Piata Mare din Sibiu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Simbol al orasului, Piata Mare din Sibiu este un loc ce impresioneaza atat prin frumusetea pitoreasca cat si prin istorie. In Piata Mare se tin concerte, in Piata Mare sunt evenimente culturale si in Piata Mare te intalnesti cu prietenii. Acolo faci si cele mai multe fotografii. Este si una dintre cele mai mari piete din Transilvania, cu o lungime de 142 si o latime de 93 metri.

piata mare wait for the ricochet

Numita si Grosser Ring, te plimbi intr-un spatiu mare deschis, inconjurat de cladiri istorice, de case cu "ochisori" si de oameni ce par mai relaxati decat in majoritatea locurilor din tara. Oricum, toate cladirile de acolo sunt declarate monumente istorice si protejate impotriva... unor eventuale interese imobiliare, cum sunt in Bucuresti.

piata mare

Gasiti aici Muzeul Bruckenthal, un palat construit in stilul barocului tarziu, primul muzeu deschis in Europa Centrala si de Est. Un pic mai incolo e Casa Haller, cu elemente renascentiste si gotice, care, timp de 345 de ani, a apartinut aceleiasi familii.

Aici este si Casa Albastra, fosta Academie de Drept si Facultate de Stiinte Naturale, precum tot aici gasiti si Biserica Catolica, construita in stilul barocului vienez la inceputul secolului 18. Turnul ei practic este un pasaj de trecere spre Piata Mica. Este si o Casa Parohiala, de care este legat numele lui Gheorghe Lazar - aici era seminarul iezuit unde a studiat. De altfel, pana acum nu mult timp o statuie a acestuia domina Piata Mare, fiind demolata in 2006 si inlocuita cu alta de dimensiuni mai mici.

piata mare piata mare

Piata Mare din Sibiu apare pentru prima data mentionata in documente in 1411 ca piata de grane. A fost gandita inca de atunci, cand s-a terminat parcelarea orasului pe doua dintre laturile sale. Stiati ca aici era locul executiilor publice? Prin decapitare sau spanzurare. In 1550 s-a asezat Stalpul Infamiei, cu statuia lui Roland in varf, iar din 1724, pentru 33 de ani, in Piata Mare a stat Cusca Nebunilor, locul unde cetatenii care tulburau linistea urbei erau supusi judecatii publice.

Pana la jumatatea secolului 20, ati fi putut vedea aici si statuia Sfantului Ioan Nepomuk, mult timp simbol al pietei, care a fost inlaturata pentru a lasa loc rondurilor de flori. Gasiti acum statuia lui in curtea Bisericii Catolice ce se afla tot in Piata Mare.

In perioada interbelica, Piata Mare s-a numit Piata Ferdinand. Comunistii i-au gasit un nume "si mai bun" - Piata Republicii. Piata a fost renovata cu ocazia titlului de Capitala Culturala Europeana pentru Sibiu, in 2007. Atunci a fost pavata cu dale de piatra si granit, s-a amenajat fantana cu grilaj din fier si fatadele cladirilor au fost refacute.
 

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera