Rata a la Pekin - cum se serveste si cum se mananca

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Rata a la Pekin
Asa cum povesteam mai devreme, una dintre cele mai detaliate amintiri culinare din China este Rata (a la) Pekin (Beijing Roast Duck), pe care am mancat-o ca la carte, intr-unul dintre cele mai vechi restaurante din Beijing specializate in prepararea faimoasei rate, Quanjude, care exista ca afacere de prin 1864 si s-a extins azi nu doar prin toata China, cat si prin restul lumii, prin francize.

Daca azi e atat de popular, acum 150 de ani nu stateau la fel lucrurile. Felul in care era preparata rata, azi ultra cunoscut, era menit doar pentru placerea regelui, iar legenda zice ca proprietarul restaurantului Quanjude a pus mana pe un bucatar imperial si l-a "stors" de reteta. Quanjude a fost astfel primul restaurant care a servit omului de rand rata facuta aproximativ pe reteta dupa care se ospata imparatul.

Lucrul absolut fascinant la respectivul restaurant a fost ca desi nu este singurul din oras care pregateste rata Pekin, este pe de parte cel mai popular si cel mai apreciat. Se deschidea la ora 16:30, noi am ajuns la 16:40 si am mai gasit cu greu o masuta libera (vazand ca la intrare era un pic de coada am banuit ca am avut parte de tratament preferential). La sfarsitul mesei, cand am plecat, in zona de asteptare de la receptie stateau cuminti pe scaune vreo 50-60 de chinezi, asteptand sa isi auda strigat numarul de ordine.


Cum se pregateste ratoiul?


Se aleg numai exemplare bine crescute (vreo 2,5kg fiecare). Se curata de maruntaie (folosite apoi la alte bunatati), se umfla rata (pielea ei, de fapt, ca sa se desprinda de grasime), se opareste, apoi se pune la uscat, unsa cu ceva sosuri. O zi mai tarziu se pune la cuptor deschis. Nu cu orice fel de surcea, bineinteles. Se aleg anumite esente de lemn, ca sa nu afumam rata ca pe un salam. Se scoate rata cand e rumena si pielea moale ca un sorici de purcel.

Bucatarul aduce ratoiul pe masuta cu role, pana la masa ta (vezi poza). O feliaza cu dexteritate pana in varful cozii, punand separat pe o farfurie "soriciul" de rata, pielea crocanta si rumena (dar foarte grasa).

Un mise-en-place obisnuit cand comanzi rata a la Pekin cuprinde:

- clatite (ce am mancat noi erau niste clatite subtiri, aproape transparente, reci, insipide si albe - le-am banuit din faina de orez); nu deranjeaza lipsa gustului, ele trebuie sa fie doar ambalaj pentru ce urmeaza.
- sos gros si dulce de soia
- ceapa verde, fasii
- castravete
- langa ele se mai pot servi tot felul de verdeturi sau legume (morcov sau rondele de ardei iute)

Rata a la Pekin

Rata Pekin se mananca in felul urmator: Se pune pe farfurie o clatita. Se ia (cu betisoarele) o bucata de rata, se pune pe clatita, inmuiata din belsug in sos. Se adauga feliute de ceapa sau castravete date prin sosul de soia. Se impacheteaza clatita, ajutandu-te si de lingura, apoi se mananca, ori cu mana, ori cu betisoarele.

Se repeta, repejor ca se raceste repede.

In cazul in care nu a fost prea clar, iata si un video:





Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera