O statuie pe saptamana: Lascar Catargiu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Rubrica noua de pe Metropotam incepe cu una dintre cele mai noi statui din Bucuresti: Lascar Catargiu de la statia Povernei, pe bulevardul Catargiu.

Inceputa prin vara, terminata 99% in toamna (ii mai lipsea numele de pe soclu si indepartarea plasticului care acoperea elementele de jos), statuia e in sfarsit gata.

In ciuda inaugurarii recente, statuia nu-i deloc noua. Ba chiar are peste suta de ani. Originalul, executie a sculptorului Antonin Mercié, fusese inaltat in Piata numita azi Romana in toamna 1907. Statuia a fost inlaturata de comunisti, impreuna cu multe altele, prin anii '50, si a fost depozitata in curtea Combinatului Fondului Plastic.

lascar original Lascar Catargiu
Lascar Catargiu Lascar Catargiu

Ceea ce putem vedea azi la o statie de fosta piata Lascar Catargiu (adica Romana, unde nu a mai ramas nici Lupoaica, recent ras-mutata disciplinar) este o copie, realizare a sculptorului Ioan Bolborea.

Numele probabil va este cunoscut, Bolborea fiind o semnatura din ce in ce mai frecventa pe noile statui care apar in capitala si in tara - el a realizat ansamblul Caragialiana – Caruta cu Paiate din fata TNB-ului, statuia lui Alexandru Ioan Cuza de la intrarea prin Campia Libertatii in parcul omonim (sau IOR), si tot lui ii apartine si dubiosul Monument al Infanteristului din parcul Kiseleff (zona parcarii rotunde).

Inapoi la statuia lui Lascar Catargiu, am gasit in legatura cu realizarea ei trei citate, din surse diferite:

- "Din vechea statuie s-a pierdut capul lui Catargiu şi copilul, pe care le-am refăcut din imaginile de epoca. Celelalte elemente ale ansamblului, mai puţin soclul, sunt originale", il citeaza pe sculptor blogul Proiect presa.

- "Statuia lui Lascar Catargiu urmează să fie amplasată la intersecţia străzilor Povernei cu Viişoara, monumentul lui J. A. Mercie fiind "o metaforă a muncii acestui prim-ministru". Statuia de trei metri este de bronz şi a fost depozitată mult timp la Combinatul Fondului Plastic. La baza statuii lui Lascăr Catargiu va fi pusă o femeie cu spice în braţe şi un copil, ambele personaje fiind create de mine, din bronz", spune sculptorul intr-un interviu de anul acesta.

- "Lucrarea datează din anii '30 [n.r. - ?!]. Comuniştii au scos-o şi ani de zile a fost depozitată la Fondul Plastic. Când a fost dată jos s-a distrus portretul şi a dispărut copilul. Sculptura va fi din bronz, va avea trei metri înălţime şi va fi aşezată pe un soclu de aceeaşi dimensiune. La picioarele lui Lascăr Catargiu va fi femeia semănătoristă în mână cu spice şi copilul pe care l-am refăcut.", il citeaza si Gandul, intr-un articol nu prea flatant.

In fata acestor informatii usor contradictorii recunoastem ca nu mai suntem siguri ce mai e nou si ce e vechi din statuia lui Catargiu, dar asta nu ne impiedica sa o analizam putin.

Lascar Catargiu Lascar Catargiu

Ne-am intrebat ce cauta femeia in costum popular cu snopul de cereale pe umar la picioarele lui Catargiu. Prim ministrul pe care Caragiale il descria ca fiind un "român neaoş, fără declamaţii teatrale, fără apucături zănatece, dinastic până la târâre, patriot cuminte şi dezinteresat până la a refuza un scaun de domnie, cunoscând profund ţara şi lumea ei" era conservator, iar guvernul sau a fost "cea mai tare expresie a ideii conservatoare în limitele Constituţiunii de la 1866", apreciaza Titu Maiorescu.

In acest context ne intrebam de ce influenta taranista sau semanatorista in personajul de la picioarele soclului (cu atat mai mult cu cat Catargiu se cam opunea reformelor agrare ale lui Cuza). Gasim o sugestie intr-un articol-jurnal al istoricului Andrei Pippidi - taranca ar fi reprezentand patria recunoscatoare. Nu prea versati intr-ale simbolisticii statuare, luam informatia de buna, si vom considera taranca o metafora pentru memoria colectiva a poporului care arata urmasilor un important om politic (citeste despre cariera sa aici).

Lascar Catargiu Lascar Catargiu

Nu ne este clar nici ce obiect se afla in spatele lui Catargiu, pe soclu. Vezi imaginea de mai sus, cine vrea sa isi dea cu parerea?

Lascar Catargiu Lascar Catargiu

Sinceri sa fim, nu ne plac prea tare statuile istorice. Cel putin nu cele facute in contemporaneitate. Nu ne place teribil nici statuia lui Carol I, care a costat vreo 2 milioane si ceva de euro, iar cand am citit cati bani s-au platit pe cele doua statui recente ale lui Bolborea (Cuza si Catargiu) - un milion de euro adica, au inceput chiar sa ne displaca.

Iar daca statuia lui Cuza macar sta mai bine la intrarea in parcul care ii poarta numele, bietul Catargiu a fost inghesuit intr-o statie de autobuz, intre blocuri si masini, in fata unor pubele de strans materiale reciclabile. 

Voi ce parere aveti despre statuia lui Lascar Catargiu? Sau despre statuile noi din Bucuresti?Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera