OZN-ul de la Buzludja (Bulgaria)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Intr-un varf de munte din Stara Planina, Bulgaria, sta una dintre cele mai impresionante ramasite ale comunismului in Europa de Est, monumentul de la Buzludja. Construit (terminat) in 1981, parasit dupa 1991, cand si bulgarii au renuntat la comunism, monumentul arata azi ca un OZN gigantic din beton lasat in paragina de extraterestri.

Buzludja Buzludja

De ce a fost construit acolo?


Varful Buzludja a fost locul unde s-au intamplat doua evenimente importante in istoria Bulgariei:
- in 1868 o ceata condusa de voievodul Hagi Dimitar si revolutionarul Stefan Caragea a purtat acolo o lupta cu turcii, in urma careia nu au eliberat Bulgaria de otomani (a mai durat vreo 10 ani pana la asta, dupa razboiul ruso-turc) si au murit amandoi, dupa o lupta vitejeasca si deloc echitabila.
- in 1891 aici s-au pus bazele socialismului bulgaresc de catre Dimitar Blagoev. In memoria acestuia din urma si a intregii institutii a socialismului bulgar si international, 100 de ani mai tarziu, in 1981, s-a inaugurat si monumentul.

Buzludja Buzludja

In mijlocul domului se afla o sala circulara, impodobita cu mozaic, din care, pe de o parte, ne privesc portretele lui Marx, Engels si Lenin, iar diametral opus comunistii bulgari Dimitar Blagoev, Georgi Dimitrov (primul lider comunist bulgar) si Todor Jivkov (in timpul caruia s-a construit monumentul). La putin timp dupa ce Jivkov a fost dat jos de pe scaunul pe care statuse timp de 35 de ani s-a ordonat curatarea pana la zid a portretului lui Jivkov din mozaicul de la Buzludja.

Putin timp dupa aceea monumentul a trecut in proprietatea statului si azi, la doar 30 de ani de la inaugurare, e ruina pe care o vedeti:

Buzludja Buzludja
Buzludja Buzludja

Cifre, date, statistici


- inaltimea varfului Buzludja: 1441m
- a costat putin peste 14 milioane de leva (~7 mil euro de azi), bani stransi atat prin donatii voluntare cat si obligatorii
- constructia lui in varf de munte a durat aproape 7 ani si a cerut forta de munca a peste 6000 de oameni
- decoratiunile interioare au fost realizate de peste 20 de artisti bulgari ai vremii, iar arhitectul sau a fost Giorgi Stoilov
- cupola are o inaltime de 15m
- pilonul din spate are o inaltime de 70 de metri si doua stele (odata din sticla rosie) pe laterale, inalte de 12m, simbolizand un steag in vant.

Buzludja Buzludja
- pe bolta, alaturi de secera si ciocan, scrie Proletarii ot vsichki strani, syediniavaite se! (Proletari din toate tarile, uniti-va)
- la intrare sunt inscriptii din Internationala

Cum ajungi acolo?


De la Gabrovo tii drumul in jos, spre Stara Zagora, pana la Shipka, pe serpentine. Atunci cand vezi multe masini parcate si topaiala turistica, inseamna ca ai ajuns la monumentul de la Shipka. De acolo mai ai 12 km pe un drum prost, cu asfalt de acum 30 de ani. Curand o sa vezi prefigurat pe varf de munte OZN-ul de la Buzludja.Nota de final


Dupa ce timp de 30 de ani partidul socialist din Bulgaria (BSP) nu a avut nici un fel de pretentie asupra OZN-ului de la Buzludja, doar organiza acolo vara procesiuni si parade, chiar acum cateva zile BSP a cerut statului bulgar cedarea monumentului. Daca vreti sa-l vedeti in toata splendoarea lui decazuta, va recomandam sa o faceti cat mai repede, pana nu il pun la loc pe Jivkov.

Si daca vreti sa vedeti cum arata cand era nou...

f f
f f

Foto vechi: buzludja.com


Daca va pasioneaza subiectul cladirilor comuniste in Bulgaria, va recomandam si seria Forget your past a fotografului Nikola Mihov.


 .
1 comentariu

OZN-ul de la Buzludja (Bulgaria)
Jen
#1 -

New comment

Fix in ziua in care ai publicat articolul dezbateam cu prietena mea excursia care includea si OZN-ul... din pacate, nu aveam atat de mult timp la dispozitie, asa ca am ramas in Veliko Tarnovo si am vazut fortareata. Poate la anul...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera