Palatul Cotroceni

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Locul unde nu ai voie sa faci fotografii...

cotroceni :)

Actuala resedinta a Presedintelui Romaniei, a fost initial, cu peste 300 de ani in urma o manastire. Ctitorie a domnitorului Serban Cantacuzino inaltata de dealul Cotrocenilor, manastirea cuprindea un teren vast, cu diverse anexe asa cum se construiau in mod obisnuit lacasele religioase.

"Pe varful ascutit al liniei de fuga a unei perspective indepartate, pe culmea unei ridicaturi, palatul se inalta pe locul ocupat in secolul al XVII-lea de o sihastrie inchinata sfintilor Serghei si Bacchus. Tinutul apartinea domnului Serban Cantacuzino - domn al Tarii Romanesti intre 1668-1688. Acolo in padurile care urca si astazi spre castel, printul scapand de tatri isi gasise adapost. Dar manastirea pe care el o construi aici nu scapa hotiilor de mai traziu ale rusilor si turcilor; turcii zgariara ochii de ghips ai sfintilor zugraviti in frescele din biserica, iar rusii luara tot, pana si cratitele." (Paul Morand, Bucuresti, p103)

In incinta manastirii, prin urmare, si-a propus Carol I pe la 1880 sa ridice un palat care sa ii fie resedinta in Capitala. Pornind de la planurile initiale in stil clasic venetian (somptuos) ale lui Paul Gottereau si prin contributiile si interventiile ulterioare ale altor arhitecti inclusiv din perioada comunista, Ansamblul Cotroceni - manastire, muzeu, resedinta prezidentiala -  a capatat o forma finala mai greu de incadrat unui anumit stil arhitectonic.

"Arhitectul francez Gottereau, insarcinat cu cladirea noii resedinte, a facut si mai rau, fiindca a distrus intreg palatul vechi, inclusiv zidurile de caramida ale fortificatiilor, si n-a mai lasat in picioare din aceasta cetate pe jumatate regala, pe jumatate fermiera, decat mica ei biserica."
(Idem)

Din conglomeratul stilistic se remarca drept piesa arhitectonica unitara si valoroasa biserica lui Cantacuzino, reconstruita in acelasi stil dupa ce fusese la randul ei demolata de Ceasusescu in 1985.

"Cantacuzino se odihneste aici sub o lespede inflorita in care motivele vegetale se incolacesc ca sarpele in jurul caduceului, printre morminte de copii regali adormiti sub argintul amortit al candelelor." (Ibidem)

Muzeul Cotroceni, care poate fi vizitat doar cu programare si pe baza buletinului de identitate, conserva cateva spatii dintre cele mai reprezentative pentru tehnica de constructie din secolul al XVII-lea.

Aripa prezidentiala a fost construita in anii '80 de Nicolae Vladescu, dupa ce in 1977 Ceausescu transformase cladirea palatului in sala de oaspeti.

"Alb ca un costum de taran, incins cu o broderie de irisi, Cotroceniul domina cu terasele sale fumurile si ceturile Bucurestiului. El si-a pastrat din fericire vechiul caracter de conac intarit, coloanele de manastire prinse-n zid dar inca vizibile, marele portic pe care-l apara cu bastonul sau de magician, din abanos cu maciulie de argint, elvetianul cu barba lunga si alba.

Imi place fastul scarii de marmura cu covor albastru, pe care-l impodobesc de sus pana jos, toti Hohenzollernii, foarte wagnerieni; imi place severitatea hexagonala a bibliotecii raposatului rege Ferdinand, in care revistele englezesti alterneaza cu fotografii de la 1900. [...]

La fiecare colt al coridorului, o livrea in albastru si argint sta la panda si ma impinge inapoi catre bariera doamnelor de onoare si a ofiterilor reglementari care stau drepti pe lespezile tarisi lucitoare ale marii sali cu pereti albi, cu mese de refectoriu in marmura, in care o asteptam pe regina. "

Surse: Wikipedia
         Presidency.ro
         Paul Morand, Bucuresti, Editura ECHINOX, Cluj, 200, p103-104.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera