Prin "cimitirul" orasului cetate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Bastionul Maria Therezia, parte a zidului de aparare a vechii Cetatii a Timisoarei, este singurul bastion din cele 9 existente in 1733, care a supravietuit pana azi. Toate celelalte bastioane au fost distruse pentru a face loc noilor constructii ale orasului.

8

Dupa cucerirea orasului cetate de catre habsburgi, in 1716, s-a constatat ca fortificatiile nu tineau piept noilor tehnici de lupta. Intreaga cetate a fost refacuta in stil Vauban ( fortareata-bastion cu forma stelara). Aceasta avea o suprafata de 10 ori mai mare decat cetatea medievala turceasca. Spatiul interior a fost inconjurat de trei centuri stelare ce puteau fi umplute cu apa. Accesul se facea prin trei porti, a Vienei, a Petrovasinului si a Ardealului (complet demolate in 1891). Cele noua bastioane ale cetatii au purtat nume de imparati si imparatese sau de generali.

09

Parte din fortificatia Cetatii Timisoara, Bastionul 55Theresia, ansamblu arhitectural unic in tara si simbol al perioadei baroce, se afla in picioare inca din 1765.  Construita in stil Vauban (sistem care provine de la numele celebrului inginer militar francez Sebastien Le Prestre, maresal de Vauban), vechea cetate era inconjurata si protejata de trei randuri de fortificatii asa incat patrunderea clandestina in cetate era aproape imposibila.

Constructia sistemului de fortificare al Timisoarei a inceput inca din vremea in care guvernator civil si comandant militar al Banatului era Claude Florimond, conte Mercy d’Argenteau, cel care a pus piatra de temelie a Banatului modern.Astazi, doar trei edificii din vechea cetate fortificata au mai ramas in picioare, capatand in timp diferite utilitati (un fragment din zidurile fostei Cetati exista in Parcul Botanic iar altul se pastreaza pe strada Al. I. Cuza.


6


12

4

Ramasitele fortificatiilor cetatii Timisoara se intind pe 20 de hectare. Zidurile vechii cetati gazduiesc Sectia de Etnografie a muzeului Banatului. La etaj se pot admira costume populare, sculpturi, ceramica, icoane pe sticla, elemente de mobilier taranesc.


2


1


Printre comorile din muzeul Banatului se afla o vioara veche de patru secole. Camaruta gazduieste colectia unui pasionat lutier, Cornel Suboni, mester artizan al viorii. Cea mai valoroasa piesa este  marca Amati, nascuta in 1616 in Cremona. Vechea vioara a suferit de-a lungul timpului numeroase si complicate reparatii. A fost peticita cu lemn, gatul i-a fost inlocuit. Colectia lutierului mai include  o lauta orientala, o viola si o ghitara ruseasca. In patrimoniu se mai afla un cordar din abanos, o bancheta de lucru, un arcus mecanic

Toate obiectele au fost donate Muzeului Banatului acum 30 de ani, dar au fost scoase din depozite si expuse pentru public abia dupa insistentele familiei donatorului.

110

Oaspetii bastionului Therezia pot vizita azi aici librarii, biblioteci, restaurante si cafenele cochete.

11


13

Bastionul din "orasul florilor" mai pastreaza parti din vechiul zid al cetatii din caramizi arse si urme ale santurilor de aparare care au fost umplute cu timpul. Din vechile porti de acces in cetate nu a mai ramas decat una. Edificiul, marturia a  unei epoci apuse si locul de unde a pornit dezvoltarea orasului, ros azi de cariile timpului,  va fi restructurat curand, respectand arhitectura initiala.

15


Sursa informatiilor: aici si aiciNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera