Muzeul National Filatelic

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pe langa Muzeul National de Istorie, fostul Palat al Postei adaposteste si Muzeul National Filatelic. Un loc in care te poti distra pret de cateva minute, cascand gura la "dotarile" din secolele trecute ale postei, sau poti ramane mai mult timp, admirand timbre din diverse epoci.

Daca vrei sa afli cum primeau stramosii nostri ravasele, du-te in sala din stanga, numita dupa Cezar Librecht, primul director al postei si telegrafului din Moldova si Muntenia. Aici gasesti reproduceri fidele ale costumelor surugiilor, cei care conduceau trasurile de posta, calare pe unul din cei 4 sau 6 cai.Dupa ce armasarii oboseau, surugii ii schimbau la cel mai apropiat releu de posta. Una dintre aceste cladiri, la care puteau innopta si calatorii care mergeau cu diligentele, este reprodusa intr-o macheta.

releu de posta posta
Sursa

In interiorul localitatilor se foloseau trasuri de posta cu un singur cal, cum era cea din Caracal pastrata in muzeu. Banuiesc ca majoritatea coletelor transportate contineau ...plosti.

Primele cai ferate din Regatul Romaniei au aparut la sfarsitul anilor 1860, iar trenurile au inceput sa transporte corespondenta de la inceputul deceniului urmator. Un vagon postal in miniatura este expus la muzeu, in sala C. Librecht.

tren vagon posta placa

Tot aici exista si o placa in memoria unui conductor postal care a aparat valorile statului cu pretul vietii. Un eveniment care a tinut multa vreme prima pagina a ziarelor si a inspirat crearea distinctiei "Postasul Erou Ion B. Georgescu".

Printre exponatele din aceasta sala se numara si mai multe goarne de la sfarsitul secoulului XVIII si inceputul secolului XIX, dar si un corn din os. Acesta a fost folosit pana la finele anilor 1940, pentru a anunta venirea postasului in localitatile mai izolate, potrivit muzeografului Sorian Uyy.

In sala centrala, "Lahovary", sunt prezente mii de timbre romanesti. De la primele marci postale ("Cap de Bour" Moldova, 1858) pana la emisiuni din 1962 si timbre de dupa 1989. In unele cazuri, sunt expuse nu colile finale, ci machetele dupa care s-au facut timbrele, sau esantioane extrase din procesul de productie.

machete carol II machete pasari

Machetele si esantioanele noi nu au voie sa ajunga in circuitul privat, iar cele vechi se gasesc foarte rar la colectionari, astfel ca muzeul detine numeroase unicate. La fel cum sunt si matritele dupa care s-au facut primele patru timbre "Cap de Bour", prezentate publicului in dreapta salii.

Printre exponate se afla o coala cu "Carol I cu barba" (cu imprimare defectuoasa) si timbre emise cu ocazia Expozitiei Nationale din 1906 din Parcul Carol. Dar si emisiuni postale cu Luciano Pavarotti (cu ocazia eclipsei din 1999) si printesa Diana (1997). In 2005, cu ocazia leului nou, Posta Romana a emis timbre infatisand noile bancnote, iar colile pastrate la muzeu poarta semnatura lui Traian Basescu.

O a treia sala, "Dimitrie C. Butculescu" este dedicata istoriei filateliei din Romania, iar filatelistii pot gasi aici diferite carti de specialitate. Tot in acest spatiu sunt expuse diplome si medalii obtinute de Posta Romana la diferite expozitii internationale.

Pentru a descoperi toate aceste exponate si multe altele, poti vizita muzeul conform programului sau. Intrarea se face prin Muzeul National de Istorie a Romaniei, iar biletul este acelasi.

Mai multe imagini in galerie.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera