Old vs New in Dristor: Piata Ramnicu Sarat si Bucuresti Mall

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Spune-mi unde-ti faci cumparaturile ca sa-ti spun cine esti. In Dristor exista zeci de mici magazine, buticuri, pravalii, alimentare si puncte comerciale care sa satisfaca nevoile cartierului cu nume de origine bulgareasca. Adevaratii poli comerciali ai cartierului raman insa Piata Ramnicu Sarat si Bucuresti Mall.

Piata Ramnicu Sarat se afla la intersectia bulevardelor Liviu Rebreanu si Camil Ressu este ticsita zi de zi cu oameni care cauta cele mai proaspete rosii si cei mai aratosi cartofi. Este un loc cu farmec rustic si familiar. Toti avem amintiri cum o ajutam pe mama la cumparaturi, sa-i tinem plasa sau sa o ajutam la carat... pardon, transport produse alimentare. :)

1

2

Piata (infiintata in anii '70) astazi se intinde pe amandoua laturile ale bulevardului Liviu Rebreanu. Partea dinspre dristor este o piata in aer liber, cu tarabe rosii, albastre si verzi, acoperite de umbrele albe. In colturile platformei de ciment pe care se afla tarable, se afla ghiveciuri imense de flori, care insa nu ajuta cu mult aspectul locului. Nimeni nu vine aici din placere, in afara de vanatorii de chilipiruri probabil.

Pe aceasta latura, se vand numai legume, un bors, o tuica, iar in alimentarele de langa restul de produse imbuteliate si ambalate. Aceasta piata a capatat in 2004 numele de volanta, desi nu este potrivit numele din moment ce o piata volanta se strange cu totul la o anumita ora prestabilita, produse si tarabe deopotriva.

3

4

Pe locul fostei piete Ramnicu Sarat s-a construit o hala, care astazi a capatat titulatura pompoasa de centru comercial. Pentru aceasta constructie a fost nevoie de sapte ani pentru a ajunge la finalizare, iar proprietarul halei este sociatatea Aprotim SRL. In hala se afla tot vanzatori de legume si fructe, desi numai jumatate din tarabele de la parter sunt ocupate. In rest avem o pescarie, o macelarie, o mercerie care vinde si "chimicale" printre altele, o frizerie etc.

Vanzatorii discuta intre ei si rad si par ca nu sufera de prea multa munca. Sunt in schimb destul de zambitori si politicosi si-ti preiau comanda cu rapiditatea specifica unui comerciant cu experienta.

5

6

La parter gasim mai multe magazine de haine si jucarii, ascunse intre pareti albi detasabili. Puloverele costa intre 20 si 50 de RON. Jucariile sunt evident, fabricate in sistem bootleg... si de ce are Torta Umana parul rosu? :)

7

9

8

Piata Ramnicu Sarat s-a schimbat foarte mult in ultimii ani, ca urmare a aparitiei halei "dubioase", insa ea ramane locul principal de unde locuitorii cartierului Dristor isi cumpara legumele si alimentele. Aici se vede cum se traieste in cartier, ultimele subiecte de barfa... si ultimele mariri de preturi care le dau batai de cap gospodinelor.

Pentru cu totul alt tablou, puteti merge in Bucuresti Mall. Nu cred ca trebuie sa va spunem inca o data ca a fost primul Mall adevarat construit in Romania inca din 1999. Ceea ce am putea sa va spunem este ca de atunci, Anchor Group si-a extins afacerile in Romania. S-au lansat in constructia de cladiri de birouri si cartiere rezidentiale.

13

Intorcandu-ne la Bucuresti Mall, acesta se extinde. Noua aripa care se construieste in spatele Mall-ului are o suprafata de 18.000 mp si va avea patru etaje. Locurile de parcare se vor dubla. Lucrarile au inceput in mai 2005 si se vor finaliza in luna octombrie a anului viitor. Puteti afla mai multe despre extindere aici.

11

12

10

Lucrarile nu vor afecta functionarea mall-ului, chiar daca intrarea temporara este asezata pe aratura. Bucuresti Mall inseamna pentru Dristor comert modern si entertainment. Daca inainte locuitorii cartierului trebuiau sa se multumeasca cu cinema Gloria, acesta fiind cel mai apropiat cinematograf de cartier, acum ei au la dispozitie Hollywood Multiplex, un cinematograf modern (cu tarife pe masura), aflat la doar doua statii de tramvai distanta. Cinematograful are 10 sali de cinema si preturi intre 10 RON (reducere studenti) si 21 RON (pret bilete avanpremiera).

In rest, avem magazine de haine scumpe, originale (Adidas, Levi's, Tina R) si haine foarte scumpe, foarte originale (Irina Schrotter, Danza, Erros, Marks and Spencer). Pantofi se pot cumpara de Famous Brands sau Champion. Andrew's Ties oare ce vinde? :) Apoi, pentru ca nici un mall nu este complet fara un supermarket... in Bucuresti Mall avem supermarketul GIMA.

Seara, mall-ul este ticsit de oameni, iar la etajul trei nu exista scaun liber sa te asezi sa mananci un hamburger. Locul este plin de tineri bine imbracati si de oameni de afaceri. Nici o gospodina cu sacose nu-ti intra in vizor. Daca piata Ramnicu Sarat este trecutul, asa trebuie sa arate viitorul. Stralucitor si rece. Nu mai cheltuim pentru a trai. Traim pentru a cheltui. Lucrul acesta nu a inceput in Dristor... dar am invatat destul de repede. :)


Alte articole despre Dristor:
Dristor Kebab - cei mai buni dintre cei mai buni
Unde stau in Dristor
Dristor - cum ajungem si ce gasim acolo
Dristor - epopeea unui cartier
1 comentariu

Old vs New in Dristor: Piata Ramnicu Sarat si Bucuresti Mall
Valentin Boeru
#1 -

Aceasta este amprenta mea în intersecţia de la Dristor

http://valbo52.wordpress.com

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera