O zi fara masina in oras - metropotamul velorutionar

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Stiti poate ca in ultimele zile am batut saua sa priceapa tot metropotamul ca azi, in cadrul Saptamanii Mobilitatii s-a organizat "o zi fara masina ta in orasul tau", gratie actiunilor sustinute ale Velorutionarilor de la Velo-City.

fara poluare

Ce a insemnat asta? Un mars de atragere a atentiei bucuresteanului si edilului ca exista:

1. metode alternative de deplasare, sanatoase pentru tine si prietenoase pentru atmosfera orasului;
2. biciclisti activi in ciuda orasului nu prea prielnic;
3. oameni doritori sa se faca ceva in privinta asta;
4. cel mai important, oameni care fac ceva.

De la ora 4 dupa-amiaza langa Arcul de Triumf au inceput sa se adune tot soiul de velocipede, mai mari, mai mici, de down hill, de strada, de acrobatii, mai vechi, mai noi, ... iar calaretii erau pe masura: mai profi, mai amatori, ciclisti de duminica sau veterani, costumati de cursa sau de strada, abia asteptand sa se dea startul la traseu.

biciclete
metropotamul in expectativa


metropotam
dublu metropotam in expectativa


Traseu: Arcul de Triumf – Bd. Kisseleff – Piata Victoriei – Calea Victoriei – Bd. Natiunilor Unite – Bd. Libertatii – Calea 13 Septembrie – Str. Uranus – Terasa E-Uranus.

biciclisti
si... am plecat

Pe la 5 fara 5 trecute fix, turma calare a inceput deplasarea in formatie imprastiata, cu o avangarda compacta mai serioasa, iar mijlocul si urma care scapa turma insirati pe toate benzile Kiseleffului, toti escortati de politie pe motoare, care ne-a insotit pe tot drumul.

politia

Prea multa actiune buna de relatat n-a existat, toata lumea fiind ocupata cu pedalatul si zambitul triumfator catre masinile care stateau ca niste taurasi nervosi in spatele impasibil al politistilor la intersectii.

fotograf
metropotamul scoate palaria in fata fotografului ghemuit in mijlocul soselei, care a facut tot drumul o demonstratie de mers pe bicicleta fara maini si fara sa se uite la drum, ca avea ochii in camera foto (aplauze!)

Suntem siguri ca treaba asta a incurcat ceva traficul - la fiecare intersectie mai mare era sir de masini, insa desi era evident ca trece o coloana si ca politia are grija de asta, claxoanele isi afirmau foarte sonor nerabdarea si sictirul.

biciclisti
ariergarda, peste umar

Noua, pe de alta parte, ni s-a urcat la cap libertatea de moment. De cate ori ai ditamai tronsonul de bulevarde rezervat doar pentru tine si bicicleta ta? (...plus inca peste vreo suta - cel putin! de alti velociraptori ...pezi?).

pici

Desi metropotamului (de mine) i s-a prezis ca se va afla la originea unui efect tip domino si a fost rugat insistent sa lase in jurul sau un spatiu cat mai mare, mergand sub ochiul critic al lui DragosC, metropotam si biciclist cu experienta, nu au avut loc incidente dureroase sau amuzante (ne pare rau sa va dezamagim daca sperati sa radeti auzind cum 20 de oameni si-au petrecut dupa-amiaza incercand sa isi descurce bicicletele de pe jos).

biciclisti

Cu tot drumul liber si pedaland usurel ca la sosea, am ajuns la E-Uranus in 20 de minute. Acolo nu s-a intamplat mai nimic. S-a socializat putintel, s-a odihnit la soarele placut de septembrie, s-a racorit... si s-a plecat care incotro, majoritatea catre Piata Constitutiei, unde pe la 6 incepea Noaptea Alba.

uranus

biciclisti

tricks
cateva acrobatii la E-Uranus

Ca posesor de bicicleta pe care nu am curaj sa o folosesc zilnic, desi mi-ar reduce la sfert timpul de ajuns la serviciu, experienta a fost mai mult decat benefica. Chiar si intoarcerea (fara politie, din pacate, fara drum inchis masinilor) a fost in regula. Am constatat ca se poate.

biciclete

Cu timpul, cand va prinde mai multa lume curaj, soferii vor deveni mai constienti de oamenii pe doua roti (biciclete sau motoare), pietonii la fel. Suntem convinsi ca in cativa ani se va putea merge cu bicicleta lejer prin capitala. Pana atunci insa... oare se poate aloca un politist pe motor langa fiecare biciclist? :)

PS: la intoarcere ne-am cocotat pe Arcul de Triumf, care e deschis in noaptea asta pentru vizitare, pana la 4 dimineata.

bucurestiul de sus

mai multe poze in galerieNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera