Reabilitarea blocurilor din Bucuresti, cu multa caldura, moloz si polistiren

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Tare ne-am bucurat acum un an, cand va anuntam ca incepea programul de reabilitare termica a blocurilor din Bucuresti, operatiune care includea (pe langa termoizolarea lor cu polistiren) si schimbarea ramelor de lemn cu termopan. Iar lucrul care ne bucura cel mai tare era faptul ca in sfarsit se ocupa cineva si de renovarea blocurilor gri si urate, schimband putin aspectul sumbru al bulevardelor orasului.

Bucuria ni s-a diminuat insa, pe masura ce se extindeau lucrarile, pentru ca nu prevazuseram ca totul se va face in dulcele stil clasic romanesc: lent, zgomotos si murdar.

blocuri blocuri

In tot decursul anului 2010 am observat cum decurg lucrarile la diverse blocuri (din sectorul 1, spre exemplu). Nu suntem specialisti in normele de instalare a unui santier pe fatada unui bloc, dar, ca pietoni, credem ca este obligatoriu (in sistemul nostru pretentios de valori) ca blocul si schelele sa fie acoperite de o plasa protectoare, care sa tina (cat de cat) praful, molozul si alte bucati volante departe de capetele trecatorilor si de trotuar.

Cele mai multe blocuri nu au avut deloc plasa, zona lucrarilor nici macar nu a fost ingradita. Toata vara am circulat prin tornade din bilute de polistiren, care ningeau gratios pe capetele trecatorilor si intrau in apartamentele blocurilor cu pricina, depunandu-se in mormane albe si scartaitoare.

blocuri blocuri blocuri

Santierul nu este - probabil - nicaieri in lume un loc prea curat. Dar pentru asta exista (in tarile civilizate) diverse norme. Atat de protectie a muncitorului, cat si de protectie a trecatorului. Santierele noastre se intindeau pana in strada (ocupand desigur si trotuarele cu gramezi de moloz si polistiren zburator), galetile cu mortar erau ridicate cu sfoara pe deasupra capetelor trecatorilor, de pe schele cadeau bucati de polistiren si stropi de zugraveala.

Odata terminate de bine, de rau, lucrarile, asfaltul trotuarelor a fost maturat de mantuiala, in urma muncitorilor ramanand pete, scursuri si depuneri. Polistirenul va ramane pana la primavara in spatiile verzi (ca sa il cureti, ar trebui probabil sa dai cu aspiratorul), si speram sa nu creasca in vreo simbioza nefericita cu vreo buruiana, producand specii noi pe baza de flori din polistiren.

De asemenea, toata lumea din cartier si-a imbogatit (cu ajutorul de nepretuit al muncitorilor) repertoriul de injuraturi, de cantece de dor si jale racnite de pe schela la 8 dimineata in weekend, femeile au invatat sa poarte fuste mai rar (si ca in dictionarul muncitorului roman le cheama pe toate Maricica) si toti ne-am bucurat sa vedem colectia de vara de slapi chinezesti (aparent obligatorii in uniforma de lucru pe santier).

blocuri blocuri blocuri

Am prefera sa pastram tacerea asupra culorilor si modelelor folosite de zugravi pentru tencuiala blocurilor. Le-am vrut renovate si "mai vesele", acum le avem ca pe niste crampeie de curcubeu. De gustibus.

De asemenea, ne-avand fericirea de a locui intr-unul dintre blocurile renovate, nu am putea sa ne dam cu parerea nici asupra calitatii si vitezei de lucru a muncitorilor, nici asupra multelor scandaluri privind banii investiti, care par sa se scurga in alte parti, in detrimentul executiei (dupa cum se plang peste tot, prin ziare si pe la radio, locatarii blocurilor respective).


Voi ce parere aveti despre programul de reabilitare termica a blocurilor si mai ales despre rezultatele sale?blocuri blocuri6 comentarii

Reabilitarea blocurilor din Bucuresti, cu multa caldura, moloz si polistiren
Cavalary
#1 -

Comentariu nou

Un heirupism populist.. Sa "reabilitezi termic" blocuri care nu-s facute sa aiba niciun fel de eficienta termica aduce prea putine beneficii si destul de multe neplaceri chiar si daca e facut bine (ceea ce nu prea e cazul).

Reabilitarea blocurilor din Bucuresti, cu multa caldura, moloz si polistiren
axelanti
#2 -

idei

Reabilitarea era obligatorie atat pt comfortul termic, cat si pt aspect. Sunt blocuri, cel putin in sectorul 3 (si chiar si in Drumul taberei pe bucla, si pe Iuliu Maniu la pta Veteranilor) care au o decoratie a fatadelor deosebita de restul. Decoratiile constau fie in motive geometrice realizate prin diferente de tencuiala, fie caramida aparenta si mozaic. Consider ca ar trebui pastrate, pt ca ele dau o identitate locului (chiar daca nimeni nu le mai observa si nu le asociaza in mod direct cu un loc, lucru care poate fi remediat prin refacea atenta a lor pe noile fatade) si contribuie la atmosfera. S-ar putea spune ca nu prezinta nici o valoare, insa sunt realizate cu grija la detalii si la calitatea materialelor, desi unele blocuri nu au absolut nici o valoare estetica, mai ales cele facute in graba in anii 80, pe bani putini. In mod sigur nu vor fi pastrate si le vor inlocui cu motive anapoda, fara nici o noima arhitectonica, cat despre finisaje nu ma pot pronunta.

Reabilitarea blocurilor din Bucuresti, cu multa caldura, moloz si polistiren
dana
#3 -

Comentariu nou

eu stau intr-un bloc reabilitat in primavar si sunt f multumita de diferenta. inafara aspectului estetic, fata de anul trecut chiar simt caldura in casa.

Reabilitarea blocurilor din Bucuresti, cu multa caldura, moloz si polistiren
Gabi
#4 -

de toata jena

Reabilitarea blocurilor nu se putea efectua evident decat in dulcele stil romanesc cu multa mizerie, urat si incet. Ce ma intriga este ca se inchid si balcoanele pe banii statului. Asa ceva nu cred ca mai este intalnit in nicio tara(cel putin nu normala la cap). In orasele civilizate inchiderea balcoanelor e interzisa ca sa nu mai zic ca nu o sa-ti dea statul bani sa ti-l inchizi! Unele blocuri ar arata mai frumos cu arhitectura originala fara modificatirile aberante aduse de proprietari dar e totusi mai bine cu aceasta reabilitare controlata de catre stat decat porcaria horror numita "izolare individuala" in care fiecare isi izoleaza doar apartamentul lui si ii mai trage si o culoare de te doare capul. Ea am vazut doar un singur bloc reabilitat cat de cat decent, restul erau facute intr-o scarba generala. Romania ... tara hotilor, mizeriei si inesteticului.

Reabilitarea blocurilor din Bucuresti, cu multa caldura, moloz si polistiren
Marius
#5 -

Lipsa!

La mine nu au ajuns, eram pe lista dar cu o luna inainte au taiat astia gazul!:( In schimb la soacra-mea au terminat, si e super multumita femeia! Estetic nu ma intereseaza, oricum e mai bine decat blocurile gri din versuri!

Reabilitarea blocurilor din Bucuresti, cu multa caldura, moloz si polistiren
Corina
#6 -

Comentariu nou

mie chiar mi-a cazut in cap chestie d-aia, culmea a fost ca in fractiunea de secunda in care eu eram intre usa si schela, cativa cm, exact atunci mi-a cazut d-aia in cap
need i say moar?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera