Oktoberfest 2007 in Munchen

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Orasul bavarez Munchen s-a scaldat mai bine de doua saptamani  in valuri de bere asortata traditionalului Brezn (covrig) si renumitului wurst munchenez. Traditia e veche, Oktoberfest a impinit 174 de ani. Petrecere colorata, cu succes enorm, inchinata licorii cu guler alb. Cifrele inregistrate in materie de consum de bere au luat-o razna, astfel incat, Oktoberfest a bifat un nou record in "cariera" sa: participantii au consumat 6,7 milioane de litri de bere, varsand in bugetului capitalei bavareze milioane de euro.

of

Scena de desfasurare a spectacolului se afla in vecinatatea celui mai mare nod de cale ferata din Munchen - Hauptbahnhof (Gara centrala). Oktoberfest-ul a fost botezat de bavarezi, Wies'n ("pajiste" in dialect local).

Un colaborator al nostru, care a petrecut o seara la Oktoberfest, ne ofera, sub forma unui succint jurnal de calatorie, cateva impresii personale:

O petrecere colorata sau cat de greu se poate bea o bere in capitala mondiala a berarilor

Organizatorii acestui eveniment de proportii il proclama "the biggest public festival in the world" si le dam dreptate:  milioane de turisti (majoritatea anglosaxoni si americani) se perinda, an de an, prin Munchen, cu ocazia "Oktoberfest-ului". Adusi de treburi in capitala bavareza si pregatindu-ne a doua zi pentru intorcerea acasa, ne-am zis ca nu putem sa ratam o seara in Munchen sau Mingga, cum l-au botezat  localnicii.

Nici o sansa sa innoptezi la vreunul din cochetele lor hoteluri pentru ca in vremea Oktoberfest-ului totul e plin ochi. 'München mag dich" (Munchen te iubeste) dar si turistii pe el.  Reusim sa gasim totusi o camera printr-o rezervare prin internet la un hotel aflat intr-o suburbie a orasului. Pretul cazarii e cu totul altul decat in restul anului: dublu fata de tariful obisnuit. Am aflat mai tarziu, de la un taximetrist cu origini banatene ca sunt hoteluri care isi cresc preturile de trei pana la sase ori in aceasta perioada tumultoasa in orasul care numara 1,4 milioane de locuitori iar in perioada festivalului primeste aproximativ 6,2 milioane de vizitatori.

of

Pornim entuziasti catre miezul evenimentului adica marele parc de distractii care este sufletul viu al festivalului, die Wiesn – cum il denumesc bavarezii. Constatam cu placere ca ne putem procura de la receptia hotelului unde suntem cazati, bilete pe orice mijloc de transport care merge catre oras si primim informatii detaliate in privinta variantelor de a ajunge acolo, alaturi de schema metroului munchenez, care prin complexitatea ei deja ne pune pe ganduri; aveam sa constatam pe pielea noastra cat este de dificil sa te orientezi in hatisul de linii si statii subterane.

Ajungem la metrou cu un autobuz care afisa in permanenta unde ne aflam si ce statie urmeaza; o calatorie de cca 20 de min. Metroul deja ne surprinde prin adancimea pe care o avem de coborat de la suprafata, oarecum dubla fata de o statie de metrou bucuresteana.

Cautam directia noastra si deja vedem ca exista mai multe variante, functie de numarul metroului pe care il vom alege. Decidem sa ne urcam in primul "tren", alaturi de puhoiul de lume de pe peron, din care cel putin jumatate era evident ca tinteau distractia, daca ne luam dupa costumele traditionale bavareze.

of
"Suveniruri" in portul specific bavarez; barbatii poarta traditionalii lederhose ( pantaloni din piele cu bretele)

Trenul ajunge 'la fix", nici o secunda intarziere - cap compas Goetheplatz; in tren sunt italieni, americani si englezi, scandinavi, australieni sau belgieni. Unii din ei  poarta palariile bavareze din fetru, cu snur alb-albastru, culorile traditionale ale landului Bavaria.Desi oaspetii sunt in mod evident pusi pe chefuiala nu se resimte nici un fel de agresivitate, poate cel mult volumul vocii este setat prea sus. Fenomenul are un firesc al sau, nu genereaza balamuc.

Nu vreau sa spun ca toata manifestarea este un monument de civilizatie; normal ca la un asemena puhoi de oameni, unii bine afumati, mai vezi gunoaie si cioburi pe jos, halbe goale la tot pasul(dar de obicei lasate in cosuri special amenajate), oameni cazuti in iarba sau unii care isi fac nevoile in tufisuri. Serviciile de urgenta sunt pe faza; exista si cazuri – ce-i drept rare- dar dramatice, cand apar conflicte generatoare de spitalizare multe provocate de halbele de bere folosite pe post de arme de lupta.

ok

"Cutitul si painea" festivalului este parcul de distractii pentru toate varstele şi gusturile, cu masinute si ponei, tunelul groazei si tras cu arcul la tinta. In trecut, cand nu exista curent electric, vizitatorii se distrau urcandu-se pe stalpi inalti in varful carora ii asteptau "coronitele".


Musteriii sunt asteptat si cu peste prajit la protap, numit de bavarezi Stekerlfisch. In corturi se mai serveste salata de varza murata si taietei de branza "Spatzle".Dulciurile, aliniate ca la expozitie, fac cu ochiul: fructe trase în ciocolata dar si munti de turta dulce, traditionala ornata cu inscriptii din zahar multicolor.

Vazut de la distanta sau de la fata locului, parcul este o explozie de lumina ce amplifica magnitudinea evenimentului. Zeci de mii de luminite colorate si sute de tiribombe, masinute electrice, roller coaster, montagne-rousse-uri, electrizeaza atmosfera pe care cu greu poti sa o uiti ( sigur, daca nu esti genul prea expansiv si nici n-ai apucat sa iei cateva beri "la bord”, atmosfera mai degraba te stinghereste, mai ales printre atatia oameni deja infierbantati si cu priviri neclare).

Daca ne gandim ca numai o "festhalle" construita de una din respectabilele case de bere bavareze pote primi pana la 6000 de meseni plus alte doua- trei mii de oameni pe terasele adiacente si tinand cont ca avem 14 hale va puteti inchipui lesne cam ce capacitate are intreaga manifestare. Aveam insa sa aflam curand ca cererea e mult peste oferta existenta.

ok
Una dintre cele mai populare atractii este Riesenrad-ul ("Roata imensa"), inventie ruseasca ce urca vizitatorii la o inaltime de 50 de m de unde, in zilele senine, se vad chiar si Alpii.

ok
Simbolul festivalului este halba de bere ( Bierkrug). In intreg orasul, inclusiv pe mijloacele de transport in comun, se pot vedea grupuri de vizitatori care nu lasa halba din mana nici chiar golita de continut. Initial, halba de bere de la Oktoberfest era din piatra sau portelan (la care s-a renuntat din considerente practice - prea scumpe si prea fragile) unele din ele fiind chiar obiecte de colectie, cu capace de zinc sau de argint incrustat.

Pe langa festhalle avem si o multime de alte pravalii cu bucate bavareze si diverse suveniruri, de la celebrii bretzel-i si inimioare iubitoare, pana la halbe si bricege..
Toate bune si frumoase, dupa o zi agitata ne spunem ca meritam o bere proaspata.

Ne indreptam cu incredere  prin multime catre unul din "hangarele" frumos decorate si unde numai casele de bere bavareze de renume pot participa. La intrare - multa lume, ca la cinema, la o multasteptata premiera. Achtung! Pe aici nu se trece cam asa suna sentinta anuntata de cordonul gros de lume. Dupa cateva minute doua persoane ies si, automat, garzile de la intrare permit altor doua sa intre; facem un calcul simplu si realizam ca nu avem sanse, in acel ritm, sa intram.. Orele sunt putin trecute de 19:30 si intr-o zi de vineri totul este foarte aglomerat.

ok
“Bastinasii” pun mare pret pe bere, n-o vand chiar oriunde si oricui si trebuie sa ai "mordsmassl" noroc- chior ca sa gusi din pretioasa licoare aurie.

ok
Spectacolul la care locurile nu sunt niciodata suficiente

Mesele din zona centrala sunt rezervate de multa vreme de veterani sau rezidenti.Asta este, poate o fi un concert mai special, hai sa sa vedem urmatoarea hala, dar surpriza! se pastreaza aceeasi situatie: coada, lumea umar la umar.

Dupa alte 3-4 tentative esuate ne gandim ca tare bine ar fi fost sa facem o rezervare in prealabil, dupa ce la cateva dintre "corturi" suntem intrebati de "bodyguarzi" daca avem "reservier". Aveam sa aflam ulterior ca de fapt nu prea se poate face nici o rezervare ca simplu muritor, ca doar grupurile organizate au acces la asa ceva si nici asta nu e chiar pentru toata lumea. Deh, Germania! pana si bautul de bere necesita organizare...

ok

ok

Un neamt care lucreaza acum in Romania avea sa-mi spuna la intoarcerea acasa ca de fapt e foarte bine "sa cunosti pe cineva", sa ai buni "prieteni" ca sa poti obtine o rezervare pe perioada festivalului.

Cu nasul lipit de geam, ca pustii de vitrinele stralucitoare ale cofetariilor, admiram costumele bavareze si palariile impodobite cu pene colorate; pe mese – zeci de halbe de 1 litru- Maß (nu se bea la jumate) iar pretul halbei urca la 7,9 euro; farfurii cu tot felul de bunatati specifice, intre care troneaza insa ciolanul cu varza si carnatii de toate felurile.

Mai facem inca doua incercari si ne lasam pagubasi. Cu gatul uscat cautam o terasa unde speram sa mancam ceva. Oferta este bogata - infulecam un platou de wurscht-i de mai multe feluri cu un brezn (un fel de covrig) imens si o racoritoare caci aici, afara, nu se vinde alcool...

ok
In 1896 au fost folosite prima data corturile care au suplimentat locurile din berariile devenite neincapatoare.

ok
Prost! varianta germana a urarii neaose "Noroc!"

ok
O petrecere totala, cusuta cu motive traditionale care a prins atat de bine la public incat si-a atras simpatia intregii lumi si a "emigrat" dincolo de granite din SUA si pana in Australia.

ok

Urcam in  trenul care ne duce in centrul Munchen-ului, la Marienplatz ca sa bem macar o halba sau "stein" de bere. Avem un pont de la un prieten ce ne indruma catre una din berariile faimoase ale orasului tinuta de casa de bere HofBrau. La intrare, din nou emotii caci este aglomerat, zeci de oameni intra in fiecare minut, dar reusim sa ne strecuram pe  poarta raiului printre garzile vigilente.

Ne simtim aproape ca la un meci de fotbal, aproape ca ne asteptam chiar sa fim controlati corporal. Traversam beraria pe un culoar ingust, printre sute de oameni care canta pentru noii veniti, care, la randul lor, flutura mainile in semn de bucurie – desfraul bahic poate in sfarsit sa inceapa...

Mai multe fotografii in Galerie

Multumiri pentru relatare lui Bebe Moldoveanu

Alte surse:
wikipedia.org/wiki/Oktoberfest



Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera