Periprava - Delta de la capatul lumii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca lumea are margini, atunci in mod sigur una dintre ele este la Periprava. Pe bratul Chilia, la granita cu Ucraina, inconjurata in mare parte de ape si la destula distanta de civilizatie se afla Periprava, un vechi sat pescaresc din Delta Dunarii.

Periprava Periprava

Periprava inseamna vreo suta si ceva de case, carciuma satului si magazinul, o biserica lipoveneasca de rit vechi si doua-trei pensiuni cu circuit inchis. Aaa, sa nu uit de ghiol. :) In Periprava, ghiolul este axis mundi. Daca intrebi pe cineva ce sa faci prin sat, te trimite inevitabil la ghiol. Vara, tinerii se strang aici sa faca baie, sa petreaca sau sa stea la plaja.

Periprava Periprava

In Periprava stai acasa la oameni. Conditii? Toaleta in curte, dus eventual la butoi, ciorba de peste de la mama ei. Inainte de a te caza, intreaba prin sat, dar nu te opri neaparat la prima casa. Preturile sunt destul de mari pentru conditiile oferite (30-50 lei cazarea pe noapte de persoana) si difera de la om la om. Trebuie sa te asiguri ca are barca sa te plimbe si cat iti ia pe chestia asta. Noi am dat 150 lei pentru o plimbare de doua ore, de exemplu.

Periprava Periprava

Plimbari cu barca se pot face pe canelele din jur si pe lacuri. Puteti ajunge la Merheiul mic sau Merheiul mare, pe canalul Sulimanca, chiar pana la Malita, Babina sau Rosca, pe canale mici sau mari, printre nuferi sau prin stuf.

Periprava Periprava

Daca ajungeti acolo, trebuie sa mergeti neaparat in Padurea Letea. E singura padure din Europa unde puteti vedea liane, fiind cea mai nordica padure subtropicala din lume. Biodiversitatea locului este extraordinara, cu multe specii mai mult sau mai putin obisnuite de animale si plante, fiind de fapt rezervatie naturala (o parte).

Periprava Periprava

Practic, aici e o combinatie de padure - copaci si plante si dune de nisip. Alaturarea face din padurea Letea un loc fascinant, mai ales daca auzi si povestile localnicilor. Padurea Letea e inconjurata de legende, de intamplari fabuloase, cu un aer suprarealist primitiv. Am auzit povesti cu un om negru de zece metri ce locuieste in padure si apare noaptea pe care multi zic ca l-au vazut, cu experiente supranaturale, cu aparitii nocturne sau drumuri ce se schimba, de oameni ingropati acolo ale caror spirite bantuie.

Periprava Periprava

In Letea se ajunge usor pe jos din sat, dar, pentru a intra mai in adancime si a ajunge la dune, cel mai bine e sa vorbiti cu cineva cu masina sau tractor sa va duca. Vedeti si cai salbatici, daca aveti noroc si animale salbatice, noi am prins doar doi tauri care se impungeau.

De mancat se mananca tot la oameni acasa. Nu va asteptati la mari specialitati, in general gatesc ciorba de peste "ca in Delta" (adica daca va vine intai peste fiert din ciorba si abia apoi zeama nu va speriati) si peste prajit, in functie de ce au prins ei sau vecinii lor. Rar mai fac si icre.

Periprava Periprava

In Periprava sau mai exact undeva langa era in perioada comunista un penitenciar de maxima siguranta. Nu am ajuns acolo, dar am inteles ca ar fi fost degeaba - un francez mutat in Periprava face acolo hoteluri, o masura controversata. Pe de-o parte, vrea sa pastreze memoria locului si sa faca turism ecologic, pe de alta parte oamenii zic ca impune multe restrictii si tot ce vrea e sa faca afaceri profitabile.

Periprava Periprava

Acum doi ani, in 2007, cand am fost acolo era si o terasa rupta parca dintr-un alt film. Arata foarte bine, era curata, frumos amenajata, cu un ecran mare pe care se proiectau concert (Pink Floyd de exemplu) unde se manca excelent. Ati mancat vreodata ciorba de burta de peste? Nici noi pana atunci. Din pacate, acum este inchisa, din cate am inteles lipsa de clienti (total diferita de carciuma satului si nici turisti nu prea vin acolo) si ceva probleme cu actele. Poate in 2010 se deschide din nou.

Oricum, merita sa stati cateva zile in Periprava, chiar daca la prima vedere te plictisesti. Cum spuneam, e capatul lumii, e interesant sa te plimbi pe ulitele satului printre casele de chirpici, sa auzi oamenii vorbind, sa le asculti povestile fie ele "supranaturale", fie ele sociale (lipsa canalizarii, lipsa infrastructurii, lacuri si zone concesionate, probleme cu pescuitul), fie "mondene" (despre oameni bogati ce vin acolo cu elicopterul), fie pur si simplu personale.

Ca sa ajungi la Periprava trebuie sa mergi cateva ore bune cu vaporul. Daca e pasager, sunt vreo 5-6, daca e catamaran, vreo 3-4. Rapide nu am vazut. Tineti minte ca navele nu sunt zilnice, asa ca excursia trebuie planificata si in functie de asta. O varianta ar mai fi sa mergeti la Sulina pana unde sunt nave zilnice, inclusiv rapide, si de acolo fie cu o masina prin Padurea Letea fie cu o barca sa ajungeti la Periprava.1 comentariu

Periprava - Delta de la capatul lumii
Calatorul Social
#1 -

Sfistofca - alt sat lipovenesc si o istorie emotionanta

http://calatorulsocial.blogspot.ro/2012/06/cum-se-alege-sucul-la-sfistofca_14.html

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera