Palatul Széki din Cluj

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Dupa povestile palatului Urania de saptamana trecuta, azi ne intrebam ce istorie ascunde un alt palat din Cluj, aflat la doi pasi de Urania, cale doar de-un pod. Pe malul Somesului, la capatul pietei Mihai Viteazul, se afla o alta constructie frumoasa, in stil neogotic (mai exact Backstein gotic), din secolul 19 - palatul Széki (scris cateodata Széky), pe bd. Ferdinand, la nr. 37.

szeky 3d
In prim plan - palatul; langa el se vad Posta, cladirea Romtelecom si Banca Transilvania, intr-un eclectism cam inestetic de materiale de constructie si stiluri arhitecturale. (imagine 3D din Google Earth, via Sketchup Google)


Nici despre acest palat nu reusim sa dezgropam prea multa informatie prin arhivele de istorie a Clujului, iar ce aflam este la prima vedere destul de inexact. Mai intai citim (iar mai multe surse confirma acest lucru) ca a fost construit in 1893 de profesorul si farmacistul Tibor Széki si ca planurile au fost realizate de arhitectul ungur Samu Pecz.

Cluj,
in fundal - Palatul Széki, vedere de la statuia lui Mihai Viteazul

Tibor Széki era un farmacist si chimist renumit din Cluj, care a trait in perioada 1879-1950. Si-a facut studiile la Berlin, sub indrumarea chimistului Karl Liebermann, care la randul sau fusese elevul lui Adolf von Baeyer (castigatorul premiului Nobel pentru chimie in 1905). Széki a revenit apoi ca asistent universitar la Universitatea din Cluj, iar mai tarziu a fost si rectorul universitatii intre 1933-1934 (gasiti o mica biografie aici, in ungureste).

Umbre ale vechii spiterii a profesorului inca mai exista, sub forma decoratiunilor si mobilierului care s-au pastrat in farmacia Perla de la parter (putine detalii aici).

Nici numele arhitectului Samu Pecz nu este fara rezonanta in perioada celei de-a doua jumatati a secolului 19, ba dimpotriva - dupa planurile sale au fost realizate, printre altele, Biserica Reformata din Debrecen, Biserica Luterana din Oradea, iar in Budapesta hala pietei mari (Központi Vásárcsarnok din Fővám Tér), Arhivele Nationale si multe alte biserici si cladiri didactice (biblioteci, licee).


Time lapse care ne arata si ca este inca (partial) locuit - seara se aprind luminile la 2-3 ferestre

Ceea ce ne intriga este faptul ca -daca ne luam dupa data nasterii sale, 1879- Széki a comandat constructia acestui palat la doar 14 ani, in 1893. Tragem deci concluzia ca pe undeva informatia e gresita. Data sa de nastere este totusi confimata si de alte surse, iar asta inseamna ca Tibor Széki a devenit cu siguranta proprietarul sau mult mai tarziu. Iar pentru noi deocamdata ramane un mister neelucidat cine a fost cel care a comandat si platit de fapt in 1893 construirea palatului numit ulterior dupa profesorul Széki. Putem doar banui ca a fost construit nu de Tibor Széki, cum mentioneaza sursele, ci mai degraba de familia Széki, si ca profesorul l-a mostenit candva la inceputul secolului 20.

Cine (poate dintre cititorii nostri clujeni) stie sa ne lumineze asupra inceputurilor palatului Széki?

Cluj, Palatul Szeki Cluj, Palatul Szeki

1 comentariu

Palatul Széki din Cluj
kolozsvari
#1 -

Comentariu nou

http://lexikon.adatbank.transindex.ro/muemlek.php?id=395

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera