Now and then: Hotel Cismigiu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

„Tre sa stie ca Hotel Cismigiu e fostul camin al Facultatii de Teatru si ca acolo, intr-o seara de iarna, o fata s-a prabusit in casa liftului si n-a murit pe loc si nimeni n-a intervenit timp de trei ore, tu stii asta?" Cam orice tanar din Romania a fredonat cel putin o data melodia celor de la Vama Veche : Hotel Cismigiu. Cam orice bucurestean, a trecut cel putin o data pe Bulevardul Elisabeta, prin fata hotelului uitat de timp. Insa, cati dintre voi stiu povestea acestui loc?

hotel cismigiu hotel cismigiu   Sursa

Hotel Cismigiu, fostul Palace Hotel, a fost prima cladire construita pe Bulevardul Regina Elisabeta in anul 1912. Palace Hotel se leaga de numele inginerului macedo-roman, Nicolae Nacu Pissiota, nascut in 1860 la Hrupiste, in Grecia. El a obtinut o bursa la Paris, la Scoala de Drumuri si Poduri, iar dupa terminarea studiilor, a venit in Romania si a cerut naturalizarea, care i-a fost acordata.

Inginerul a conceput structura metalica de rezistenta a cladirii, iar varul sau, Arghir Culina, a fost arhitectul hotelului. Pissiota a murit in 1940, dar familia sa a detinut cladirea pana in 1948, cand a fost nationalizata de comunisti. De atunci, hotelul s-a numit Cismigiu. Numele vine de la titlul directorului serviciului apelor – directorul cismelelor din Bucuresti, caruia pe scurt i se spunea „cismegiul” si isi avea locuinta in apropiere de malul lacului din gradina cu acelasi nume.

In Micul Paris, Cismigiu era unul dintre hotelurile cu cele mai multe locuri din Bucuresti: avea aproximativ 200 de camere. Era un hotel de categoria a doua deoarece avea si camere cu patru paturi si pentru ca era central, era foarte cautat, in special de delegatii. O camera cu doua paturi era 70 de lei, iar oficialii aveau dreptul sa deconteze 45 de lei. Insa hotelul a fost neglijat de autoritatile comuniste. Nu s-au facut reparatii, ci doar cateva igienizari, iar camerele au fost exploatate la maxim. Nu prea existau becuri la veioze si erau probleme cu apa calda si cea rece.

hotel cismigiu

Cu toate astea, de-a lungul timpului, pe la hotel au trecut scriitorul I. D. Sarbu, istoricul Alexandru Zub si Gil Dobrica, despre care se spune ca se ducea in Cismigiu in fiecare dimineata, unde alerga timp de o ora.

La fel de vestita ca si Hotel Cismigiu, era la vremea aceea, Beraria Gambrinus, ce se afla la intrarea in hotel. In cartea "De la Hanul Serban Voda la Hotel Intercontinental", Ion Paraschiv si Trandafir Iliescu, scriau ca afacerea Gambrinus a fost demarata de Caragiale in 1901. Ei spuneau ca saloanele berariei nu erau prea mari, nu depaseau capacitatea de 200 de locuri, insa dadeau localului un aspect intim. Beraria Gambrinus a fost singurul loc din Bucuresti unde se servea bere la halba, iar aceasta costa 3 lei.

In 1906 a venit la GambrinusGrigoras Dinicu, iar vreme de 6 luni beraria s-a transformat intr-un centru al muzicii lautaresti. Dupa moartea lui Caragiale, fabrica Luther a redeschis localul si l-a concesionat fratilor Ionescu, de meserie bucatari. Scriitori, ziaristi, oameni de afaceri si politicieni, cu totii veneau la Gambrinus pentru a sarbatori premierele Teatrului National.

hotel cismigiu

Una din specialitatile casei era snitelul vienez, din pulpa de vitel, care se servea cu garnitura de legume asortate. Vara, se improviza o mica gradina in fata berariei si se instalau 10-12 mese de tabla. Iarna, pe estrada berariei concertau orchestre de renume. In perioada 1932-1940, programele muzicale ale lui Dinicu si Jean Marcu erau transmise in anumite zile la radio, direct din local. Beraria a fost distrusa de bombardamentele din cel de-al doilea razboi mondial.

Dupa 1990, Hotel Cismigiu s-a transformat in camin pentru studentii de la Academia de Teatru si Film. Actorul Cristi Iacob a locuit acolo la inceputul anilor `90, timp de sase-sapte luni. Ceea ce s-a intamplat cu fata care a cazut in lift, l-a inspirat pe actor sa scrie cateva versuri despre cladirea sinistra, pe care apoi Tudor Chirila le-a transformat in cantec. Fata care s-a prabusit in casa liftului era o studenta din Republica Moldova, din prima sau a doua generatie de studenti basarabeni de la actorie. Caminul era aproape gol in acea zi deoarece accidentul s-a petrecut intr-un weekend de primavara, iar studentii erau plecati.

hotel cismigiu   Sursa

Din acel moment a inceput declinul hotelului, ce candva, inauntru, avea o usa rotativa din lemn si un candelabru mare ce lumina salonul de la intrare. In prezent, Hotel Cismigiu este o ruina, ce nu face decat sa urateasca Bulevardul Elisabeta. Geamurile sunt sparte si prafuite, usa de la intrare de abia se mai tine, iar sigla ce intr-un timp a fost emblematica, acum este doar o ruginatura, ce aproape nu se mai vede. Intr-un timp se putea intra in hotel, prin gaurile din pereti, dar acum acestea au fost astupate. S-au auzit multe istorii, de la fantome la un tanar ce statea in hotel si se credea varcolac, insa cert este ca zilele bune ale cladirii nu se mai intorc.

hotel cismigiu  hotel cismigiu

In 2004 s-a anuntat ca hotelul a fost cumparat de compania spaniola Hercesa, pentru reabilitare, insa nici in prezent nu s-a facut nimic. Hotelul Cismigiu a adapostit la vremea lui multe istorii pline de haz, spuse la o halba de bere. A fost una dintre cladirile de seama din Bucuresti. Este pacat ca ceea ce candva facea din Capitala Micul Paris, acum sa ajunga un pericol public. Insa farmecul Bucurestiului de alta data, a ramas ingropat cu toate povestile cladirilor demolate si uitate de vreme.

Surse: aici, aici, aici
6 comentarii

Now and then: Hotel Cismigiu
campraf
#1 -

Comentariu nou

Tudor Chirila si capodopera sa sunt atit de relavanti pentru aceasta cladire pe cit era de relevanta formatia Vama Veche pentru satul omonim.

Cert este ca zilele bune ale cladirii se intorc:-)

Now and then: Hotel Cismigiu
unu
#2 -

Comentariu nou

romanii sunt atat de praf, incat nici macar in squat nu au reusit sa-l transforme

Now and then: Hotel Cismigiu
Ana
#3 -

Comentariu nou

@ Campraf: Esti tu sigur ca se intorc?

@ Uno: Asta cam asa e...insa, daca nu sunt fonduri dom'le, ce sa-i faci? :)

Now and then: Hotel Cismigiu
Cris
#4 -

Comentariu nou

Foarte trist, ce pot spune ...

Now and then: Hotel Cismigiu
robert
#5 -

Comentariu nou

Cititi tot articolul in timp ce ascultati si melodia... E cu totul altceva.

Now and then: Hotel Cismigiu
madu
#6 -

Comentariu nou

Sincer eu cred ca Hotel Cismigiu avea un farmeac al lui si chiar il mai are daca te uiti la el si iti amintesti de perioada lui de glorie.Eu cand am trecut pe langa el din intamplare am simtit ceva si mi-am amintit de melodia lui Tudor Chirila.Daca l-ar reabilita ar fi o cladire foarte frumoasa si cu multe povesti frumoase sau mai putin frumoase.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera