Padurea Pedagogica de la Tasuleasa sau locul in care copiii din Romania devin eroi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tasuleasa Social este probabil unul din cele mai bine puse la punct proiecte sociale si cu siguranta singura padure pedagogica din Romania, un loc in care copii si adolescenti cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani au o sansa reala sa invete nu doar ce inseamna munca, incredere, ecologie, societate, comuniune, prietenie, ci si sa fie oamenii de care tara aceasta duce lipsa, acea generatie care poate sa aduca Romania in punctul pe care Silviu Brucan l-a proorocit in urma cu ceva timp.

De cum am intrat in Tasuleasa mi-au sunat progresiv in minte acordurile melodiei On The Turning Away de la Pink Floyd. Acum, la 24h de la intoarcerea in Bucuresti, imi dau seama ca nu sunt versuri care sa se potriveasca mai bine cu mesajul pe care acel colt de lume il transmite.

            Don't accept that what's happening
            Is just a case of others' suffering
            Or you'll find that you're joining in
            The turning away.


Padurea Pedagogica de la Tasuleasa a fost ridicata cu multa rabdare si munca de un grup de idealisti, in frunte cu Alin Uhlmann-Useriu, care cred de 10 ani in faptul ca dealul aflat la jumatatea distantei dintre Bistrita si Vatra Dornei poate oferi posibilitatea tuturor copiilor din Romania sa isi aduca aportul voluntar (un termen atat de superficial intalnit pana in prezent la noi) la reabilitarea forestiera a zonei, si, totodata, sa intermedieze comunicarea dintre natura si om.

1 2

Din cate am inteles, inca dinainte de a ajunge la aproape 600 de km departare de Bucuresti, majoritatea oamenilor din partea aceea de tara traiesc din furatul de lemne. Din nefericire, nu este o zona singulara si, mai mult, nu este suficient sa comunici cat de nociva este pentru mediul inconjurator o asemenea activitate. Oamenii au nevoie de certitudinea unei paini si a caldurii intre 4 pereti. Ce aduce Tasuleasa Social nou in acest context nu este o mustruluire la adresa statului care ar avea o datorie fata de comunitatile de gen din Romania, ci varianta omeneasca si de bun simt prin care copiii pot face diferenta, chiar daca inca au discernamantul necopt.

3 4 5
un sat in miniatura facut de copiii de la Tasuleasa


Un ajutor fenomenal la acest proiect l-au adus cateva nume cu greutate in cultura romaneasca - Marcel Iures, Catalin Stefanescu, Mircea Cartarescu, Alexandru Tomescu, Ada Milea, Marin Malaicu Hondrari, Cosmin Bumbut, Florin Iaru, Cecilia Stefanescu - care de-a lungul ultimilor ani au formulat si transmis mai departe apelul la umanitate.

3 4 5
6 7 8

La Tasuleasa nu se planteaza doar copaci, ci si constiinte. Toti copiii care au facut voluntariat aici, majoritatea veniti din familii modeste, si-au croit un drum in viata. Paul Muresan este unul din exemplele concrete, care acum, la 23 de ani, este totalmente altul fata de cel care a plantat prima data un puiet la 16 ani. Masterand la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, la sectia Grafica, Paul este unul din cei datorita carora am inteles mai bine rolul proiectului. Cu filmuletele de mai jos, tanarul nu doar a impresionat pe cei care au venit la inaugurarea oficiala a Padurii Pedagogice, dar au si fost inscrise la Festivalul Anim’est de anul acesta.

.

Un alt aspect emotionant, in fata caruia si o stana de piatra s-ar cutremura, a fost micro-recitalul la frunza sustinut sambata seara de Nucu Pandrea. Desi era programata o vizionare de filme din caravana TIFF, vremea ploioasa ne-a strans sub acoperis si am stat la povesti cu batranelul a carui figura ne-a amintit de povestile din copilarie si de bunici. Acesta a cantat la o frunza de par cateva doine din partea locului, dar si bucati din Vivaldi si Albinoni, fragmente de jazz sau folclor international. E fascinant cum nu te-ai gandit niciodata ca pomii pe langa care trecem in fiecare zi (daca suntem norocosi sa ii avem in drum) sunt de fapt o orchestra intreaga de instrumente muzicale. Unul din amuzamentele serii a fost incercarea esuata a catorva dintre noi sa inteleaga mestesugul si sa reproduca macar o nota.

13 14

Noi am avut la dispozitie doar 48 de ore la Tasuleasa. Imaginati-va ce sansa incredibila are un copil care vine voluntar un numar de cateva saptamani pe an. Orice face aici nu este gresit. Fie ca spala vase, curata cartofi, strange gunoaie, planteaza un copac, fie ca vorbeste cu cineva, o zi este un castig real pentru el, pentru educarea si responsabilizarea lui. Am putea spune ca Padurea Pedagogica este o investitie mai buna decat un Disneyland sau orice forma de parc de distractii. Este o tabara in care copiii pot intalni oamenii valorosi din tara, amanunt la care Alin Uhlmann-Useriu tine foarte mult, unde isi pot da frau liber imaginatiei si creativitatii, unde se pot juca (tiroliana este de mare angajament!), pot invata geografie, sociologie, geologie, fizica, si totul practic, nu din spatele unei carti intr-o sala de clasa.

15 16
expozitie foto Cosmin Bumbut - Portrete de copaci                                           lemnul ca o biblioteca cu multe carti diferite

Singura problema pare de multe ori sa fie lipsa fondurilor. In mod cliseic si absolut prozaic, acest paragraf face apel la bugetele de CSR pe care companiile mari din Romania le sustin mai mult ca forma de salvare sau promovare a imaginii. Tasuleasa Social este proiectul in care trebuie investit pentru ca merita, nu pentru ca va aparea in presa. Este acel ceva in care chiar si cel mai agnostic sau ateu dintre voi poate vedea un rost. Tasuleasa Social nu viseaza lucruri imposibile, nu isi propune ceva de neatins doar de amorul spectacolului prin care ar putea ajunge la lume. Vrea doar sa puna un acoperis deasupra capului si o farfurie cu mancare in fata miilor de copii care ar putea trece pragul padurii pedagogice. Daca telul lui Alin Uhlmann-Useriu de a aduce toti copiii din Romania macar o data la Tasuleasa ar fi atins, ati fi chiar uimiti de cat frumos pot fi redresate mediul inconjurator si vietile celor din jur.

          No more turning away
          From the coldness inside
          Just a world that we all must share
          It's not enough just to stand and stare
          Is it only a dream that there'll be
          No more turning away?

credit foto: Alex Tomazatos

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera