Povestile strazilor din Bucuresti: Soseaua Kiseleff

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

E greu sa decizi care este cea mai frumoasa strada din Bucuresti pentru ca sunt multe si ne "atasam" de cele care ne starnesc amintiri, emotii si trairi intense. Insa majoritatea este de acord ca strada Kiseleff ocupa un loc de frunte daca ar fi sa alcatuim un top.

Cum face parte din lista strazilor noastre preferate am vrut sa va spunem ce istorie interesanta are in spate.

Sursa foto 1: zavoianucamelia.wordpress.com; foto 2: Soseaua Kiseleff in 1860

Soseaua Kiseleff se afla in Sectorul 1 si poarta numele contelui Pavel Kiseleff care a avut ideea sa o infiinteze in vremea in care conducea administratia militara ruseasca a Tarii Romanesti, respectiv intre 1829 si 1834.

A fost construita incepand cu 1844 cu contributia peisagistul Mayer din Viena si ulterior Fr. Rebhuhn, de aici si asemanarea cu "Avenue des Champs-Elysées" din Paris si cu Parcul Prater din Viena.

La acea vreme, aceasta sosea era incadrata de parcele de pamant arat si lanuri de ovaz. Mult mai tarziu a fost extinsa pana la Arcul de Triumf.

Parcul Kiseleff, care transforma soseaua pe perioada verii intr-o "poteca" si spatiu de evadare, era initial o padure, dupa care a fost transformat in parc de catre domnitorii Gheorghe Bibescu (1804-1873) si Barbu stirbey (1801-1869).

Sursa foto: www.hetel.ro

In scurt timp parcul a devenit un punct de atractie pentru bucurestenii din clasa instarita, care se plimbau pe acolo cu trasuri luxoase. Si oamenii simpli treceau pe soseaua Kiseleff mai ales ca acolo se organizau batai cu flori.

Participantii la aceasta manifestatie se urcau in trasuri pline cu flori care mergeau in ambele sensuri si cei care erau in ele aruncau cu flori unii in ceilalti.

Constructiile care au aparut ulterior au inceput sa fie construite la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, printre ele fiind multe vile, dar si muzee: Muzeul Geologic National, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa”, Muzeul Taranului Roman, Casa lui Nicolae Titulescu si Palatul Elisabeta.

Sursa foto: www.hetel.ro

Cea mai veche cladire de pe Soseaua Kiseleff este "Bufet" si a fost realizata in 1891.

Primul muzeu care a fost construit a fost Muzeul de Geologie, in perioada 1906-1908, iar pentru constructia actualului Muzeu al Taranului Roman au fost nevoie de cateva decenii (1912-1941) ca sa fie gata.

Cladirea Muzeului National de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a fost construita in perioada 1904-1906.  Muzeul Satului a fost amenajat in 1936 avand o suprafata de 15 hectare si adapostind 300 de constructii.

Datorita caracterului sau privilegiat, Soseaua Kiseleff gazduieste o serie de ambasade si resedinte ale unor diplomati straini care isi desfasoara activitatea in Romania.

Si astazi Soseaua Kiseleff este un punct de atractie pentru bucuresteni,  mai ales in ultimii ani cand pe perioada verii o portiune se inchide traficului rutier si se organizeaza activitati sportive.

Sursa thumb

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera