O statuie pe saptamana: Victor Eftimiu, statuie inca din timpul vietii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Langa gardul parcului Cismigiu, in curtea inchisa cu o portita subreda, legata cu lant, a unui bloc de pe strada Victor Eftimiu, sta un bust de Paciurea, reprezentandu-l pe scriitorul, dramaturgul si poetul Victor Eftimiu.

Statuia lui Victor Eftimiu Statuia lui Victor Eftimiu

O mica biografie a lui Victor Eftimiu (o biografie mai mare, nu a vietii personale, ci mai mult a celei artistice, gasiti aici)

S-a nascut in 1889 in Albania, in comuna Bobostita, si, impreuna cu tatal sau, negustor, a venit la Bucuresti cand avea 8 ani, moment cand a inceput sa invete limba romana. La 18 ani publica primele versuri, apoi scrie la Paris Insir'te, margarite, publica volume de nuvele, de poezii, piese de teatru, iar in 1920, la 31 de ani, ajunge directorul teatrului national din Bucuresti, doar pentru un an, insa. In 1927 va fi si directorul teatrului national din Cluj, iar in 1930 revine din nou, tot pentru scurt timp, la conducerea teatrului national din Bucuresti, lucru care se va mai intampla si in '44-45.

Momentele in care a fost director de teatru sunt importante in povestea statuii sale, iar detaliile le aflam, ca de obicei, din cartea cu Povesti despre statui a Victoriei Dragu Dimitriu, care ne relateaza ca in 1920, cat timp fusese director al TNB-ului, comandase pentru interioarele teatrului diverse busturi si capete (picturi sau sculpturi) reprezentand personalitati din lumea teatrului; atunci se pare ca a prins interes pentru lucrarile lui Dimitrie Paciurea, care ii realizase pe Ibsen, Shakespeare si Nottara.

Aproape un deceniu mai tarziu, in 1929, Eftimiu isi facea un cadou interesant la implinirea a 40 de ani de viata - un bust semnat de Paciurea, pe care dramaturgul, cu de la sine putere, l-a instalat direct in parcul Cismigiu, spre posteritate... antuma.

Gestul, cam increzut, nu a fost pe placul multora, iar statuia a fost scoasa din parc, in ciuda vointei "proprietarului".

Aici intervine o mica discordanta intre informatii. Autoarea cartii mai sus mentionate ne spune ca Eftimiu a ales un compromis - sa mute statuia dincolo de gardul parcului, in fata blocului unde locuia chiar el. Pe bloc insa gasim astazi o placuta care zice asa: "Aici a locuit intre anii 1935-1972 scriitorul Victor Eftimiu". Daca Eftimiu a locuit acolo din 1935, iar statuia era gata din '29, atunci ori e o discrepanta undeva intre date, ori Eftimiu s-a mutat in bloc, alaturi de propria statuie, mai tarziu.

Statuia lui Victor Eftimiu Statuia lui Victor Eftimiu
- stanga: placuta dezvelita la aniversarea a 110 ani de la nastere si pusa acolo de Uniunea Albanezilor din Romania
- dreapta: in spatele lui Eftimiu e un brad uscat, aruncat de la balcon dupa Craciun


Ceea ce e adevarat insa e ca statuia a fost lucrata si "dezvelita" in timpul vietii scriitorului, lucru pentru care a fost taxat, inlcusiv de Lovinescu, ironic admirativ pentru metoda originala de a deveni cunoscut peste noapte ca scriitor, lucru cam nedrept de altfel fata de autorul a vreo 1000 de sonete si a zeci de piese de teatru*.

Nu putem incheia povestea de azi fara sa mentionam faptul ca imnul Albaniei se datoreaza lui Victor Eftimiu. Se pare ca, albanez fiind, i s-a cerut (nu se stie exact in ce circumstanta sau in ce postura) sfatul in legatura cu imnul Albaniei.

Aici iarasi difera parerile. Unii spun ca l-a vandut, altii ca l-a luat pur si simplu, altii ca i-a cerut lui Porumbescu sa il compuna special. Cert este ca imnul Albaniei este pe muzica lui Ciprian Porumbescu pe care noi o cunoastem azi drept "Pe-al nostru steag e scris Unire", iar Eftimiu a avut cu siguranta ceva de-a face cu asta.

Statuia lui Victor Eftimiu Statuia lui Victor Eftimiu

Incheiem cu cateva aprecieri asupra starii in care se afla statuia - murdara**, neingrijita, plina de gainat, si, mai ales, aproape invizibila si inaccesibila. E amuzanta povestea bustului plimbat din parc sub balcon, dar daca blocul respectiv tine la spatiul curtii sale, la care de fapt are tot dreptul, si bucurestenii ar trebui sa tina la statuie, si poate ar vrea s-o vada mai de aproape si sa-i afle povestea.

Propunem ca in locul ei sa stea o placa simpla, care sa te trimita la statuia care isi merita deja locul in parc, alaturi de alti oameni celebri. Eftimiu a fost pedepsit destul pentru extravaganta sa si e cazul sa il intoarcem cu fata la public.


*O anecdota apropo de prolificitatea scriitorului il include si pe Arghezi, caruia Eftimiu i se plangea "Sunt batran, sunt epuizat, sunt cu un picior in groapa". La care Arghezi i-a intors-o: "E posibil. Dar cu celalalt scrii si tot scrii".

**O alta anecdota spune ca sotia scriitorului, actrita Agepsina Macri, isi trimitea dimineata servitoarea in curte "sa il stearga de praf pe conasu'."


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera