Palatul Urania din Cluj

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cum se plimba metropotamul pe malul Somesului, coborand de la Cetatuie, pe la podul Horea intersectie cu Dacia da nas in nas cu o cladire cu aer vechi si demnitate de inceput de secol, pe fruntea careia se mai vad inca urmele neprafuite ale literelor care ii anuntau odata numele: Urania.

Dupa ce iti desprinzi privirea de frontispiciu si de basoreliefurile cu barbati goi, cobori cu ochii trei etaje incercand sa ignori zecile de fire care iti transeaza imaginea de ansamblu si mai dai inca o data de Urania, scris cu litere mai moderne pe poalele cladirii... imediat desupra intrarii intr-un "club de poker".

urania urania

Banuindu-i o varsta venerabila si o poveste interesanta, am cercetat putin istoria locului. Wikipedia noastra cea de toate zilele ne dezamageste crunt: un rand laconic ne spune doar ca Palatul Urania a fost terminat in 1910, dupa planurile arhitectului Kappéter, in stil secession.

Dupa multe lucrari arheologice prin maruntaiele internetului, reusim sa aruncam putina lumina asupra povestii cladirii. Palatul Urania este legat de inceputurile cinematografiei in Transilvania. Desi in oras se intamplau deja de la sfarsitul secolului 19 proiectii timide, scurte si mute, cu plimbari prin oras, cu box american, biciclisti ori trenuri in gara, primul cinema din Cluj a aparut in 1906 cand Jenö Janovics, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, a deschis si un studio de film si teatru numit Cercul Teatral. Janovics a ridicat astfel cortina filmului mut in Cluj, aducand si proiectand filme de la societatea Urania din Budapesta si devenind el insusi regizor si producator de film (in perioada 1913-1920 a regizat peste 30 de filme).

Cluj

Printre realizatorii de film care s-au afirmat in acea perioada in Cluj se numara si Udvari András, despre care gasim -cu greu- un rand la fel de laconic si misterios: acesta a construit Palatul Urania "pentru a face un capriciu amantei sale", dar din pacate nu am reusit sa descoperim si alte surse care sa confirme autenticitatea povestii din spatele acestei afirmatii. Alte surse ne spun ca inaugurarea palatului (realizat de arhitectii Kappéter Géza din Budapesta si Joseph  Stener din Arad) a avut loc pe 10 decembrie 1910, iar la ceremonie a participat si Viktor Molnar, membru fondator al Teatrului Urania din Budapesta.

Cinematograful din Palatul Urania, aflat o vreme in colimatorul moral al consiliului orasenesc din cauza barbatilor goi din basoreliefuri (citim tot aici), a fost in prima parte a secolului unul dintre cele mai luxoase cinematografe din Cluj, cu o capacitate de 500 de locuri in sala de spectacol, care avea incalzire centrala si ventilatie. Palatul Urania a fost in primele decenii ale secolului centru cultural pentru protipendada epocii, dar si un mic "mall" inainte de vreme, gazduind in aceeasi cladire o farmacie, un magazin de design interior, o carmangerie si 17 apartamente.

Istoria Palatului Urania se stinge brusc. Nu mai gasim nimic despre viata lui din ultimii ani, tot ce ne-a ramas e usa inchisa a clubului de poker si o fatada din ce in ce mai anonima.

Cine mai stie fragmente de poveste, sa ne completeze?


Surse (vagi) de informatie: Foaia transilvana, termeszetvilaga.hu, cronologia Clujului, Areopolisz, Hungarian cinema, from coffee houses to multiplex, Jeno Janovics and Transylvanian silent cinema.

2 comentarii

Palatul Urania din Cluj
191919
#1 -

Comentariu nou

yo soy la bisnieta del fundador del cine urania andres udvary.

Palatul Urania din Cluj
Alicia
#2 -

Cinema URANIA

My grandmother was Emma Udvary. Her father built CINEMA URANIA in Cluj Napoca.( year 1912 )

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera