Muzeul de Arta Vasile Grigore

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Muzeul de Arta Vasile Grigore este un loc nou in peisajul cultural bucurestean, deschis in 25 mai 2004. Un alt lucru care pentru unii poate parea nou este acela ca pictorul si colectionarul Vasile Grigore si-a donat colectia de arta statului in timpul vietii si parca te astepti sa-l vezi din moment in moment in frumoasa vila pe de Maria Rosetti nr. 29, numai ca am aflat ca locuinta lui e la alta adresa. Insa niste evenimente la care sa fie invitat si maestrul, asa cum are de gand directorul institutiei, domnul Viorel Mihai Rau, ar fi foarte interesante pentru public.

poza q

De cum am intrat, muzeul (parter si etaj, legate de o scara deosebita) mi s-a parut unul foarte cochet si cu o atmosfera mai calda si personalizata fata de Muzeul Colectiilor de Arta, de exemplu. Poate si pentru ca, fiind vorba de o singura colectie, unitatea si simtul artistic ale acestui puzzle fermecator si rafinat au fost mai usor de surprins, ca sa nu mai vorbim de prezenta maestrului in procesul amenajarii acestui spatiu. Mobilierul, lustrele foarte speciale, obiectele de ceramica, stampele japoneze, aplicele retro elegante, sculpturile, covoarele de rugaciune, piesele din metale pretioase si cele de arta veche romaneasca, tablourile contemporanilor sai, toate sunt din casa lui Vasile Grigore.

poza w

Succesul la public de care s-a bucurat si inca se bucura pictorul a fost investit cu pasiune in aceasta colectie, care acum  cuprinde si biblioteca, si discurile artistului. Stand de vorba cu directorul muzeului, mi s-au povestit reactiile strainilor care au ajuns aici: fiecare a gasit ceva care sa-l apropie mai mult de acest loc, fie ca a fost vorba de stampe japoneze, fie de un roman de Joyce descoperit in biblioteca... Daca ar fi sa ma gandesc de ce as reveni la Muzeul Vasile Grigore, cred ca ar fi ca sa mai privesc scara de sus, de la etaj, unde cu coada ochiului poti trage spre camera in care sunt expuse chiar lucrarile pictorului.

poza e

La parter sunt 3 incaperi, cuprinzand tablouri de Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Iosif Iser etc., sculpturi semnate Ion Irimescu, obiecte de ceramica, piese decorative din metal si piese de mobilier, iar la etaj biblioteca pictorului, o incapere cu lucrari ale sale, una cu stampe si portelanuri din China si Japonia si inca o camera cu obiecte de arta veche romaneasca, de la icoane si oua de Paste pana la piese demobilier. Holul de la etaj este frumos intesat de tablouri ale contemporanilor maestrului si de obiecte vechi.

poza r

poza t

Holul de la etaj

Inca un lucru care m-a impresionat aici, in afara colectiei care chiar e uimitoare si foarte bine pusa in valoare in spatiu, a fost faptul ca vizitatorii sunt primiti cu un zambet prietenos si povesti, anecdote, date, amestecate la fel de relaxat, incat o tura de muzeu devine pretextul unei dupa-amieze (cazul meu) reusite. Vei vedea lucari ale pictorilor si sculptorilor romani care au ramas in istoria si memoria secolului XX, dar si obiecte din indepartatul orient sau piese rare, frumoase prin lucratura lor. Chiar e un loc in care te vei simti bine, genul unui muzeu "de promenada" construit pe ilustrarea vietii unui om pasionat de arta.

poza y

Lucrarile pictorului Vasile Grigore

poza u

Din colectia de arta romaneasca veche

Mai multe fotografii in Galerie.

Muzeul de Arta Vasile Grigore, str. Maria Rosetti nr. 29, sector 2

tel.: 0212115409. Program: miercuri-duminica 9.00 -17.00.

Grupurile organizate pot vizita muzeul şi in zilele de luni si marti, cu conditia sa anunte inainte reprezentantii muzeului.




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera