Retro: Mosi, targuri si alte balciuri bucurestene

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Lăutari cu ţambalul, şi flaşnete, şi claranete cu toba mare, şi trâmbicioare, şi fluieraşe, şi hârâitori, şi cleşte clănţanind pe grătare, şi strigăte, şi zbierete, şi chiote! - e o plăcere!... şi un miros de grătar încins! - e o bunătate! (La Mosi, Caragiale)

Principiul paine si circ, vechi de cand Juvenal satiriza masele ovine ale Imperiului Roman, s-a proiectat de-a lungul secolelor in lumea de poveste a targurilor, balciurilor si iarmaroacelor, unde orice om, de la vladica la opinca, se scobea prin buzunare de ultimii firfirei pentru o bucatica de distractie populara.

la balci
datul in barci, indeletnicire veche

In targul Bucurestilor traditia vine de tare departe. Unul din cele mai vechi targuri (secolul 14) se numea Targul Cucului, pentru ca se tinea de Mosii de Primavara, in preajma Blagovesteniei (Bunavestire), de 25 martie, cand canta cucul prima data, apoi s-a numit pe scurt Mosii de Primavara. In mai se tineau Mosii de vara, mai tarziu numiti Targul Bucurestilor, iarasi ocazie de iarmaroc, care se desfasura pe maidanul din zona Oborului.

la balci

Un alt targ era cel al Dragaicei, la nord de Marcuta, unde se juca geamala, "o momâie de femeie mare, de şase metri înălţime, cu două feţe, în faţă, sus, şi în dos era câte o oglindă pătrată, peste care atârnau panglice de şic, ce serveau în loc de cap; trupul ei era gros cât o buti." [...] La targ "se încumetrea băltăreţul cu munteanul, îşi vindeau românii manufacturile, se făceau jocurile şi petrecerile în prezenţa chiar a domnitorului ţării, care venea să încurajeze populaţia şi să fie şi el văzut".

In vremuri ceva mai intunecate, la balci "se executau sentinţele date asupra făcătorilor de rele, prin spânzurători şi alte torturi, iar femeile criminale se tundeau, li se punea o manta neagră pe umeri şi pe piept li se lipea o hârtie pe care era scris: „Cine va face ca mine, ca mine să pătimească".

la balci

Nici buricul targului nu era lipsit de balci, pentru ca vizavi de Gradina Cismigiilor era maidanul lui Duca, care pornea din spatele Primariei de azi a capitalei si se intindea pana in buza Lipscanilor.

la balci
Vine circul!

Cea mai mare atractie erau circurile calatoare, care poposeau cu carutele si corturile o vreme, pana cand se stingea pofta de ciudatenii a targovetilor. Sub cortul mare gaseai atleti care rupeau lanturi pe piept, acrobati la trapez sau care sareau de la 15 metri inaltime in hardaie de o schioapa cu putina apa pe fund, pitici, paiate, femeia cu barba, contorsionisti, oameni elefant, ursi dansatori si maimute calarete.

la balci
ursul dansator de charleston

Afara, pe maidan, erau imprastiate alte dracovenii: lanturile gigantice, scrancioburile colorate si scartaitoare, caluseii, gheretele pentru tras cu pusca in tintele de mucava, barcile, roata mare, labirinturile de oglinzi, roata norocului (mai tineti minte Ciresarii?) si centrifuga ametitoare...

la balci

Dupa emotiile de balci spargeai ultimii banuti pe bunatatile de la tarabe: limonada, braga buna si rece, gogosi fierbinti, turta dulce, fleici sfaraind pe gratar pe langa mici, fum de carnati si pastrama, fasait de baterii de sifon, beri cu "guler de gheneral", in timp ce copii se inghesuiau la cumparat sau la furat sepci de iasca, mingii pe gumilastic, halvita, bigi-bigi, covrigi, mere coapte si alte bunatati dupa care am mai salivat.

la balci
tiganca cu ghiocul

Surse de amintire a vremurilor pe care nu le-am prins:
Ion Cogan, Cu piciorul prin Bucuresti
Istoricul pietei Obor
Istoria fondarei orasului Bucuresti
Targul Mosilor
La Mosi de Caragiale
Roata norocului de C-tin Chirita
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera