Oameni in parcurile din China - partea I, Shanghai

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Am mai mentionat si cu alte ocazii cat de multa lume e in Shanghai. Cam cata e in Romania, doar ca e intr-un singur oras. Dupa cateva zile pe strada, la metrou ori la supermarket, vanzoleala oamenilor, asortata cu zgomotul infernal al scooterelor, devine obositoare si incepi sa cauti liniste. Mergem intr-un parc?

In parcuri nu e mai putina lume decat pe strada, dar e intr-adevar mult mai liniste. Nu in sensul ca lipsesc zgomotele, ci mai degraba o liniste personala a omului. Unul canta la erhu, altul la muzicuta, niste batranei fac la bare niste exercitii pe care eu n-as fi in stare sa le fac; ei parca sunt de guma. In alt colt niste chinezoaice vorbarete se misca pe aparatele de gimnastica. O chinezoaica in varsta face tai chi; cand vede ca ridicam camera spre ea, incepe sa faca niste miscari atat de caraghioase, incat ne e clar ca isi bate joc de noi.

Ceea ce ne-a placut tare-tare mult a fost mai intai faptul ca toata lumea face miscare - aparatele de fitness se gasesc peste tot, nu doar in parcuri; pe oriunde e vreun pic de loc, langa un gard, langa vreun bloc, niste oameni fac gimnastica pe niste aparate de fitness. Si nu neaparat in trening; unii sunt in haine de strada, altii lasa jos punga de cumparaturi si se apuca de exercitii. Daca nu-s la indemana aparate, incep sa faca gimnastica in grup - dar despre asta cand ajungem la parcurile din Beijing.

Al doilea lucru care ne-a lasat cu un zambet mare pe fata a fost dansatul pe strada. Prima oara s-a intamplat la un colt de bulevard, intr-un mic parculet, unde cineva montase o boxa, daduse drumul la muzica si trecatorii incepusera sa danseze, ori in cupluri, ori cu catelul in brate, ori pe loc.

In video-urile de mai jos puteti vedea:

- oamenii dansand pe strada; batranel si catel demonstrand elemente de dresaj pentru turistii de noi; pasarele in colivii (atat de mici, saracele); pustime exersand scheme pe skateboard
- parcul Huai Hai, unde am petrecut mult timp uitandu-ne la spiritele incinse de jocul de dame (?), la batranelul care facea un qigong vag pe langa un boschet si la oamenii care fotografiau magnolii; la minutul 9:30 aveti ocazia sa auziti si sunetul specific scuipatului pe strada in China, sport national.
Mai multe despre Shanghai aici.
Mai multe despre China aici.

Nu voiai in China? Alege-ti alta tara de aici.

PS - daca nu vezi bine video-urile in Firefox, incearca Chrome.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera