Retro - Teatrul Bulandra

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Teatrul Bulandra si-a luat numele de la una dintre cele mai reprezentative figuri ale teatrului romanesc. Lucia Sturdza-Bulandra (1873-1961), urmasa a domnitorului Sturdza si a carei bunica ii interzisese sa foloseasca pe scena numele familiei, renuntase dupa terminarea facultatii de filolologie, in 1898, la invatamant pentru a deveni actrita.Nu multi stiu insa ca, in realitate, cladirea teatrului, numit astfel dupa jumatatea secolului 20, exista deja de la 1900 ca anexa a Scolii Centrale de Fete construita in 1890 de arh. Ion Mincu. La vremea aceea servea drept sala de festivitati si facea parte din incinta Scolii inconjurata de ziduri si fara acces direct la parcul Gradina Icoanei.

Grav avariata in urma unui cutremur in 1940, cladirea este propusa pentru reconsolidare. Mai mult decat atat,  directoarea de atunci a scolii, Elena Malaxa, ii solicita arhitectului Horia Creanga "transformarea cladirii intr-un local care sa corespunda cerintelor unei sali de reuniuni si festivitati mondene."

Astfel constructia a fost schimbata radical, urmand modelul unei sali de concerte din Helsingborg, Suedia. Pana in 1953 a fost cunoscuta drept Cinematograful Luxor, iar dupa drept Sala de Festitvitati "Filimon Sarbu."

Din 1956 cladirea devine Sala Studio a Teatrului Municipal condus de Lucia Bulandra si care avea sala principala pe strada Izvor.

O noua schimbare s-a facut odata cu venirea lui Liviu Ciulei la conducerea teatrului atat in ce priveste arhitectura constructiei cat si "emanciparea sa artistica."  Bulandra devine teatru de elita prin prisma spectacolelor regizate de Liviu Ciulei, Lucian Pintilie apoi Alexandru Tocilescu, Catalina Buzoianu sau Valeriu Moisescu iar in 1991 devine membru al Uniunii Teatrelor din Europa, cel mai important for teatral continental. [de aici]

Cladirile celor doua sali (Toma Caragiu si izvor) au fost renovate in 2002-2003. si tot din acea perioada - 2002 - teatrul este condus de regizorul Alexandru Darie. Spectacolele trupei de la teatrului Bulandra sunt prezente pe toate scenele lumii din SUA pana in Japonia.

Multumim pentru informatiile puse la dispozitie Cristinei Nicolaescu, studenta Fac. de Arhitectura.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera