Pentru un oras mai curat

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pe cativa dintre bucuresteni i-a potopit subit dorinta de a fi civilizati. Asa se explica felul cum au ajuns cutiile de ziare Compact sa functioneze - in regim part-time - drept cosuri de gunoi. Constiinciosi, cetatenii capitalei, isi arunca cele netrebuincioase in cutie, atenti sa nu cada ceva printre lamelele de plastic:


Pe Bd. Corneliu Coposu in statia de autobuz
de langa sediul ING

Iata, deci, cum au ajuns, la randul lor, aceia care zi de zi pun ziarele in cutie, sa fie si gunoieri part-time. Sa primeasca oare spor de rusine pentru asta?5 comentarii

Pentru un oras mai curat
noIDfound
#1 -

diversitatea, bate-o vina...

Eu n-as zice ca e neaparat un gest intentionat, care denota lehamite, dispret, etc. Ala ar fi legat direct de aruncatul pe jos. Probabil ca cetatenii care tranziteaza zilnic acest oras mirific (si nu sunt putini, te asigur) si atatia alti localnici incuiati nu stiu de Compact si nici nu au acuitatea intelectuala de a ajunge la concluzia corecta cu date minime oferite. Sa recunoastem ca cel putin cosul de ziare din fotografie este prost semnalizat. In afara sticker-ului compact si lamelelor nu difera cu prea mult de un cos de gunoi. Pana si lamelele acelea pot fi interpretate ca si componente ale unui design futurist al unui posibil cos de gunoi, nu?

Deci da, e urat ce se intampla, sunt de acord, dar e posibil ca problema sa fie legata si de o anume neclaritate si abstractizare a recipientului de distributie a ziarelor.

By the way, de ce la metrou avem acea abstractiune cu pasii desenati pe treptele scarilor rulante care ne indica pe ce parte trebuie sa ne plasam pentru stationare? Nu s-a intrebat nimeni de ce prin alte tari mai vestice decat a noastra s-a preferat semnalizarea de genul "Keep right!" in locul desenelor primitive a la Lascaux? Am uitat cui ne adresam?

Oare ce functioneaza mai bine pentru mase? Abstractiunea sau concretetea? Sunt retoric, stiu...

Pentru un oras mai curat
dragos
#2 -

:)

raspunsul pe scurt este ca depinde de mase iar istoria conteaza al naibii de mult

Pentru un oras mai curat
flavia
#3 -

apropo de metrou

ba mai mult, in alte tari exista si desene explicite de ce sa stai pe dreapta, pentru ca sunt oameni care vor sa urce pe partea stanga, de pilda.
pana una alta nimeni nu cred ca sta sa se gandeasca prea mult, nici atunci cand actioneaza, nici cand reactioneaza. chiar si cand vine vorba de aruncat gunoiul la cutia de ziare Compact. cel mai simplu este sa faci ce iti vine la indemana.

Pentru un oras mai curat
noIDfound
#4 -

New comment

adica? cum poate sa depinda de mase? exista mase de muncitori, mase de intelectuali, mase de urbani compact distribuite pe strazile acestui oras? nu exista tipuri de mase, exista o masa de oameni care este rezultatul "globalizarii" urbane a mai multor categorii sociale, culturale, etc.

trebuie sa gandim minimalist in spatii publice in ceea ce priveste functionalitatea, asta e adevarul. este trist, dar arta este pentru 2% din oameni (cel putin asa spune o reclama).

Pentru un oras mai curat
noIDfound
#5 -

revin...

Flavia, daca nu stau oamenii sa se gandeasca de unii singuri si se ghideaza in viata pe principiul "fac ce mi-e mai la indemana", asta nu inseamna ca nu exista mecanisme de educare. Eu ma indoiesc profund ca respectul in vest s-a invatat de la sine (au fost oamenii buni la suflet). nu, nicidecum. masele, dragele de ele, au reactionat corespunzator la stimuli care s-au numit "educatie in scoli", "amenda", "citatie publica", etc.

Din pacate, noi nu avem decat un simulacru de set de stimuli care privesc educarea si disciplinarea comportamentala a maselor si nu am nici o indoiala cand spun ca stiu si de ce... Asta este pentru ca elitele noastre, adica cei care sunt moral si/sau legal responsabili sa actioneze nu o fac asa cum ar trebui. Sa fie asta si pentru ca si ei l-au luat pe "fac ce mi-e mai la indemana" in brate? Ar fi trist sa fie asa...

Hai sa facem un sondaj... Cati dintre noi au vazut bune initiative urbane ruinate de insasi aplicarea lor defectuasa, superficiala? Eu am vazut prea multe, va spun de acum.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera