O statuie pe saptamana: Fantana si monumentul Luigi Cazzavillan

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Parculetul Luigi Cazzavillan, despre care v-am mai vorbit aici, continua sa ii atraga atentia lui Metropotam prin eleganta si alura sa de gradina italiana sau frantuzeasca. Cum pasii ne duc deseori pe acolo, vrem de data asta sa dam atentie speciala statuii-fantana aflata in centrul parcului, statuia lui Luigi Cazzavillan, pazita de patru ingerasi.

Placuta informativa aflata intr-unul din colturile parcului, care nu a scapat de tagurile grafferilor amatori ai Bucurestiului, contine informatii, pe scurt, despre Luigi Cazzavillan si despre constructia parcului si a fantanii. Aflam de aici si de pe Statui din Bucuresti  ca domnul Cazzavillan a fost un ziarist roman de origine italiana, care a trait intre anii 1852 si 1903, a fost voluntar in armata lui Garibaldi, in armata franceza si in legiunea italiana, cat si corespondent de razboi pentru Romania in 1877.

O statuie pe saptamana: Fantana si monumentul Luigi Cazzavillan  O statuie pe saptamana: Fantana si monumentul Luigi Cazzavillan

A fost profesor de limba italiana la liceele Sfantul Sava si Matei Basarab din Bucuresti si a fondat ziarul Universul in 1884, plus inca un ziar de calatorii si intamplari de pe mare si uscat.

Ceea ce mai aflam interesant este ca Luigi Cazzavillan a adus in Romania firma de biciclete italiana "Bianchi" si a amenajat un velodrom pe soseaua Kisseleff, langa Arcul de Triumf. Desi a fost o realizare remarcabila, cu o pista de lemn lunga de 333,33 metri si lata de 6 metri, se pare ca nu a rezistat decat foarte putin, fiind inaugurat in septembrie 1896 si demontat in 1898, iar lemnul vandut pentru a acoperi datoriile la fisc.

Astfel se explica inscriptiile purtate de cei doi heruvimi de la baza fantanii, una care spune "Patriot, activ si binefacator" si alta care spune "Pentru slavirea faptelor bune" reprezentative pentru recunostinta purtata de poporul roman catre Luigi Cazzavillan.

O statuie pe saptamana: Fantana si monumentul Luigi Cazzavillan O statuie pe saptamana: Fantana si monumentul Luigi Cazzavillan

Detalii despre constructia fantanii si a monumentului aflam de la doamna Emilia, care ne spune pe Monumente Romania ca cele doua au fost realizate in anul 1906 de catre sculptorul Filip Marin, responsabil si pentru alte lucrari importante in epoca, cum ar fi bustul lui Gheorghe Duca, Eminescu sau Homer. Iata detaliile monumentului, citate din spusele doamnei Emilia:

"Ansamblul este compus din bustul din bronz fixat pe un soclu din piatra de Dobrogea, care este asezat in mijlocul unui bazin din aceeasi piatra si este impodobit cu elemente in stil baroc. Soclul este inconjurat de doi ingerasi cu cate o placa pe genunchi si doi amorasi din bronz. Amorasul din dreapta tine intr-o mana ziarul Universul, fondat de Luigi Cazzavillan in anul 1884.

Pe soclu este asezata o placa de bronz cu o poezie dedicata lui Luigi Cazzavillan. Fantana a fost renovata in anul 2005 de Primaria sectorului 1."

O statuie pe saptamana: Fantana si monumentul Luigi Cazzavillan O statuie pe saptamana: Fantana si monumentul Luigi Cazzavillan

Poezia mentionata mai sus nu are autor, este, dupa parerea noastra cam ambigua, lipsita de lirism si chiar reduntanta. Dar consideram ca nu este atat de importanta calitatea literara a poeziei, cat intentia sa. V-o reproducem integral aici, in forma de pe placuta, de dragul documentarii.

"Ti-am pus chipul pe fantana                                                             Pentru cele ce au sa fie

Pentru ca apa ce-ngana                                                                     Si e plans de grea mahnire

Ciripit de pasarele                                                                            Pentru cei care s-au dus

Ce prin arbori spun in cor                                                                  Amintind o despartire

Vorbe dragi precum stiu ele,                                                             Ce in suflet dor a pus

Racorosului izvor,                                                                             Si mai e, mai mult ca toate

Pentru ca apa ce pica                                                                        Un simbol cum nu se poate

Si se scurge murmurand                                                                    Mai duios de bunatate

Este gand, cugetare si cuvant                                                           Si pe sfanta caritate

Care vrea blajin sa zica                                                                    Pentru ai soartei impilati

Multe vechiului pamant                                                                    Pentru toti cei inselati

Pentru ca mai este ea                                                                      De aceea pe o fantana

Lacrimi dulci de bucurie                                                                  Te-ai suit nemuritor."


Un detaliu interesant pe care l-am observant pe placuta pe care este scrisa poezia este modificarea cuvantului "fantana" din primul vers care este in mod evident adaugat mai tarziu, dupa inscriptionarea initala a placii. Oare a fost vorba de inlocuirea unui cuvant, sau de o greseala de inscriptie? Cel  mai probabil nu vom afla niciodata‚Ķ

 O statuie pe saptamana: Fantana si monumentul Luigi Cazzavillan  O statuie pe saptamana: Fantana si monumentul Luigi Cazzavillan  O statuie pe saptamana: Fantana si monumentul Luigi Cazzavillan

Monumentul este plasat in centrul parcului, care are forma unui scuar, in interiorul caruia se afla doua alei sub forma de cercuri concentrice si alte patru alei care sunt diagonalele scuarului.

Senzatia pe care o ai cand te plimbi in interiorul micului parculet este una interesanta, care inspira mister si eleganta, datorita atat vegetatiei si gazonului ingrijit, cat si celor doua bancute de marmura ce pazesc fantana, si mai ales datorita caselor ce se afla in apropierea parcului, in special palatul venetian aflat in paragina, care ii ofera un plan general deosebit. Ne-am fi dorit ca scuarul sa fie cel putin de doua ori mai mare, pentru ca senzatia sa fie mai intensa, si poate sa avem mai multe astfel de parcuri in Bucuresti.

O statuie pe saptamana: Fantana si monumentul Luigi Cazzavillan  O statuie pe saptamana: Fantana si monumentul Luigi Cazzavillan

Ne oprim aici, cu speranta ca nu v-am plictisit prea mult si cu invitatia de a vizita si voi fantana si parculetul Luigi Cazzavillan, este unul din locurile din Bucuresti in care puteti gasi liniste si imagini din trecutul Bucurestiului de secol douazeci.

1 comentariu

O statuie pe saptamana: Fantana si monumentul Luigi Cazzavillan
Stefan
#1 -

Comentariu nou

Am ajuns astazi din intamplare in parculet... de mult timp nu am mai avut un sentiment asa placut, este minunat acolo! Minunat!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera