"Orasele traiesc prin sufletul lor"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
"Cei mai multi dintre noi avem inca naivitatea sa credem ca orasele traiesc prin cladiri, parcuri, bulevarde, tramvaie si telefoane. Greseala!... Orasele traiesc prin sufletul lor si fiecare Metropola desi are aceeasi, sau aproape aceeasi infatisare fizica, deoarece sint alcatuite din fier, beton, piatra, sticla si oteluri – isi zamisleste o atmosfera, duhul ei neasemuit.

Cind aveam vreo 15 ani s-a vorbit de mutarea Capitalei la Brasov, ca sa fie mai in mijlocul Romaniei Mari, departe de fruntarii, si deci mai ocrotita. Cel mai puternic argument sa lasam Capitala pe locul ei istoric, la tarmul Dimbovitei, l-a adus d. N. Iorga: Capitala noastra nu trebuie mutata, ca sa nu-si piarda sufletul. Spiritul Bucurestilor nu trebuie schimbat, pentru nimic in lume, cu spiritul Brasovului! Si argumentul d-lui N. Iorga a invins, Capitala a ramas la locul ei, aici unde a pastorit intii oitele lui ciobanul Bucur."

Felix Aderca - Bucurestii care se duc [citeste tot]


De aici


"Au si Bucurestii cliseele lor. De la miticul "Mic Paris", fantoma ce bantuie memoria colectiva, la Casa Poporului. De la Arcul de Triumf si sosea la aurolaci si caini vagabonzi. Locuri comune regasite in toate povestirile despre Bucuresti. Este, daca ii intrebi pe romani, cand respingator, cand fascinant. Are magnet. Atrage oameni sau injuraturi. Dar atrage."

Cristian Stefanescu - Ia-ti Bucurestii, neamule! [citeste tot]


"Ne aflam intr-un Bucuresti rezidual-comunist, dar si intr-unul primitiv-capitalist, cu toate competentele noastre afective blocate intre dispret si speranta, intr-o oximoronie schizofrenica neegalata decit de oximoronul care este orasul insusi, compus, suprarealist, din ciini, Mercedes-uri, prostitutie, politicianism, manele cit auzi cu urechile si talk-show-uri care combat manelele cu argumente manea. Ma rog, e o imagine rauvoitoare. In egala masura, ar fi conturabila una contrara, cu noile elite culturale in prim-plan, saturate pina peste poate de literaro-centrismul nostru, altminteri infloritor. Pentru ca Bucurestiul sintem noi, care mai buni, care mai altfel."

Ioan Buduca - Orasul oximoronic  [citeste tot]Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera