O statuie pe saptamana: Nicolae Balcescu, la Izvorul Rece

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cand am inceput rubrica O statuie pe saptamana, ne propuseseram sa nu va aratam decat statuile frumoase. Zilele trecute, aflandu-ne insa intr-o plimbare prin zona bulevardului Ferdinand, am trecut pe langa statuia lui Nicolae Balcescu din mijlocul pietei Izvorul Rece. Si, desi acum cativa ani am inclus-o pe lista cu sapte dintre cele mai urate statui din Bucuresti, azi vorbim inca o data, pe larg, despre statuia lui Balcescu.

Nicolae Balcescu, Izvorul rece Nicolae Balcescu, Izvorul rece

Dupa tata, adica dupa sculptorul Mircea Corneliu Spataru (1937-2011), Balcescu e frate cu Charles de Gaulle de la Televiziune, Iuliu Maniu, din Piata Revolutiei (foto mai jos), Carol I de la Craiova si Ion Mihalache de la Topoloveni.

Primele doua, pe care le cunoastem bine, nu fac nici ele parte dintre monumentele noastre preferate in Bucuresti. Iuliu Maniu sta acolo, pe punctul de a se descompune in bucati (fara indoiala o metafora) din 1998, de Gaulle supravegheaza traficul de la inaltimea celor 4 metri ai sai, inca negarbovit sub cele 7 tone pe care le cantareste, din 2006, de cand cu sommet-ul francofoniei de la Bucuresti.

iuliu maniu iuliu maniu
De Gaulle si Iuliu Maniu

Balcescu sta la Izvorul Rece din 2007, pe locul unde s-a aflat inainte o fantana arteziana. Initial fantana a fost complet acoperita, iar Balcescu statea pe un soclu asezat pe sol (vezi foto de la inaugurare mai jos). Apoi s-a refacut o fantana (vara nu arata prea rau, dar nu se asorteaza defel cu imaginea cam torturata a revolutionarului), care arata in functiune asa cum puteti vedea in imaginea de aici.

Inainte de fantana si de Balcescu, in piateta de la intersectia bulevardelor Pache Protopopescu si Ferdinand se afla un monument ridicat in 1903 in memoria lui Emilian Pache Protopopescu, fost primar al Bucurestiului, printre cei mai buni de altfel, fiind cel care a modernizat considerabil targul, pavand strazi, facand trotuare, introducand iluminatul electric si multe altele. Monumentul aflat in piata numita azi Izvorul Rece, facut din marmura de Carrara de sculptorul Ion Georgescu, a fost demolat in 1948.

Nicolae Balcescu, Izvorul rece Nicolae Balcescu, Izvorul rece

Mergand trei pasi (istorici) si mai in urma, aflam o scurta poveste a locului de pe ceasul aflat la intrarea in rotonda, care face parte din categoria ceasurilor Timisoreana; cu cateva neconcordante si prezentand zona ca pe un fel de Montmartre de la 1800, iata "povestea":

"Inca de la facerile Bucurestiului, zona pe care este situat acum parcul Izvorul Rece a insemnat mult pentru oras, chiar daca initial era o zona marginasa. Acum mai bine de doua secole [1800, n.r.], zona era plina de carciumi si case de odihna pentru comerciantii care veneau cu marfuri din tara si de peste hotare. Dupa ce se incheiau targuielile si se lasa seara, lumea se punea pe petrecut pana in zori. O astfel de atmosfera atragea din ce in ce mai multi artisti. Astfel, pe la inceputul secolului XX [1900, n.r], zona Parcului Izvor [?!] devenise unul dintre locurile preferate de scriitori, pictori si arhitecti de seama ai orasului".

Nicolae Balcescu, Izvorul rece Nicolae Balcescu, Izvorul rece

Inapoi la domnul Balcescu. A fost dezvelit la 6 decembrie 2007, iar din comunicatul de presa al primariei sectorului 2 aflam urmatoarele:

- Iniţiativa amplasării statuii lui Nicolae Bălcescu aparţine unui Grup Naţional de Iniţiativă, constituit pentru cinstirea memoriei marelui om politic şi cărturar român.

- Lucrarea din bronz este creată în deceniul al optulea al secolului XX de către marele sculptor român, prezent la dezvelirea statuii, Mircea Spătaru.

- Punctul de amplasare al statuii lui Nicolae Bălcescu va întregi o succesiune a statuilor pe axa est-vest a Bucureştilor , reprezentată de statuia lui Mihail Kogălniceanu din Piaţa Mihail Kogălniceanu, a statuilor lui Mihai Viteazul, Gheorghe Lazăr, Spiru Haret şi Ion Heliade Rădulescu din Piaţa Universităţii şi a statuii lui C.A. Rosetti din Piaţa Rosetti.

- Amplasarea statuii lui Nicolae Bălcescu nu a costat nimic Primăria Sectorului 2, întrucât aceasta se afla deja în patrimoniul Administraţiei Locale înainte de 1990, iar sculptorul Mircea Spătaru şi-a dat acordul amplasării acesteia în parcul respectiv.


balcescu
Foto de la inaugurare: Primaria Sectorului 2, mai multe imagini aici; pe vremea aceea pe soclu inca mai scria pe cine reprezinta monumentul


Statuia, asa cum am mai spus, nu ne place deloc. E incompleta - nu e nici bust, nici statuie intreaga, iar felul in care e proptita pe "soclu" ne aduce aminte de cersetorii accidentati, care isi plimba ramasita de trunchi pe o scandura cu roti.

Nicolae Balcescu, Izvorul rece Nicolae Balcescu, Izvorul rece

E dizarmonica - are bratele prea lungi, ca si fratii Maniu si de Gaulle, de altfel. Sufera de acelasi dimorfism care s-a intins contagios in ultimii ani la multe statui din Bucuresti (Maniu, Coposu, Cuza, Caragialiana, ca sa enumeram doar cateva cu acest aspect brut, nefinisat). Apropo de Cuza (statuia de la IOR), si Balcescu poarta o mantie, la fel de putin discret falfaita in bronz:

cuza Nicolae Balcescu, Izvorul rece
Din spate: Cuza si Balcescu

Ca si cum greutatea imaginii lui Balcescu n-ar fi fost de ajuns in micul parc, la intrarea lui mai vegheaza si doua tunuri:

Nicolae Balcescu, Izvorul rece Nicolae Balcescu, Izvorul rece
3 comentarii

O statuie pe saptamana: Nicolae Balcescu, la Izvorul Rece
Ovi
#1 -

Interesant

Unele statui sunt adevarate opere de arta, insa unele ar trebui remodelate pt ca odata cu trecerea vremii se mai degradeaza saracele. Statuile ar trebui sa arate tot ce este mai bun despre omul sau evenimentul pe care il reprezinta si ai felicit pe cei care le-au gandit si proiectat in acest sens! Multumesc !

O statuie pe saptamana: Nicolae Balcescu, la Izvorul Rece
sidonia
#2 -

desore monumente

cine își spune părerea despre lucrări de artă - mă întreb - are minimum de cultură, de pregătire în acest domeniu? cum poate cineva să se exprime în acest mod despre unele din cele mai valoroase statui din bucurești? după câte stiu ele aparțin unuia din cei mai importanți sculptori români. când intri într-un domeniu de care nu ai habar si scrii numai să te afli în treabă, nu poți decât să te faci de râs si ai reusit. cu bine.

O statuie pe saptamana: Nicolae Balcescu, la Izvorul Rece
woody
#3 -

Parcul Pache

Oare de ce au demolat fantana din parcul Pache - asa cum stiam eu ca se numeste parcul acum 40 de ani cand locuiam pe Plantelor- care era atat de frumoasa si racoritoare vara cand mergeam special sa stam pe banca in jurul ei sa ne bucuram de ea in serile fierbinti? Nu inteleg. Este atat de trist sa vezi toate monumentele noi - mai reusite sau nereusite - care au socluri si imprejmuiri prost executate care se faramiteaza imediat si nimeni nu repara... nu se mai face un soclu cumsecade, un cadru care sa puna in valoare un monument... Trist.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera