Printre gunoaie si hoti de caramizi la Moara lui Assan

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

De-atata frumusete si curatenie in Bucuresti, cateodata ne mai trage ata si spre zone slute. Astfel, cu chef de fotografii post-industriale, am ajuns iarasi la Moara lui Assan de la Obor.

Putina istorie a locului:

Moara lui Assan a fost prima moara cu aburi de pe meleagurile noastre. Numele ii vine de la George Assan, negustor, care a cumparat terenul de la Obor si a infiintat acolo moara si apoi fabrica de paine in 1853. Desi Assan n-a apucat sa o vada in toata splendoarea ei functionala, murind in 1866, fabrica Assan s-a dezvoltat foarte mult si bine pe mainile urmasilor (fiii Basil si Gheorghe), extinzandu-si activitatea mai departe de zona cerealelor, fainii si painii, spre industria uleiurilor vegetale, lacurilor, vopselelor si sapunurilor.

Moara lui Assan Moara lui Assan Moara lui Assan

In timpul comunismului ansamblul de cladiri a fost impartit intre Fabrica de paine Graul si Fabrica de ulei 13 Decembrie, ulterior Solaris.

Gasesti un istoric detaliat al locului pe wikipedia, nu il vom reproduce si noi aici. Ceea ce vom mentiona insa este faptul ca distrugerea Morii lui Assan, care azi e o ruina in toata puterea cuvantului, a inceput pe la mijlocul anilor 90, disparand mai intai ce se putea fura cu usurinta: lemnele ramelor usilor si ferestrelor, plumbul decoratiunilor, fierul forjat. In deceniul urmator, prin 2005, cand cladirea ramasese aproape in... caramida goala, au inceput niste demolari neautorizate, urmate apoi de tehnici "subversive" de distrugere, totul culminand in 2008 cu un incendiu de proportii, si el cat se poate de suspect.

Moara lui Assan Moara lui Assan

Moara lui Assan, care ar trebui sa fie pe lista monumentelor istorice din Romania, nu doar cu numele, ci si cu o imagine si o oarecare prestanta si mai ales intreaga, e azi o daramatura afumata, plina de gunoaie, din care se fura ziua in amiaza mare caramida cu roabele pline, pana cand va cadea "de la sine". Si atunci va trebui ca cineva sa vina, sa clatine compatimitor din cap si sa zica "Ce pacat, nu se mai poate face nimic, bani de restaurare nu-s... Radeti-o!", iar in locul cladirii frumoase de caramida, vechi de 150 de ani, vom avea... un parc verde. Ati vrea voi. Cum parc pe o asemenea intindere de teren pretios la Obor? (vezi harta locului mai jos)

Moara lui Assan Moara lui Assan

Ce-am gasit noi la Moara lui Assan

...A fost o forfoteala vesela sub soarele de toamna - oameni muncitori si harnici, dotati cu baroase si roabe daramau - deloc discret - ziduri. Nu cele ale morii vechi (cladirea rosie de caramida a ramas suspect de intreaga). Nu, atacau prin invaluire, din exterior, lucrand la cladirile mai putin "dragute".

Mergand ca niste berze (sau dorindu-ne macar niste picioroange) prin maldarele de gunoaie, am ocolit zona de lucru si ne-am afundat in prima cladire afumata, cu ochii pe sus, sa nu ne cada ceva in cap, pe jos, sa nu cadem in vreo gaura si dupa colturi, sa nu... ne speriem unii de altii.

Moara lui Assan Moara lui Assan Moara lui Assan Moara lui Assan
Moara lui Assan Moara lui Assan

- Aveti grija, e plin de drogati pe-aici, ne-a strigat un nenea amabil din echipa de demolare neoficiala.

Drogati n-am gasit, dar am gasit urmele lor, intr-adevar. Am gasit si cateva culcusuri de homelessi, unde iarasi nu era nimeni acasa, cu exceptia unui sobolan care dormea dus... pe ceea lume. In rest - gunoaie si moloz cat cuprinde. Cateva graffiti-uri si multe taguri pe pereti, muschi verde si buruieni, ziduri care stateau sa cada, mai tinandu-le parca doar iedera, cuie din care zambea rugint tetanosul si mirosuri. Multe si grele.

Moara lui Assan Moara lui Assan Moara lui Assan Moara lui Assan Moara lui Assan Moara lui Assan
Moara lui Assan Moara lui Assan

Cand am iesit dintr-una din multele cladiri paraginite, ne-au atacat (la figurat) domnii cu roabele:
- Sunteti de la Primarie? De ce nu puneti niste paznici aici, nu vedeti ce gunoaie se aduna?! (sic!)

Aproape ne-am cerut scuze ca nu suntem de la Primarie, si ne parea rau ca gunoaiele ii impiedica sa fure mai vartos intr-un mediu curat. Ne-am despartit prieteni, nu inainte de a ne informa ca saptamana viitoare o sa se filmeze si niste scene dintr-un film aici. Da, cam arata ca The Zone. Sau The Twilight Zone. Pentru un Stalker II ar fi numai bun locul.

Moara lui Assan Moara lui Assan
Moara lui Assan Moara lui Assan

Noi ne-am vazut de treaba noastra, ei de a lor, si am mai explorat putin daramaturile, pana la campul de pe partea cealalta a morii, si el un maidan insalubru.

Ceea ce ni se pare cel putin ciudat, este nu atat faptul ca biata Moara sta sa moara (pentru ca Bucurestiul e plin de cladiri frumoase si vechi lasate intr-o paragina sinistra), ci cum de poate fi lasat un asemenea focar de infectie sa putrezeasca linistit in mijlocul atator blocuri.

Gunoaie, lemne carbonizate, moloz, zdrente puturoase, seringi si probabil multa mizerie umana noaptea. Asta s-a ales de Moara lui Assan.

moara

Mai multe informatii despre monument:
Ansamblul industrial Moara lui Assan pe euromusees.
Istoric pe wikipedia

vezi si Harta monumentelor istorice din Bucuresti, de unde este ultima imagine de mai sus

Mai multe fotografii in galerie sau in slideshow-ul de mai jos:
2 comentarii

Printre gunoaie si hoti de caramizi la Moara lui Assan
dunedenisip
#1 -

Felicitari

Foarte frumos articolul, felicitari.
Pacat ca primaria nu se ocupa de restaurarea acestui monument.

Printre gunoaie si hoti de caramizi la Moara lui Assan
Aurel
#2 -

Moara lui Assan

De ce sa o restaureze,daca nu au interes,sa le iasa bani?Doar pt o imagine mai frumoasa a Bucurestiului?Irelevant pt ei!
Iar azi,cu incendiul provocat (banuiesc ca intentionat!),probabil cineva e interesat de demolarea ruinelor,pt a investi intr-un proiect imobiliar!
Ei cu afacerile lor,noi cu gunoaiele si peisajul sinistru!Ne meritam soarta pe deplin,nu ne pasa de mediul politic,economic,social,etc in care traim ca niste vite!Asa ne trebuie!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera