ceh, Hrtscha, al carui nume complicat a fost simplificat de musterii in Rasca. Acest restaurant se afla pe locul Institutului de arhitectura "Ion Mincu", iar pe langa bucataria delicioasa, "se putea juca biliard, se bea multa bere si se asculta muzica. Pana tarziu in noapte canta orchestra lui Wiest si, uneori, muzica militara". Despre acest restaurant mai aflam ca iarna are clientela exclusiv germana. Acceasi clientela germana era de gasit in foarte multe restaurante in cartierul Izvor: Restaurantul Suisse, Restaurantul Germania, Restaurantul Putul cu apa rece (merita cercetat daca acesta este stramosul restaurantului Izvorul Rece :)

Cat despre birturi, acestea trebuia sa satisfaca doua criterii esentiale: sa aiba gratar si bautura buna, la preturi mici. Mi se pare corect, ca altfel, daca aveai mai multe fasoane, cum s-ar zice, mergeai la restaurant :) Birturi romanesti celebre erau Birtul lui Constantin (se afla in apropierea Hotelului Continental de azi), Birtul lui Enache (pe str. Academiei), Birtul lui Cristodor, la capatul Caii Victoriei, spre Dambovita. La toate acestea se putea manca bine si ieftin, bea bere sau un vin local bun. Doua birturi nemtesti cunoscute pentru berea vestita erau Birtul Gunter si Birtul Grebert, ambele pe strada Campineanu.

Dar pe langa birturile centrale, cunoscute ca locuri de socializare intensa, existau si birturile "de cartier", pe atunci "de mahala", unde locuitorii "puteau sa traga si un pui de chef"sau o incaierare ca-ntre vecini. Acestea aveau nume foarte haioase, gen Suzana, Pariziana, Leul si Carnatul, sau luau pur si simplu numele proprietarului. Iata cateva astfel de birturi care nu erau in vizorul musteriilor iesiti pe grand boulevard: birtul lui Hagi Ghita Fagadau de pe Romana-Teilor, birtul lui Cantili de pe Mosilor, birtul lui Nita Berechet din Popa Nan.

Iar gradinile, oh, mon cher, gradinile-restaurant erau multe si apareau vara ca ciupercile dupa ploaia... calda. Aici mancarea era mai subtire, muzica din belsug. Pe Stirbei Voda erau Gradina Stavri si Gradina Union, pe strada Negru Voda Gradina Cretu, pe Principatele Unite Gradina Viisoara... De asemenea, de la Gara Filaret pana la Mitropolie gradinile-restaurant se tineau lant. Vestite erau si gradinile din Herastrau.

Daca in oras, faima gradinilor o faceau muzica si bautura multa si buna, in mahala atractia era "dulapul", adica un leagan mare, cu niste compartimente in forma de lazi, in care oamenii stateau pentru a fi urcati si coborati de masinaria primitiva. Se inregistrau cozi de sarbatori :)

Toate acestea le-am aflat din cartea "Comert si Loisir in vechiul Bucuresti", de Lelia Zamani, o carte foarte completa si cu multe povestioare haioase despre locurile in care comercialul se imbina cu socializarea, afacerea cu divertismentul.




Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera