Park(ing) Day, iarba din parcare

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
V-am povestit zilele trecute despre initiativa internationala numita Park(ing) Day, care are loc pe 17 septembrie in multe orase din lume (de anul acesta si in Bucuresti) si in cadrul careia parcarile se transforma in parcuri: se intind straturi de gazon pe betoane, lumea vine si se bucura de verdeata racoroasa acolo unde era asfalt gri si fierbinte... urban fun, ati prins imaginea.

Azi, 17 septembrie fiind, am poposit si noi in doua dintre parcarile anuntate zilele trecute. Cu catel si carte dupa noi, ne apucase un sentiment boem de sambata si de dolce far niente si ne gandeam ce fain ar fi sa stam cu burta de metropotam la soare in fata Guvernului si sa citim... Adio arme, de exemplu.

Stiam din prezentarile primite de la organizatori ca nu intreaga parcare va fi acoperita de iarba, dar ce am vazut ni s-a parut o gluma nesarata din partea Primariei: cativa metri patrati amarati si inghesuiti intre masini, un gest condescendent in care parea ca s-a rupt de la gura celor peste 1,3 milioane de masini din capitala spatiu pretios de parcare.

Park(ing) Day, 17 septembrie in Bucuresti Park(ing) Day, 17 septembrie in Bucuresti
stanga: parcarea din Piata Victoriei; dreapta: parcarea de la Arhitectura-Universitate

Prezenta ierbii nu parea (cel putin la orele diminetii) nici ea primita cu urale si tumbe de trecatori: se uitau de la distanta, faceau o poza, treceau mai departe. Bucuresteanul n-are, saracul (si nu e un ton peiorativ, ci intr-adevar trist) cultura ierbii, nici a lipsei de graba. Notiunea de a face un ocol printr-un parc inainte de a merge la birou ne este multora dintre noi straina, majoritatea suntem programati pe cel mai scurt drum din punctul A in punctul B, fara opriri neprevazute.

Adevarul era insa ca speratele oaze verzi nu pareau, atat din cauza dimensiunilor, cat si a amplasarii, deloc potrivite pentru o pauza: lipsite de intimitate, restrictive ca spatiu, parand ocupate doar de masutele cu pliante ale organizatiilor care au sprijinit actiunea, nu facute neaparat pentru trecatori.

Park(ing) Day, 17 septembrie in Bucuresti Park(ing) Day, 17 septembrie in Bucuresti
stanga: la Universitate tocmai se descarcau tomberoanele pentru reciclare selectiva: inca un metru patrat ocupat pe biata iarba; si parca nu-ti vine sa scoti termosul de cafea si sa iti citesti ziarul la umbra tomberonului, nu?
dreapta: recicleta Viitor plus.


Mai curiosi decat altii, ne-am apropiat (la Piata Victoriei am vorbit si cu cei de la Viitor plus, care ne-au povestit, printre altele, despre teambuilding-urile organizate la plantat de copacei) si am constatat cu usoara neplacere ca nici daca am fi vrut sa stam pe iarba n-am fi putut: gazonul, abia intins pe trotuar, era bine hidratat. Prea bine, mustind de apa. E adevarat, existau scaune... dar cum sa inviti oamenii la iarba verde si sa le oferi... un scaun?

Mai mult de atat, luand in considerare faptul ca evenimentul ar putea parea celor neavizati o mica ciudatenie ("iar fac ecologistii astia lobby pentru parcuri" si atat), poate n-ar fi stricat sa existe niste invitatii mari, clare si prietenoase: STAI PE IARBA. ACUM! FA-O! Sau macar niste placute cu trei vorbe despre Park(ing) Day. (Am remarcat insa, pe jumatate amuzati, pe jumatate contrariati, ca la Universitate cel putin unul dintre locurile de parcare "cedate" ierbii era dintre cele pentru handicapati).

Park(ing) Day, 17 septembrie in Bucuresti

Punem aceste mici scapari pe seama faptului ca e prima actiune de acest tip in Bucuresti (la anul va iesi mai bine), dar si pe frustrarea (noi, cel putin, in locul lor asa ne-am fi simtit) de a primi din partea primariei un petic (la propriu) de pamant. Pai cum sa militezi pentru mai multe parcuri si spatii verzi stand intr-un picior pe 3 fire de iarba?


Voi ati vazut parcarile verzi de pe 17 septembrie si prin alte parti din Bucuresti?
1 comentariu

Park(ing) Day, iarba din parcare
classiq
#1 -

Vrem spatii verzi

Nu, nu am vazut si este trist. Cand alte orase europene se zbat pentru amenajarea cat mai multor parcuri si spatii verzi, observ cu stupoare cum in Bucuresti inca se distrug pentru noi locuri de parcare! O priveliste si mai trista am vazut in varf de munte, la Ranca, unde au fost decupate fasii de iarba de pe munte pentru a-si pune omul cu casa la munte gazon in fata cabanei.de asta ce spuneti?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera