Povesti de Bucuresti spuse de taximetristii din capitala

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Bucurestiul vazut prin ochiul taximetristului este orasul betivilor si petrecaretilor, al oamenilor grabiti, al prostituatelor si drogatilor, al celor cu bani si uneori, al oamenilor simpli. Da, taximetristii sunt buni psihologi dincolo de statutul de sofer indisciplint, nesimtit si periculos in trafic, orice taximetrist te citeste rapid, te scaneaza cat ai clipi si dupa ce ii spui si destinatia, iti poate face deja un profil complex. Sunt celebri din filme si reclame si intotdeauna au un rol definitoriu pentru destinul personajului.

taxi

Povesti de Bucuresti cu taximetristi sunt intr-atat de multe incat poti sa rescrii Shogun in varianta "Taximetria" si sa nu epuizezi subiectul. Fiecaruia dintre noi i s-a intamplat cel putin o data ca un drum prin capitala intr-un taxi sa devina un infern din care scapi cu traume... financiare, psihice, olfactive sau doar auditive. Oricum ar fi, taximetristii sunt o specie de mamifere dubioase si imprevizibile, innebunite de un trafic exasperant si de clienti care mai de care mai ciudati. Evident, nu toti sunt bagati in aceeasi oala, dar povestile cu taximetristii de Bucuresti le gasesti pe toate blogurile si in diverse testimoniale care-ti ridica parul pe ceafa.

O ora petrecuta in masina cu un taximetrist e de-ajuns sa cunosti povestile altor clienti care au stat pe acelasi loc pe care-l ocupi tu acum, sa auzi injuraturi inedite sau descrieri de personaje obscene parca decupate din cartile lui Sandra Brown... cred. Uneori merge treaba si pentru ei, atunci devin vorbareti, prea sociabili si prea bine dispusi asa ca-ti baga o populara sau, mult mai grav, o manea de voie buna. Desi, imi amintesc un drum facut in 2003 cu un taxi de la Sala Palatului la Piata Muncii in care am ascultat o piesa de teatru radiofonic. Da, si eu m-am socat sa aud asa ceva, dar surpriza a fost foarte placuta. Asadar, orice padure are uscaciunile ei - in cazul de fata, taximetristii cu educatie care nu se incadreaza in portretul tipic al unui sofer bucurestean de la volanul unei masini galbene.  

Taximetristii iti povestesc clientii, asta e clar. Daca sunt nervosi, isi vor varsa nervii si frustrarile pe tine, iar tu n-ai scapare nici daca-ti infingi adanc castile in urechi. Altii, fericiti, iti vor da sfaturi, iti tin lectii de viata si de politica sau vor sa te angreneze in discutii porcoase despre cum s-a distrat acu' doua zile cu vreo doua prostituate - fete bune, da' asta le e meseria. Mi-amintesc o alta experienta cu un taxi, in care domnul sofer ne-a povestit despre clienta lui, balerina de 40 de ani care l-ar fi invitat sus la o cafea... pe la 1 dimineata :)

O alta intamplare hai sa-i zicem acum, cand s-a terminat, haioasa e cu un taximetrist calculatorist. N-am patit-o noi, ci un prieten bun al metropotamului, care a zis ca de atunci se uita de doua ori in masina inainte sa se urce. Domnul taximetrist, un baietas de cartier, ca sa fim plastici, avea un calculator in masina. Nu mic, nu laptop, ci o ditai unitatea centrala intre scaune, un monitor tft de minim 15 pe bord si o tastatura pe genunchi.

Bineinteles, statea pe messenger si prietenul nostru vedea exact ce si cui scrie. Nu vorbea pe YM doar cand statea la stop, ca poate, doamne-fereste, se suparau fetele ca nu raspundea suficient de des. Nu, vorbea si in timp ce conducea, mai mult cu ochii in monitor decat la strada. Faza si mai haioasa erau numele pe care le schimbase el la contact information si cu care apareau "prietenii" in lista: curva aia din ferentari, parasuta blonda, jmekerasul din bloc, aia din pantelimon si multe, dar multe, altele. Din fericire, prietenul nostru a ajuns intreg la destinatie.

Unii taximetristi sunt insa de-a dreptul angelici. De exemplu, am mers cu un domn care avea flori in masina. Nu un buchet, nu doua, ci vreo 5-6 ghivece de flori, care mai de care mai colorate, udate, care stateau intre scaunele din fata sau pe bord. Frumos, te simteai in sera. Le punea muzica clasica, in masina mirosea frumos si taximetristul, un domn intre doua varste, vorbea lent, linistit si foarte civilizat. Ba chiar am auzit, mai tarziu, la radio, ca domnul taximetrist ar fi vrut sa-si patenteze ideea ca toti taximetristii din Bucuresti sa poarte in masina minunatele flori.


Voi ce povesti aveti cu taximetristii de Bucuresti?

Citeste si:
Taximetrista sau De ce femeile n-ar trebui
O ora si 10 minute in taxi
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera