Palatul Brukenthal din Sibiu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Unul dintre lucrurile cele mai de pret ale Sibiului, atat simbolic vorbind, ca semnificatie culturala, cat si la propriu, din punct de vedere material, este Palatul Brukenthal, din Piata Mare.

  Palatul Brukenthal Palatul Brukenthal

Poarta numele baronului Samuel von Brukenthal, fost guvernator al Transilvaniei. Constructia palatului a inceput in 1778 si s-a intins un intreg deceniu, pana in 1788, cand a devenit atat resedinta oficiala a guvernatorului, cat si timpurie galerie de arta pentru colectiile sale impresionante.

Brukenthal studiase la Berlin dreptul, filosofia si stiintele politice si fusese o vreme cancelar la Viena. Acolo, odata cu functiile din ce in ce mai inalte, a crescut si interesul sau pentru cultura - pictura, numismatica, mineralogie -, pasiune care a capatat valente de colectionar, iar cand a fost numit guvernator al Transilvaniei, in 1777, si a revenit la Sibiu, "bagajele" sale cuprindeau mii de carti si sute de picturi.

Desi a indeplinit functia de guvernator doar timp de 10 ani, pe tot parcursul vietii sale de invatat, om de stiinta si politic iluminist a acumulat peste 16 mii de volume, manuscrise, harti, carti vechi si o colectie impresionanta de pictura - peste 1000 de tablouri.

Constient de valoarea micii sale pinacoteci personale, inca din timpul vietii (in jur de 1790) obisnuia sa deschida usile galeriei pentru public si musafiri de onoare, iar in testamentul sau (a murit in 1803 si cripta sa se afla in Catedrala Evaghelica) a cerut ca palatul sa devina muzeu si colectiile sale sa fie publice. Palatul Brukenthal a devenit oficial muzeu in 1817, printre cele mai vechi din Romania, daca nu chiar primul.

Palatul adaposteste astazi si Biblioteca Brukenthal, formata din fondul de carte strans de baron in timpul vietii (aproximativ 16 mii de volume), la care, de-a lungul secolelor, s-au adaugat manuscrise ale unor autori transilvaneni, reviste, carte romaneasca veche,  iar azi a ajuns la aproape 300 de mii de titluri. Tot acolo se mai afla si Cabinetul de Cartografie si cel de Stampe.

curtile interioare:
Palatul Brukenthal Palatul Brukenthal
Palatul Brukenthal Palatul Brukenthal

La etajul unu se gasesc colectia de arta arta medievala transilvaneana (multe anonime), picturi din scolile germana si austriaca (vezi cateva lucrari aici) si saloanele familiei Brukenthal, in care s-a incercat pastrarea intacta a intregii atmosfere baroce, de la parchetul original pana la tapetul de matase ori hartie si sticla de Murano a candelabrelor, de la incuietorile usilor pana la sobele rococo de teracota si terminand cu portretul baronului in marime naturala, aflat in salonul central.

La etajul al doilea se gasesc picturi din Tarile de Jos (Jordaens, Rubens, Dyck, Jan Fyt, vezi cateva lucrari aici), italiene (vezi cateva lucrari aici) si, capodoperele.

Sectiunea capodoperelor include si cele 19 tablouri care in 1948 au fost mutate la Bucuresti, la Muzeul National de Arta al Romaniei, si care au fost returnate la Sibiu in 2006. Printre ele se afla Omul cu tichie albastră de Jan van Eyck, Rastignirea de Antonello da Messina, lucrari de Brueghel cel Batran si cel Tanar, de Jacob Jordaens, Hans Memling, toate protejate de lumina si variatii de temperatura in vitrine inchise. Cand am vizitat noi muzeul, in toamna anului trecut, majoritatea lor erau in turneu prin Europa, iar in locul lor erau expuse copii ale acestora. Vezi aici galeria capodoperelor.

Muzeul a avut si momentele lui de criza, cel mai renumit din istoria sa fiind furtul a opt panze, printre care un Tizian, Moartea Cleopatrei de Anton van Dyck si Barbat cu craniu in mana de Maestrul legendei Sfantului Augustin, toate in valoare de cca. 25 milioane de dolari la vremea aceea. Furtul a avut loc in 1968, in ciuda cercetarilor nu s-a aflat nimic, se pare ca panzele au iesit imediat din tara. (Citeste o intreaga reconstituire in articolul de aici). In 1998 insa, in timpul vizitei presedintelui Constantinescu in SUA, acestuia i s-au inmanat patru din cele opt panze disparute in urma cu 30 de ani, aparent "cumparate de un emigrant roman de la o tiganca in Viena, pentru suma de 1200 de dolari". (Detalii pe scurt aici si mai multe aici).

Muzeul National Brukenthal mai are sub obladuirea sa, in afara de Palatul cu acelasi nume, care adaposteste Galeria de arta si Biblioteca, Muzeele de Arta Contemporana, de Istorie (Casa Altemberger), de Istorie Naturala, de Istorie a Farmaciei si Muzeul de vanatoare August von Spiess.

Program de vizitare: 10-18, lunea inchis
Preturi: Palatul Brukenthal - 12 lei; Galeria de arta romaneasca - 8 lei
Taxa foto: 120 de lei
Mai multe categorii de preturi gasiti aici.

Nota - am gasit acolo si ceva mai rar intalnit la noi, un gest foarte civilizat, de altfel - vestiar pentru haine si bagajele voluminoase ale turistilor.
 

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera